Türkiye akıllı kart üretim merkezi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye akıllı kart üretim merkezi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2004 22:03

Akıllı kart üretimi alanında faaliyet gösteren Plastkart, akıllı kart sektöründe Türkiye'nin adını duyurmak için kolları sıvadı. Türk Telekom'un akıllı ankesörlü telefon kartlarını üreten şirket, Fransız firması Gemplus'la Türkiye'de üretim yapmak amacıyla antlaşma imzaladı. Plastkart, kısa sürede akıllı kart ihraç eder hale gelerek, bölgedeki en önemli akıllı kart üreticisi olmayı hedefliyor.

Akıllı kimlik kartları, pasaportlar, ehliyetler... Akıllı kartların en yaygın kullanıldığı kredi kartları dışında kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi kimlik belgelerinde kullanılması için yapılan çalışmalarda da son yıllarda artış görülüyor.

Terör olayları nedeniyle sahtelerinin yapılması önemli bir sorun haline gelen kimlik belgelerinde de çip kullanılması konusunda çeşitli ülkelerde projeler geliştiriliyor. Türk firmaları da artık bu sektöre ilgi göstermeye başladı. Türkiye'de akıllı kart alanında faaliyet göstermek amacıyla 2000 yılının sonunda kurulan Plastkart'ın ortakları, Anel Grup ve Ziyel şirketleri. Plastkart, manyetik şeritli kartlar yerine çip içeren ve yüksek güvenliğe sahip olan akıllı kartları üretiyor.

Plastkart Akıllı Kart İletişimi Genel Müdürü Ali Yıldız, akıllı kartların ihracatını yapar hale gelerek bölgedeki tüm ülkelerin kart üretim merkezi olmak istediklerini söylüyor. Yıldız, ankesörlü telefon kartlarının da çipli hale gelmeye başladığını ve üretimlerinin büyük bir bölümünü Türk Telekom için yaptıklarını aktarıyor.

Yıllık üretim kapasitesi 40 milyon adet olan Plastkart'ın 100 elemanı bulunuyor. Geçen yılki cirosu yedi milyon dolar olmuş. Yıldız, üretime geçmek için dünyada sadece üç akıllı kart üreticisinin sahip olduğu TÜVİT TU-4 Güvenlik Sertifikası'nı almak için beklediklerini anlatıyor. Türkiye'deki toplam kredi kartı sayısının 17-18 milyon adet olduğunu ama Türk Telekom'un yılda pazara sunduğu telefon kartı sayısının 100 milyon adet civarında bulunduğunu belirtiyor. Cep telefonlarında bulunan çipli kartların üretimini de yaptıklarını söylüyor.

GEMPLUS’LA İŞBİRLİĞİ

Plastkart akıllı kart üretiminde büyümek için bu alanda dünyadaki en büyük firmalardan biri olan Fransa merkezli Gemplus ile işbirliğine gitmiş. Yıldız, bu işbirliğinin ‘‘Gemplus firmasıyla dünya genelinde satmakta oldukları kartların Türkiye'de üretilmesi amacıyla anlaşma imzaladık‘‘ şeklinde açıklıyor.

Yıldız, akıllı kart konusunda Türkiye'nin birçok ülkenin önünde olduğuna ve Türkiye'de akıllı kart konusunda bir sektör oluştuğuna inanıyor. 2003'ü yatırım yılı olarak gördüklerini belirten Yıldız, ‘‘2004 daha farklı olacak. Sertifikalarımızı tamamladık. Bu yıl birçok alanda hizmet vermeye başlayacağız. Şu anda yılda 40 milyon adetlik kart üretim kapasitemizin yüzde 20'sini kullanıyoruz. Türkiye'ye dışarıdan kart gelsin istemiyoruz. Akıllı kartların ihracatını yapabilir hale gelmeyi hedefliyoruz‘‘ diye konuşuyor.

Yıldız, akıllı kartların doğalgaz ve elektrik sayaçlarında da kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Ankara Belediyesi'nde örneği görülen bu uygulama kontürlü kartların sayaca takılması şeklinde gerçekleşiyor. Bu yöntemle fatura uygulaması ortadan kalkıyor. Belediyeler de tüketim öncesinde gelir elde etme imkanı yakalıyor. Yıldız, bu tür uygulamaların yaygınlaşmasıyla kaçak kullanımların engellenebileciğini vurguluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!