Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da dün hayatını kaybeden Türkiye’nin sayılı bilim adamlarından Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, son röportajını Hürriyet Daily News’dan Barçın Yinanç’a vermişti. Profesör Aziz Sancar’ın kimya dalında Nobel almasından kısa süre sonra, 2 Kasım'da yayınlanan röpörtajda, Mardin doğumlu bilim adamının kimliğiyle ilgili yapılan tartışmaları anlamsız bulduğunu, Orhan Pamuk Nobel’i kazandığında ne kadar çok sevindiyse aynı sevinci Sancar’da da yaşadığını vurgulamıştı.
“Herşeyden önce Sancar’la gurur duyalım” diyen Terzioğlu, Türkiye doğumlu bilimadamının ABD’de yaşamasına yönelik eleştirilerle ilgili ise “Bu tür komplekslere kapılmaya gerek yok. Bilim adamları arasında büyük bir mobilite yaşanıyor. Eskiden Türkiye’ye bilim adamı davet etmekte zorlanırdık; şimdi davet etmeyince güceniyorlar” diye konuşmuştu.
Türkiye’nin bazı alanları öncelikli ilan etmesini yanlış bulduğunu, araştırma geliştirmenin her alanda olması gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, “Örneğin tarım daha az önemseniyor; bu doğru bir yaklaşım değil” demişti.
TEMEL BİLİMLERİN ÖNEMİNİ VURGULUYORDU
Nobel ödüllerinin bir iki kişiyle sınırlı kalmaması için Türkiye’nin çok daha fazla bilim ve teknolojiye, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapması gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, Türkiye’nin orta gelir tuzağına karşı inovasyona önem vermesi gerektiğini söylemişti.Bir dönem TÜBİTAK başkanlığı da yapan Türkiye’nin ünlü matematikçisi, kurumun son yıllarda bütçesinin büyük artış göstermesinin sevindirici olduğunu ancak matematik, fizik, biyoloji gibi temel bilimlere eskisine göre daha az önem vermesini eleştirmişti.
'ÜNİVERSİTE SINAVLARI DEĞİŞMELİ, TARIM ÖNEMSENMELİ'
Hayatını eğitime adayan Sabancı Üniversitesi’nin kurucu rektörü gençlerin bilime daha az ilgili olmasını ise Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavlarına bağlamış; bu sistem ve ona bağlı herşeyin toptan değişmesi gerektiğini savunmuştu. Eleştirilerini her zaman yapıcı bir söylemle dile getiren Terzioğlu, yerli otomobil tartışmalarının yapıldığı dönemde gerçekleşen röportajda bu projenin kendisini heyecanlandırmamakla birlikte tartışmaların yanlış bakış açısıyla yapıldığına şu sözlerle dikkat çekmişti:
“Bu bir sembol. Doğru ya da yanlış bunu tartışmayalım. Benim gençliğimde ‘Türkiye’de biz bunu yapamayız’ denirdi. Turizmde Yunanlılara hayrandık; şimdi pek çok şey değişti. Hep bardağın boş yanını görme eğilimindeyiz. Arabanın nasıl göründüğünü tartışıyoruz; o önemli değil. Önemli olan nasıl bir teknolojiye sahip olduğu.”
ÖMRÜNÜ EĞİTİME ADADI
İstanbul'da dünyaya gelen Terzioğlu, Robert Kolej’in ardından İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’nde lisans, Almanya’da Frankfurt Üniversitesi’nde matematik dalında doktora yaptı.
Wuppertal Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, ODTÜ ve Sabancı Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, 1992-1997 yılları arasında TÜBİTAK Başkanlığı, 1993-1997 yıllarında NATO Bilim Komitesi Türkiye temsilciliği, 1996-1997 yıllarında Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türk Matematik Derneği başkanlıklarını da yürüten Terzioğlu TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi.
1997 yılında Sabancı Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü olan Prof. Dr. Terzioğlu 12 yıl bu görevi sürdürdü.
Terzioğlu ODTÜ’de Matematik Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yapmıştı.
Sabancı Üniversitesi’nde yarın 10.00’da düzenlenecek törenin ardından Terzioğlu’nun cenazesi Bebek Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.