Türk diplomatın kızı 1001 Gece’nin Şehrazat’ı oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk diplomatın kızı 1001 Gece’nin Şehrazat’ı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2009 17:29

Hint edebiyatının ölümsüz eseri dünyaca ünlü Mahabrata’nın en anlamlı aşk hikayesi olan Hintlilerin "1001 Gece Masalı", Londra’da 50 yıl sonra ilk kez sahneye konulurken, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan’ın güzel kızı oyuncu Esin Harvey, yüzlerce aktris arasından başrole seçildi.

Haberin Devamı

Türk diplomatın kızı

Dünya edebiyatının en romantik aşk hikayelerinden biri olan, anne ve babası tarafından terkedilince kuşlar tarafından büyütülen Şakuntala’nın Kral’a olan aşkını anlatan, Hint 1001 Gece Masalı ‘ The Recognition of Sakuntala-Şakuntala’nın Tanınması’ yıllar sonra Londra’da sahneye uyarlanırken, bir Türk oyuncunun Şakuntala’yı oynaması için başrole seçilmesi geniş yankı yaptı.

Sanskrit dilinde 4’cü yüzyılda ünlü yazar ve şair Kalidasa tarafından yazılan, tüm zamanların en iyi aşk hikayelerinden biri seçilen Hint 1001 Gece Masalı-Şakuntala, gerçek aşk yolunda yaşanan bir serüveni değişik ve fantastik mesajlarla anlatıyor.

Hindistan’ın Sheakspeare’i olarak bilinen yazar Kalidasa’nın bu ölümsüz aşk hikayesinde mitolojik tanrıçalar da yer alırken , aşklarını türlü sınavlardan geçirerek tadan Kral ve Şakuntala’nın gerçek sevgi için çektiği acılar, hikaye boyunca şaşırtıyor..

Haberin Devamı

Yönetmen Tarık İskender tarafından sahneye uyarlanan ve Londra’da sergilenen oyun daha ilk günden büyük övgü alırken, Şakuntala’yı oynayan diplomat kızı Esin Harvey göz dolduran performansıyla dakikalarca alkışlandı.

Londra’da başrolde Şehrazat’ı oynayan Esin Harvey ‘ Türkiye’den gelecek tekliflere açığım’

Babası Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan’ın görevi nedeniyle dünyanın bir çok ülkesinde bulunan İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Yunanca konuşan profesyonel oyuncu Esin Harvey, Londra’da Hint edebiyatının 1001 Gece Masalı’nda başrol oynamasının nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

‘ Ajansım, Şakuntala’nın oyuncu seçmeleri için beğenildiğimi söyleyince çok heyecanlandım. İki seçme yapıldı. İkinci seçmenin hemen ertesi günü, bana başrol teklifi gelince inanamadım. Neredeyse dilim tutuldu. Böylesine önemli bir eserde Londra gibi önemli bir merkezde başrol oynamak, bir de bu eserin 50 yıl sonra sahneye konduğunu düşünürsek!! Rolün altından kalkabilir miyim diye heyecanlandım. Ama bu heyecan kısa sürede geçti. Şakuntala karakteri ile çok özdeşleştim. Provalar boyunca adeta Şakuntala’yı yaşadım’.

Haberin Devamı

Amerika’da Massachusetts Üniversitesi’nde Drama ve İletişim okuyan ardından da 2000 yılında Londra’ya gelerek dünyaca ünlü sanatçıların yetiştirildiği LAMDA (Londra Müzik ve Drama Akademisi) eğitim gören Esin Harvey, daha okurken İngiliz yönetmenler tarafından keşfedilmiş. Arthur Miller’in The Crucible, Shakespeare’in Macbeth’i başta olmak üzere film ve tiyatro eserlerinde rol alan Esin Harvey, geçtiğimiz sene de Paris’te EXPO 2015 tanıtımlarında görev aldı. Babası Büyükelçi Yiğit Alpogan ve annesi başta olmak üzere, tüm ailesinin oynadığı oyunlara ilk iki gün gelmesini yasaklayan genç sanatçı, ‘ Özellikle yurtdışında, bir eserde rol aldığınız zaman bu gerçekten çok büyük bir onur. Oynadığınız rol dışında Türk kimliğinizde dikkat çektiği için bu omuzlarınıza ek bir yük getiriyor. Bu nedenle, özellikle ailemin oyunlarıma gelmesini ilk iki gün yasaklıyorum. Sonra, heyecanım geçince rahatlıyorum ve tabii ki ailemi en ön sıralarda görmek istiyorum’ dedi.

Haberin Devamı

Hint 1001 Gece Masalı Şakuntala’nın, kendisiyle benzer yönleri olduğunu ve bu nedenle rolle çok örtüştüğünü dile getiren Esin Harvey, ‘ Şakuntala genç ve güçlü bir kadın. Ayakları yere basıyor, ne istediğini biliyor. Aşkı için çıktığı serüvende türlü olumsuzluklar yaşasa da çok doğrucu bir karakter. Gerçekten günümüzdeki aşklar içinde çok mesajları olan bir eser’ dedi.

Türk oyuncu olarak, yurtdışında kazandığı başarılar yanında Türkiye’de de projelere katılmak istediğini ifade eden Esin Harvey, ‘ Ülkemden gelecek sinema, dizi projelerine açığım. Türkiye’yi çok seviyorum. Şimdiye kadar oynadığım oyunlarda da Türk kimliğimle dikkat çektim. Artık, ülkemde de oyunculuğumla tanınmak istiyorum’ diyerek gelecek tekliflere yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

Yerli Şehrazat’da güçlü bir karakter

Londra’da başrol oynadığı Hint 1001 Gecesi’nin Şehrazat’ı olan bir dönem MGK Genel Sekreterliği yapan Büyükelçi Yiğit Alpogan’ın kızı Esin Alpogan Harvey, ilk başladığı zamanlar yerli 1001 Gece Masalı’nı seyrettiğini ifade etti. ‘ Buradaki Şehrazat rölü benim oynadığım karaktere çok benziyor’ diyen sanatçı, iki Şehrazat’ın da hemmasum hem de güçlü kadınlar olduğunu belirtti. ‘ Bu iki kadın da onca masumiyetine rağmen sevdalarını anlatamıyor ve türlü sınavlardan geçiyor’ diye ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!