Bir yılın ardından

Güncelleme Tarihi:

Bir yılın ardından
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 11:34

Bugünlerde herkes bir yılın muhasebesini yapıyor, neler olmuş neler yaşanmış kısa bir özetini veriyor. Ben de bu geleneği bozmayayım dedim. İşte teknoloji dünyasında bir yılın özeti.

Haberin Devamı

2007 yılına damgasına vuran en önemli teknoloji gündemlerinden biri Telekom cehpesinden geldi. Özelleştikten sonra serbest bir hal alacağını umduğumuz telekomünikasyon sektöründe fazla bir değişiklik olmadı. Altyapının halen Telekom'un tekelinde olması sebebiyle 'özelleşme' çabaları hep sözde kaldı.

Bir diğer önemli gelişme ise ADSL hızlarının en azından 'muasır medeniyetler' seviyesini yakalama çabalarıydı. Dünyada 10-20 Mbit'ler telaffuz edilirken biz ancak 1 Mbit'i görebildik ama buna da şükür dedik. Yurtdışı çıkışlarımız hızlanmadan yapılan bu artışın pek bir fayda sağlamadığı gerçeğini bir kenara bırakırsak 1024 hızının alt limit haline gelmesi hepimizi sevindirdi. 2008'de VDSL2 adıyla 'süper ultra giga' hızlı internet geliyor hem de 30 MBit. Bakalım bu teknoloji hayatımıza neler getirecek hep birlikte göreceğiz.

Haberin Devamı

Söz iletişimden açılmışken 2007 yılında hevesle beklediğimiz, dünyada artık yavaş yavaş eskimeye başlayan 3G teknolojisi yine gelemedi. İhale yapıldı ancak sadece Turkcell katıldı ve doğal olarak o kazandı ihaleyi. Bu sürecin ardından ihale de iptal edildi. Diğer operatörler 'numara taşınabilirliği olmadan' ihaleye katılmayacaklarını açıkladılar. 2008 yılında 3G'yi görebilecek miyiz bilmiyorum. Pek ümidim yok açıkçası.

GSM operatörleri arasında sıkıntıya sebep olan 'numara taşınabilirliği' konusu muhtemelen 2008'de çözülüyor. Her ne kadar Turkcell istemese de (bir aksilik olmazsa) Nisan ayından itibaren numaranızı istediğiniz operatöre taşıyabileceksiniz. Aslında bu çok büyük bir lüks değil. Dünyanın birçok ülkesinde bir cep telefonu hattı satın aldığınızda o sizin olur ve istediğiniz operatöre bu numarayı taşıyabilirsiniz. Ancak ülkemizde her operatör değiştirdiğinizde yeni numara almanız gerekiyor (her seferinde yeni vergi ve açılış ücretlerini de ödüyorsunuz doğal olarak). İşte bu garip durum ortadan kalkıyor (bence iyi de oluyor).

Yılın en önemli teknolojik cihazı ise iPhone oldu. Apple tarafından üretilen, tasarımı ve özellikleriyle farkıl bir ürün olan iPhone özellikle ABD'de büyük ilgi gördü. Büyük satış rakamları yakalayan iPhone henüz ülkemize gelmedi. ABD'de Sım kilitli 8 ve 16 GB kapasite seçenekleriyle satılan ürün 299 ve 399 dolar fiyat etiketine sahip. Ürünün Avrupa'da SIM kilitsiz versiyonu için 1000 Euro'yu gözden çıkarmak gerekiyor. Telefon piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra gerek donanım gerekse yazılımsal olarak kırıldı ve farklı operatörlerle de kullanılır hale getirildi.

Haberin Devamı

Bu yıl bazı teknolojilerin gelişimine de şahit olduk: Taşınabilir USB belleklerin fiyatları iyice düştü ve kapasiteleri de arttı. SSD adı verilen flash bellek tabanlı diskler de kapasitelerini artırırken daha ulaşılabilir fiyatlarla satılır hale geldiler. LCD ekranların yükseliş yılı olan 2007'de, CRT teknolojisi tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Oyun cephesinde ise cüzdanlarımızı boşaltacak yenilikler vardı: Ekran kartları sektöründe süper hızlı cihazlar devri başladı. Fiyatları tüm bir sistemden daha pahalı olan yeni nesil ekran kartları ile oyun keyfi üst seviyeye taşındı. Oyun dünyasında Almanya'lı üç Türk kardeş tarafından kurulan Crytek'in en son oyunu Crysis yüzümüzü güldürdü. Tamamı Türkçe seslendirmeli ilk uluslararası oyun olan Crysis, tüm dünyada satışa sunuldu. Microsoft cephesinde ise Halo 3 fırtınası vardı. XBOX 360 için tasarlanan oyun tam bir satış patlamasına sebep oldu ve Microsoft'un kasasına 1 haftada 300 milyon dolar girmesini sağladı.

Haberin Devamı

Yılın belki de en büyük bombası ise Facebook oldu. Bir üniversite öğrencisinin kurduğu site milyonlarca kişiyi bir araya getirdi. Her ne kadar daha önce kurulan bir site olsa da 2007 yılında popülerliği ve kullanıcı sayısında rekor düzeyde artış meydana geldi. Arkadaşlarınızla iletişim kurabildiğiniz sosyal bir site olarak tasarlanan Facebook'un dünya çapında 59 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

 Bir yılı da böyle geçirdik. 2008'in hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!