Trene mescit istedi

Güncelleme Tarihi:

Trene mescit istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 00:00

Hacettepe Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, tren yolculuklarında vagon aralarında namaz kılmakta zorlanınca, TCDD’den trenlere mescit yapılmasını talep etti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise "Trende kıble tutmaz" diyerek mescit yapılamayacağını bildirdi.

Talebini 13 Kasım’da TCDD’nin web sitesine e-mail yoluyla ileten Özyazıcı, namaz kılmayan insanlar hakkında da ilginç yorumlarda bulundu. E-mail’de Özyazıcı şunları yazdı:

KOMPARTIMAN DIŞINDA

Değerli arkadaşlar, genellikle Ankara İstanbul arasında ve bilhassa kış aylarında demiryollarını tercih ederim. Cuma ve cumartesi günleri Ankara ve İstanbul arasında Fatih Ekspresi ile bir arkadaşla seyahatimiz oldu. Sabah namazı vakti geçeceği için namazı arkadaşlarla, trende eda etmeyi arzu ettik. Abdesti tuvalette aldık. Namazı kompartıman dışında zorda olsa kıldık.

BEYNAMAZLAR FETVACI

Şu aklımıza geldi; acaba trende yemekli vagon olduğu gibi, bir vagonun beşte biri kadar bir yer namaz kılmak için, mescit manasında tahsis edilemez mi? Çoğu beynamaz kimseler, hemen ’Ne olacak, kaza edersin’ diye fetvacı kesiliyorlar. Ancak bu hususta hassas olanlar elden geldiği kadar namaz kılmaya gayret gösterir.

SEVAP KAZANIRSINIZ

Böyle bir kolaylığı bilhassa uzun mesafe yolculukları için yapabilirseniz, hem sevap kazanır, hem de hiç şüphem yok, namazı vaktinde kılan insanların namazlarından hisse alabilirsiniz. Selamlar.

KIBLE TUTMAZ

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hareketli trende kıblenin olamayacağını belirterek, mescit yapılamayacağını söyledi. Ulaşım araçlarında mescit yapmanın söz konusu olamayacağını belirten Karaman, "Hareket eden, sürekli yön değiştiren trende kıble tutar mı? İslam dininde otururken de namaz kılınabiliyor. Bu dinen mümkün. Mescit isteyenlerin namazı kaza etme problemi varsa gitmesinler" dedi.

Alkole savaş açtı

PROF. Dr. Alparslan Özyazıcı, alkole karşı yazıları ve konuşmalarıyla tanınıyor. Birçok konferansa içki ile ilgili konuşmacı olarak katılan Özyazıcı’nın, dini yayın yapan dergilerde de makaleleri bulunuyor. Yazı ve konuşmalarında alkol kullanımını mutlaka dinen caiz olmadığına dair vurgular yapan Özyazıcı, bir dergideki makalesinde alkollü içeceklerin zararlarından bahsederek şunları söylüyor: "Bu hakikatler İslam dininin alkol hakkındaki, ’damlasından dahi olsa kendinizi koruyunuz’ diye özetlenebilecek olan hükmünün hak olduğunun delili olmaz mı?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!