Güncelleme Tarihi:
Bundan 31 yıl önce Türkiye’nin Los Angeles Konsolosu Kemal Arıkan’ı öldürmekten ABD’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ermeni Soykırımı'na Karşı Adalet Komandoları (JCAG) üyesi Hampig Sasunyan’ın (50) şartlı tahliye talebi bir kez daha reddedildi. Sasunyan’ın kaldığı San Quentin Hapishanesi'nde Çarşamba günü gerçekleşen şartlı tahliye duruşmasındaki kararda ise Türkiye Cumhuriyeti avukatlarının heyete sunduğu, Sasunyan’ın geçen sene Ermenistan Ordusu’nun Hay Zinvor Dergisi’ne yolladığı bir mektup etkili oldu.
Daha önce heyete “Kemal Arıkan'ın öldürülmesine katıldım. Siyasi bir hedefe ulaşmak için terörist taktikleri kullanmaktan vazgeçiyorum. Arıkan Ailesi'nin yaşadığı acıdan üzüntü duyuyorum” diyen Sasunyan’ın, dergiye yolladığı mektupta ise “Ben hayatımın sonuna kadar anavatanın askeriyim” dediği ve hapisten çıkarsa, Arıkan’ı öldürmesinden bir yıl önce 18 yaşında başladığını söylediği askerliğe devam etmek istediğini belirttiği ortaya çıktı.
GERAGOS SAVUNDU
Saltzman & Evinch Avukatlık Bürosu’ndan David Saltzman’ın sunduğu mektubun ardından Sasunyan’ın savunmasını üstlenen ünlü Ermeni avukat Mark Geragos, heyetten duruşmayı erteleme talep etti. Ancak heyet erteleme isteğini kabul etmediği gibi şartlı tahliye talebini de reddetti. Böylece hem 2006'daki ilk şartlı tahliye oturumu hem de 2010’daki ikinci oturumda olduğu gibi, topluma yönelik oluşturduğu tehlike ve halk güvenliği açısından Sasunyan'ın bir kez daha tahliye edilmemesine karar verildi.
ABD’deki Ermeni diasporasının da 1915 Olayları’nın 100. yıldönümü öncesi yakından takip ettiği Sasunyan vakası şimdi 2016’da yeniden ele alınacak. Sasunyan böylece 2015’i de hapiste geçirecek. Önümüzdeki üç yıllık dönemde militarist eğilimlerden uzaklaştığına karar verilirse de şartlı tahliye talebi yeniden değerlendirilecek.
DİĞER ZANLI KAÇTI
Hampig Sasunyan, Türk Konsolos Kemal Arıkan’ı 28 Ocak 1982’de o dönem 20 yaşında olan kendisi gibi JCAG üyesi olan Krikor Saliba ile birlikte katletti. Ancak yine kendisi gibi ABD’ye Lübnan'dan göç eden bir Ermeni ailenin oğlu olan Saliba, olaydan sonra Lübnan’a kaçmayı başardı.
Los Angeles polisi ise Sasunyan'ı olaydan birkaç saat sonra evinde yakaladı. Aramada Sasunyan'ın otomobilinde .357 kalibrelik bir mermi ve Los Angeles'tan Beyrut'a tek yön bir uçak bileti çıktı. Evinde de bir silah faturası, atış hedefleri ve o dönem ASALA, JCAG gibi örgütlere insan kaynağı sağladığı anlaşılan Ermeni Gençlik Federasyonu'nun bir manifestosu bulundu.
Sasunyan mahkemede “Suçsuzum, ben öldürmedim” dedi. Ama jüri Sasunyan'ı suçlu buldu. Ve Arıkan'ı sırf etnik aidiyetinden dolayı öldürdüğüne hükmedip bu yüzden şartlı tahliye imkânını da elinden aldı. Sasunyan ömür boyu hapis cezası yedi. 2002 yılında ise Arıkan'ı öldürdüğünü kabul edip özür diledi. Mahkeme de bunun karşılığında Sasunyan'a şartlı tahliye hakkı verdi. Ancak şartlı tahliye heyetleri, topluma yönelik tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle Sasunyan'ı şimdiye kadar üç kez reddetti.