Sanal bankacılık...

Güncelleme Tarihi:

Sanal bankacılık...
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 25, 2008 13:53

İnternetle beraber hayatımıza giren sanal bankacılık kavramı hem zaman hem de hız kazandırıyor.

Haberin Devamı

Teknolojinin nimetleri saymakla bitmiyor. Neredeyse internetle yaşıt olan sanal bankacılıkla çok zaman kazandığımız gibi bütün işlemlerimizi de hızlı bir şekilde yapmamızı sağlıyor.

 

Malumunuz üzere günümüzde (özellikle büyükşehirlerde) bankada işlem yaptırmak büyük bir olay. Kalabalık saatlerde gittiğinizde 30 dakika ile 1 saat arası beklemeyi göze almanız, sabırlı olmanız ve bu işe vakit ayırmanız gerekir.

 

İnternet bankacılığı da denilen sanal bankacılıkta ise oturduğunuz yerden evinizin kirasını ödemeniz, mali tablonuza göz atmanız, faturalarınızı ödemeniz ve diğer tüm işlemlerinizi yapmanız mümkün. Şimdilik sadece fiziksel olarak para alamayan sanal bankalar ile bütün işlemlerinizi halledebiliyorsunuz. Üstelik hem çok daha ucuza (eskiden birçok işlem ücretsizdi ama şimdi küçük de olsa bir ücret alınıyor) hem de zaman kaybetmeden.

 

Haberin Devamı

Bu satırlarda hep söylediğim gibi ‘her güzelin bir kusuru’ oluyor. Eğer gerekli güvenlik önemlerini almadıysanız, bilgiyarınıza antivirüs, antispy yazılımları kurmadıysanız ve olur olmaz her yerde sanal bankacılık hizmetini kullandıysanız büyük bir risk altındasınız demektir. Buradaki en önemli risk ise bankacılık şifre ve diğer bilgileriniz kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesi. Bunun sonucu ise hesabınızdan başka yerlere transfer olunan paralar. Yani soygun.

 

Normal bankalar soyulduğu gibi sanal bankalar da soyuluyor. Bu konuda önlem alması gereken ilk taraf ise sanal banka kullanıcısı. İkinci taraf ise banka oluyor. Ancak ülkemiz gibi internet mantığının tam olarak anlaşılamadığı bir ülkede bazı şeyleri ayırt etmek zor oluyor. Sanal banka mağdurlarının sayısının yüzleri aştığı Türkiye’de kimin suçlu olduğunu bulmak biraz zor. Bankalar suçu kullanıcıya atarken, kullanıcılar ise bankaları paraların transferi aşamasında yavaş olmakla suçluyorlar. Yargıya yansıyan bir olay olduğu için yorum yapmaya gerek yok.

 

Haberin Devamı

Aslında olayın mantığı çok basit: Bir şekilde bilgisayarınıza girmiş bulunan Trojan benzeri bir yazılım şifrelerinizi çalarak bir adrese e-posta olarak gönderiyor. Bu bilgileri ele geçiren kötü niyetli kişiler hesabınızdaki paraları sahte kimliklerle açılmış bir başka hesaba aktarıyor. Bu sayede siz daha ne olduğunu anlayamadan paranız çalınmış oluyor.

 

‘En güvenli bilgisayar internete girmeyendir’ diyenlerdenseniz bir sözüm yok. Ama internetin nimetlerinden yararlanmak istiyorsanız ve bunu güvenli bir şekilde yapmanın yollarını arıyorsanız bir iki tavsiyem olabilir:

 

-Bilgisayarınızda en son ve güvenilir antivirüs ve antispy yazılımları (bazısı programlar her iki işleve de sahip) yüklü olsun. Norton, TrendMicro, AVG gibi yazılımları önerebilirim.

 

Haberin Devamı

-Özellikle şifre ile yaptığınız işlemlerde (sanal bankacılık ve benzeri gibi) mutlaka sanal klavye kullanın.

 

-Güvenilirliği konusunda şüpheniz bulunan internet kafe, arkadaşın kablosuz ağı, yan binadaki ücretsiz kablosuz ağ gibi ortamlarda kesinlikle sanal banka hizmetini kullanmayın. Sanal banka hizmetini sadece kendi bilgisayarınızda ve güvenliğinden emin olduğunuz ağ ortamlarında kullanmayı alışkanlık edinin.

 

-Tanımadığınız kişilerden gelen ‘A şarkıcısının en son parçası’, ‘B ünlüsünün çıplak videosu’, ‘C sanatçısının özel fotoğrafları’ gibi başlıklar taşıyan ve eklentiler içeren e-postaları kesinlikle açmayın. Doğrudan silin.

 

-Arkadaşlarınızla dosya alışverişi yaparken ‘exe’ uzantılı dosyalara dikkat edin. Herkesten bu tip dosyalar almayın. Almak zorunda olursanız mutlaka virüs ve spy testinden geçirin.

 

Haberin Devamı

-Abartıya kaçmadan paronayak olun. Bilgisayarınızda sıradışı ÅŸeyler görmeye baÅŸlarsanız göz ardı etmeyin. ÖrneÄŸin her zaman çalışan bir yazılımın artık açılmaması, aÄŸ baÄŸlantısında görünen dışarı bilgi akışındaki anormallik, sizden e-posta aldığını iddia eden arkadaÅŸlarınız, MSN’inizin sizin bilginiz dışında saÄŸa sola mesaj göndermesi gibi belirtilere dikkat edin. Sebebi spy, virüs ya da trojan olabilir.  Â

 

Hep söylediğim gibi internet güzel bir teknoloji olsa da her şeyde olduğu gibi bunu da kötü kullanmak isteyenler çıkacaktır. Dikkatli olmak ve önlem almak sizin elinizde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!