UCLG Kongresi Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

UCLG Kongresi Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 16:20

UCLG Kongresi Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA)- UCLG-MEWA Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da UCLG Dünya Teşkilatı'nın 5'inci Kongresi ve Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi'ne katıldı.

2016 Dünya Kongresi, UCLG tarihinde ilk kez, bir Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Konferansı yani Habitat 3 Konferansı ile peş peşe gerçekleştiriliyor. Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Kongresi'nde 'Göç ve Hareketlilik' konusunu katılımcılar ile paylaşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep ve bölge hakkında konuştu. Başkan Şahin, aynı zamanda Suriyeli mülteciler ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimin de kongredeki katılımcılarla paylaştı.

Şahin, şunları söyledi:

"Bugün şehirlerin anası dediğimiz İstanbul’dan belediye başkanlarımızla buradayız. Göçten en çok etkilenen belediye başkanları ile buradayız. Dünya büyük bir sınavdan geçiyor. Özellikle 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük göç hareketiyle karşı karşıyayız. Milyonlarca insan yurdundan, yuvasından vatanından ve toprağından oldu. Binlerce insan, özellikle kadınlar ve çocuklar canından, sağlığından oldu. Sorumluluk makamındaki başkanlar olarak çocuklarımızın daha iyi yaşayacağı bir dünya için, dünya ve Ortadoğu barışına, huzuruna katkı sağlamamız lazım. Ortadoğu’daki bu göçün durmasını hızlı bir şekilde sağlamamız gerekiyor. Bütün sınırların kalktığı küreselleşmenin yaşandığı, dünyaya vatandaşlığının konuşulduğu bu zamanda, benim coğrafyamda değil bana hiçbir şey olmaz diyenlerin de bu göçten sorumlu olduğunu düşünüyorum."

Ülkesinde bir darbe girişimi yaşandığını ve bunu yapanın da kendi ülkesinde yaşayan, yaklaşık 40 yıldır insanların kutsalını kullanarak bir grup olduğunu ifade eden Şahin, "İnsanların dini duygularını kullanarak, altın nesil yetiştireceğiz diye çıkan bir gurubun kendi silahı ve tankı ile kendi insanlarını öldürdüğü bir gece yaşadık. AB ülkelerinin kuruluş amacı olan demokrasi ve insan hakları konusunda ne kadar duyarsız olduğunu, bir ay sonra liderlerin geçmiş olsun diye ülkemizdeki liderleri aradığına şahit olduk. Bir Fransız olarak bugün 15 Temmuz’u yapanları kınayacağınıza bizi eleştirmenizi hayretle karşılıyorum ve yaptığınız bu yorumu kesinlikle kabul etmiyorum. 79 milyon o gün darbeye darbe yaptı ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu gösterdi. Fransız ihtilalinde, Fransızlar nasıl bedel ödediklerinden dolayı mutlu ve gururluysalar biz de 15 Temmuz akşamı mutlu ve gururluyuz, iftihar ediyoruz. Liderimizin cesaretiyle o gece darbeye darbe yaptık ve hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir, bunu yapanlar hukuk devleti yasalarında cezalarını çekecekler. O gün 240 kişi şehit oldu. Eksik ve yanlış yorum yapmasını da kınıyorum" şeklinde konuştu.

Etkinliğe; dünyanın değişik ülkelerinden ortalama 3 binin üzerinde ilçe, şehir, büyükşehir belediyesi, bölge, sivil toplum, iş dünyası ve akademik dünyadan temsilciler, çeşitli konuları görüşmek üzere uluslararası zirvede bir araya geldi. Ayrıca zirve, tüm UCLG üyelerinin haklarını kullanabildikleri, küresel gelişim gündemine etki edebildikleri ve UCLG faaliyet planını gelecek 3 yıl için yönlendirebildikleri bir fırsat niteliğinde oldu. Kamusal tartışma alanı olan zirve, 3 binin üzerinde yerel seçilmiş lider ve uzmanın yerel yönetim ve kentsel sürdürülebilirlik alanlarındaki zorlu konuları tartışabilmeleri için hazırlanmış genel oturumlar, politika forumları ve networking aktivitelerinin yanı sıra pek çok farklı etkinlik sundu. 2016 Dünya Zirvesi’nin hedefleri kapsamında, UCLG Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!