Gurmelerden oluşan jüri üyelerimiz, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki köfteciler arasından en iyi 10 köfteciyi belirledi ve ortaya hepsi birbirinden özel ve farklı lezzetler sunan 10 adres çıktı. Anlaşılan köftecilerin pek çoğu ait olduğu ilin veya ilçenin ismiyle anılıyor. Peki, duvarlarını müşteri fotoğraflarının süslediği köfteci hangisi? Hangisi 100. yılını kutluyor? Şeref defterini valilerin, sanatçıların imzaladığı köfteci hangi ilde? Galatasaraylı futbolcuların vazgeçemediği köfteyi kim hazırlıyor? İşte en iyi 10 köfteci.
Meşhur Filibe Köftecisi
Gazeteci ve tiyatrocuların mekánı
Sirkeci'deki Meşhur Filibe Köftecisi’nin kuruluşu 100 yıl öncesine uzanıyor. 1893 yılında Mehmet Bey'in kurduğu köfteci daha sonra oğlu Ali, sonrasında ise onun oğlu Turgut tarafından işletilmiş. Turgut Saltuk'tan bu görevi kızı Münevver Erpak devralmış. Filibe Köftecisi, pazar hariç her gün 11.00-16.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Mönüde köfte, piyaz ve yoğurt tatlısı var. Bu üçüne ortalama 6 milyon 500 bin ödeniyor. Günde yaklaşık 200 kişinin geldiği Filibe'ye sanatçılar, gazeteciler ve tiyatrocular da sık sık uğruyor. Sirkeci,
(0212) 519 39 76.
KÖFTECİ ALİ BABA
Paket yaptırıp yurtdışına götüren var
Köfteci Ali Baba'nın Arnavutköy macerası 1982'de ufak bir dükkanla başlamış. Ömer Salih'in sahibi olduğu Ali Baba, 4 senedir yeni yerinde hizmet veriyor. 12.00'de başlayan servis, akşam 22.00'ye kadar devam ediyor. Her gün açık olan Ali Baba'nın evlere servisi var. Köftenin dışında ezogelin çorba, piyaz, çoban salatası, isteyenlere tavuk ve kemalpaşa tatlısı var. Köfte, piyaz, içecek ve tatlıya kişi başı ortalama 10 milyon ödeniyor. Yılmaz Erdoğan, Berna Yılmaz, Emel, Hıncal Uluç, Ekrem Bora, Perran Kutman ünlü müşterileri. Restoranın duvarları gelen ünlülerin fotoğraflarıyla süslü. Gelen her ünlünün fotoğrafını profesyonel bir fotoğrafçı çekiyor. Paket yaptırıp yurtdışına kötfe götürenlerin sayısı da bir hayli fazla. 1. Cadde 69 numara Arnavutköy; (0212) 265 36 12.
TARİHİ SULTANAHMET KÖFTECİSİ
Özel helva ve turşuyu mutlaka tadın
Mehmet Selacettin Tezçakın'ın 1920 yılında kurduğu Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin başında bugün torunu Cihat Tezçakın var. Her gün 10.30-22.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Köftenin yanı sıra kuzu şiş, piyaz, helva, biber turşusu da var mönüsünde. Cihat Tezçakın özel olarak hazırlanan helva ve turşuda iddialı olduklarını ifade ediyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nde köfte, piyaz ve tatlıya 7.5 milyon ödeniyor. Restoranın ayrıca 2 tane şeref defteri var. Bu defterlerde valilerin, sanatçıların ve bürokratların restoran hakkındaki düşünceleri yazıyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin evlere servisi yok ama paket servis yapıyorlar. Sultanahmet, (0212) 513 64 68.
KÖFTECİ RAMİZ
Köfte yanında tereyağlı pide ve közlenmiş biber
Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki Köfteci Ramiz, Ramiz ve Rasim Taşkınlar tarafından 1928 yılında açıldı. Bugün ikinci kuşaktan Birol, Birtan, Bircan, Birsen ve Bülent Taşkınlar, lokantalar zinciriyle Köfteci Ramiz'in 75 yıllık lezzetini sürdürüyor. Köfteci Ramiz'in spesiyalleri pideli Ramiz kebap, ızgara köfte, özel manda kaymağıyla sunulan tulumba tatlısı, şekerpare ve peynir tatlısı. Tereyağı gezdirilmiş pideyle birlikte közlenmiş biber eşliğinde sunulan köftenin yanı sıra kaşarlı köfte, bonfile ve
diyet yapanlar için özel kebap çeşitleri de bulunuyor. Mevsim çorbaları 1 milyon 250 bin, Ramiz köfte porsiyonu 2 milyon 500 bin, tatlılar ise 1 milyon 500 bin lira. Üç şubesi bulunan Ramiz'in ağırladığı ünlüler arasında Recep Tayyip Erdoğan, Filiz Akın, Perran Kutman, Can Ataklı yer alıyor. Akhisar Merkez, (0236) 412 20 02; Akhisar-Balıkesir Karayolu Şube: (0236) 414 33 33, Alsancak Şube, (0232) 422 52 32
ÖZCANLAR
Etler kendi çiftliklerinden geliyor
Özcanlar Köftecisi,'Benim Adım Tekirdağ Köftesi' sloganıyla İsmail Özcan tarafından 1953 yılında açıldı. İsmail Özcan, kardeşleri Arif ve Mestan Özcan ile yola devam etti. Özcanlar Köftecisi'nin üç şubesi var. Özcanlar, Tekirdağ'ın Muratlı İlçesi, Yurtbekler Köyü'ndeki çiftliklerinde kendi etlerinin üretimini yapıyor. Günde ortalama 300 kilo et tüketen Özcanlar Köftecisi, İstanbul'un çeşitli semtlerindeki 8 lokantaya da köfte veriyor. Çorba, piyaz, köfte, tatlı ve ayrandan oluşan bir yemeğe 8 milyon 250 bin lira ödeniyor. 1. şube: Tekirdağ, (0282) 261 29 76 2. şube: Eski Camii Geçidi Tekirdağ, (0282) 260 16 33 3. şube: Maxi Shoping Center Tekirdağ, (0282) 293 28 50.
BEYTİ
Galatasaraylı futbolcular gidiyor
Beyti Et Lokantası, köfteleriyle jüri üyelerimizden iyi puan alan yerlerden biri oldu. Beyti kebabı, beyti usulü karışık ızgara gibi spesiyalleri olan Beyti, 1940'lı yıllarda Küçükçekmece'de açıldı, daha sonra bugünkü mekanına yani Florya'ya taşındı. Sahibi Beyti Güler. Beyti, pazartesi hariç her gün 11.30-24.30 arası hizmet veriyor. Evlere servis yapılmıyor ama gelip restorandan almak isteyenlere paket hazırlanıyor. Köftenin yanında garnitür olarak patates püresi ve pilav veriliyor. Köfte ve meşrubata ödenecek miktar kişi başı ortalama 15 milyon. Kenan Evren, Galatasaraylı futbolcular ve birçok ünlü şarkıcı Beyti'nin müşterisi. Florya, (0212) 663 29 90.
KÖFTECİ RECEP USTA
Yakın mesafeye servis var
Recep Usta tarafından 1951 yılında açılan Çengelköy'deki Köfteci Recep Usta'yı 20 yıldır oğlu Yavuz Güldiken işletiyor. Köfteci Recep Usta, her gün 11.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Köfte-piyazın yanı sıra kendi imalatı olan kadayıf ve kemalpaşa gibi tatlılar da mönüsünde yer alıyor. Kötfe, piyaz, tatlı ve meşrubattan oluşan yemeğe kişi başı ortalama 7 milyon 500 bin ödeniyor. Ahmet Mete Işıkara, Erdal İnönü, Berna Yılmaz ünlü müdavimlerinden sadece birkaçı. Köfteci Recep Usta, yakın mesafedeki adreslere servis de yapıyor. İstanbul, Çengelköy, (0216) 321 49 77.
ÇİÇEK IZGARA
Personelin en yenisi 15 yıllık
Çiçek Izgara, 1963 yılında Hasan Hınçalan tarafından açıldı. 130 kişiye hizmet veren Çiçek Izgara, özellikle İnegöl köftesi ve kaşarlı köftesiyle tanınıyor. Restoranda şiş, pirzola, tavuk ızgara çeşitlerinin yanı sıra piyaz, salata ve kadayıf da bulunuyor. Mekanın önemli bir yanı ise çalışma saatleri. 11.00-16.00 ve 18.00-21.00 saatleri arasında hizmet veren mekanda aradaki boş zamanda temizlik ve akşam hazırlığı yapılıyor. Çiçek Izgara'da çalışan 50 kişilik personelin en yenisi 15 yıllık. Yetkililerin meslek sırrı diyerek tarifini vermediği İnegöl köftesi ve ızgara çeşitleri iki kasap tarafından hazırlanıyor. Bursa, (0 224) 221 65 26 - 221 12 88
KÖFTECİ MUSTAFA
90 yıldır aynı lezzet
Yolu Adapazarı'na düşenlerin, 'Nerede, ne yeriz?' diye sorduklarında, Adapazarlılar hemen kentle özdeşleyen ıslama köfteyi önerir. Islama köfte yenilecek ilk akla gelen adreslerden biri ise Köfteci Mustafa'nın dükkanı. Şimdi hayatta olmayan Mustafa Sofuoğlu Sakarya Caddesi'nde Yenicami yanındaki dükkanı 1912 yılında açmış. Mustafa Sofuoğlu, Bosna'dan göçmen olarak gelmiş. Dükkanı şu anda oğlu Akif çalıştırıyor. Toplam 8 kişinin çalıştığı küçücük dükkanın bir ilginç yanı da, ıslama köfte ustası Yılmaz Kurtuldu'nun tam 46 yıldır burada çalışması. Çocukken çırak olarak Mustafa Sofuoğlu'nun yanına girmiş. Giriş o giriş. İyi ıslama köftenin sırrı, yapımında kullanılan kıymanın özel olarak kesilen süt danası etinden yapılmış olması. Kullandığı özel baharatları ise sır gibi saklıyor. Sakarya, (0264) 277 98 93
ÖZDOYUM KÖFTECİSİ
Köftelere baharat konmuyor
Nuri Erdoğan’ın sahibi olduğu Özdoyum Köftecisi'nin açılış tarihi 25 Ocak 1974. Şiş köfte, piyaz, ayran ve kabak tatlısından oluşan mönüsüyle Özdoyum aynı anda 500 kişiye hizmet verebiliyor. Köftelere baharat veya başka bir karışım konmuyor. Dana eti veya kuzu etinden karıştırılarak yapılan şişler sadece tuzlanıp mangalda pişirilerek servis ediliyor. Bir porsiyon şiş 3 milyon 250 bin, piyaz 2 milyon, ayran 1 milyon 250 bin, kabak tatlısı ise 2 milyon 500 bin. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ekrem Bora, Aykut Oray ve Yavuz Bingöl, Özdoyum'da köfte yiyen ünlüler arasında. Konyaaltı Beach Park bünyesinde de şubesi bulunuyor. Özdoyum Restaurant (Merkez), Eski Sanayi Sitesi, (0242) 346 19 33 Beach Park Özdoyum Restaurant (Şube): (0242) 238 65 55.
Gurmelerden oluşan büyük jüri seçtiGusto dergisi yazarı, gurme
Ahmet ÖrsOtelcilik kökenli işletmeci
Tayyar ZaimoğluYemek kitabı yazarı ve gurme
Engin AkınYemek kültürü programı yapımcısı
Hülya EkşigilAileden peynir üreticisi, gurme
Ahmet GüzelyağdökenMimar, gurme, yazar
Ali Esad Gökselİşadamı, gurme
Mustafa OğuzGurme, Ankara'da Gurme mağazası sahibi
Oğul Türkkan