Traktör kralı öldü

Güncelleme Tarihi:

Traktör kralı öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin traktör kralı olarak bilinen Uzel Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uzel, dün geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 50 yıllık iş hayatı süresinde dünyanın en büyük traktör şirketlerinden birini kuran Ahmet Uzel, ayrıca şair ve bestekâr olarak Klasik Türk Müziği'ne bestesi ve güftesi kendisine ait 6 binden fazla eser kazandırdı.

Uzel Topluluğu'nun kurucusu merhum İbrahim Uzel'in oğlu ve topluluğun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uzel, dün geçirdiği kalp krizi sonucu, vefat etti. Ahmet Uzel'in cenazesi yarın saat 10.00'da Uzel Makina Sanayi A.Ş.'nin Rami'deki tesislerinde yapılacak törenden ve Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Edirnekapı Şehitliği'ndeki Aile Kabristanı'na defnedilecek.

1930 yılında Bursa'da doğan Ahmet Uzel, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptıktan sonra, 1948' yılında babası İbrahim Uzel'in yanında iş hayatına adımını attı.

50 yıllık iş hayatı süresinde dünyanın en büyük traktör şirketlerinden birini kuran Ahmet Uzel, aynı zamanda Türkiye'nin ilk dizel motor, jant ve helisel yay fabrikaları gibi ilklere imza attı. Otomotiv sanayiinin duayenleri arasında yer alan Ahmet Uzel aynı zamanda verimli bir sanatçıydı. Uzel, iş hayatındaki başarılarının yanısıra şair ve bestekâr olarak da Klasik Türk Müziği'ne bestesi ve güftesi kendisine ait 6 binden fazla eser kazandırdı.

24'ÜNCÜ EN BÜYÜK

İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Ahmet Uzel'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Uzel Makina, 52.5 trilyon lira cirosuyla İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 24’üncü sırada yer aldı.

1997 yılı itibariyle 2 bin 132 kişinin çalıştığı Uzel Makina, özel firmalar arasında ise 16. sırayı elde etti. Uzel Makina, 12.7 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi.

PAZARIN İKİNCİSİ

‘‘Massey Ferguson’’ markasıyla traktör üreten Uzel Makina, bu pazarda Türk Traktör'den sonra 2. büyük pazar payına sahip. Uzel Makina'nın, yılın ilk 8 ayındaki 18 bin 736 adetlik üretim rakamıyla, traktör pazarında yüzde 44 payı bulunuyor.

Traktörün yanı sıra yaprak yay, helisel yay, denge çubuğu, jant üretimi de gerçekleştiren Uzel Makina, 5 Ağustos 1997 tarihinde de yüzde 15'ini halka açtı. Uzel Topluluğu içinde, Uzeller Holding, Uzel Holding, Uzel Otomotiv gibi şirketler de bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!