Tüpraş'ın satışları yüzde 12 arttı

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşın satışları yüzde 12 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 10:14

Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki toplam satış miktarı yüzde 12 oranında artış gösterdi.

Haberin Devamı

Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki toplam satış miktarı yüzde 12 oranında artış gösterdi. Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü, "Uluslararası rafinaj karlılıklarının yarı yarıya azalması ve yaşanan duruşlara rağmen, yılın ilk 6 aylık döneminde Tüpraş tam kapasite kullanımına ulaşmıştır. Tüpraş'ın ilk 6 ayda toplam satışları geçen yıla göre yüzde 12 (1,588 bin ton) artışla 14,5 milyon ton olmuş, güçlü iç talep nedeniyle yurt içi satışları ise yüzde 23 oranında (2,180 bin ton) artış göstermiştir" açıklamasında bulundu.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk çeyreğini 39 dolar seviyelerinde kapatan ham petrol fiyatının Kanada yangınları, Nijerya'daki terör olayları, Libya'da yaşanan politik anlaşmazlıklar ve Amerika'da azalan kuyu sayılarının üretime etkisiyle, ikinci çeyreği 48 dolar seviyesinden kapattığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısında uluslararası piyasalarda benzin talebinin Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerde yükselen tüketimin de etkisiyle arttığına dikkat çekilen açıklamada, buna karşın motorin ve jet yakıtı taleplerinin ekonomik zayıflığın yanı sıra, muson yağmurları ve terörist eylemler gibi nedenlerle zayıf seyrettiği ifade edildi.

Açıklamada, "Satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen, uluslararası ortalama petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 31 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2015 yılının yüzde 16 altında gerçekleşmiştir. İlk 6 aylık dönemde uluslararası rafineri marjlarındaki zayıf performansa karşın, kapasite kullanımı ve satışlarını arttıran Tüpraş, 767 milyon lira faaliyet karı elde etmiştir" bilgisi verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!