Terörizm kazanan taraf olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Terörizm kazanan taraf olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 16:30

Türk, Rus ve İranlı üst düzey yetkililer Moskova’da Suriye’de çözüm gündemiyle bir araya geldi.  Öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov görüşerek Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesini ele aldı. Lavrov, “Terörizm kazanan taraf olmayacaktır” dedi. Öte yandan üç ülke Suriye’de siyasi çözüm için garantör olacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Rusya ve İran dışişleri ve savunma bakanları Suriye’de siyasi çözüm için dün Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi. Görüşme öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, suikasta kurban giden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına oluşturulan köşeye çiçek bıraktı ve iki bakan ikili görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE’YE MÜTEŞEKKİRİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Dün (önceki) akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de ifade ettiği gibi terörizme karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmemiz gerektiği ortada. Üçlü görüşmenin Suriye’deki çözüme ve insanlık dramına son verilmesine da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Terörizm kazanan taraf olmayacaktır. Türk hükümetine büyükelçimize yönelik suikastın ardından yıldırım hızıyla harekete geçmelerinden dolayı ayrıca müteşekkiriz” dedi.

Haberin Devamı

ADI SOKAĞA VERİLECEK

Lavrov’un ardından konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus tarafına derin üzüntü ve başsağlığı dileklerini bir kez daha ilettikten sonra, “Sayın Büyükelçi Karlov iyi bir diplomat olmasının yanı sıra iyi bir insan ve yakından tanıdığım dostumdu. Teröristlerin son zamanda sağlanan ilerlemeyi hedef aldığı her halinden belli. Ancak Türkiye ile Rusya bu sinsi ve hain emelli çevrelerin planlarının gerçekleşmesine izin vermeyecek. Bu hain terör saldırısının arkasında kimin olduğunu birlikte ortaya çıkaracağız. (Karlov’un) Adını hem yüreğimizde yaşatacağız. Büyükelçiliğin bulunduğu sokağa ismini vereceğiz” ifadelerini kullandı.

‘DURMAYACAĞIZ’

Moskova’daki üçlü Suriye zirvesinde dışişleri bakanlarının yanı sıra savunma bakanları düzeyinde de görüşmeler gerçekleştirildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Andrey Karlov’un hunharca öldürülmesi Suriye’de uluslararası terörizme karşı yürüttüğümüz savaşla bağlantılı. Büyükelçimizi öldüren uluslararası terör mihrakları kendi mantıklarına göre bizden böyle intikam alıyor. Ama biz durmayacağız. Suriye’de belirlenen çizgiyi izlemeyi sürdüreceğiz. Türkiye Savunma Bakanı’na da konuk olarak gelerek bu yoldaki katkıları için teşekkür ediyorum” dedi. Rus RIA ajansına göre Savunma Bakanı Fikri Işık da, “Doğu Halep’in militanlardan arındırılması için başarılı operasyonun devam ettiğini gözlüyoruz. Halep’ten muhalifler ve ailelerinin çocuklarıyla birlikte kurtarıldığını da söyleyebiliriz”  dedi. 

Haberin Devamı

ZAHAROVA FACEBOOK’A ÇATTI

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları toplantısında gözyaşlarını tutamayan Rus Sözcü Mariya Zaharova’nın, Facebook’tan yaptığı  ‘Ben sırtımdan ateş edenleri sevmem’ yazılı Büyükelçi Karlov paylaşımını site sildi. Facebook’a tepki gösteren Rus sözcü, ‘Bu sansür değil, enformasyon komplosu. Facebook DEAŞ’a mı çalışıyor” dedi. 

ÜÇ ÜLKE GARANTÖR OLUYOR

Moskova’da Türkiye, Rusya ve İran’ın bir araya geldiği zirvede bu üç ülkenin Suriye barış sürecinin garantörü olacağı ifadesinin yer aldığı bir bildiri üzerinde uzlaşıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiri kabul ettiğini söyledi. Üç ülkenin Suriye hükümeti ve muhalefet arasında olası bir anlaşmaya yardım için hazır olduğunu ekleyen Lavrov, zirveye katılan tüm tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduğunu vurguladı. Rus Dışişleri Bakanı, üç ülkenin Halep’teki tahliyelerin gerçekleştirilmesi için nüfuzlarını kullandığını ve bu sürecin en fazla iki gün içinde tamamlanacağını kaydetti.

ANA BAŞLIKLAR

Haberin Devamı

Rusya-Türkiye-İran ortak Suriye bildirisinin ana başlıkları şöyle:

1- Üç ülke, Şam yönetimiyle muhalefet arasında varılacak anlaşmaların garantörü olacak.

2- Üç ülke, Suriye’de çıkmaza giren siyasi çözüm yolunu yeniden açma konusunda ortak çalışmalar yapacak.

3- Üç ülke, sadece Halep değil, tüm Suriye topraklarında kalıcı ateşkes sağlanması için çalışacak.

4- Üç ülke de Suriye krizinde askeri çözüm olmadığı konusunda hemfikir.

5- Astana (Kazakistan) süreci başlatılacak.

6- Üç ülke, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanadır. Bunun bozulmaması için çaba harcayacak.

7- BM’nin terörist ilan ettiği DEAŞ, El Nusra ve onlara bağlı terörist gruplarla ortaklaşa mücadele edilecek.

Haberin Devamı

(Ortak bildiride PYD/YPG adından ve Suriye uzlaşı sürdecindeki rolüne değinilmedi.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!