Güncelleme Tarihi:
Durum böyle olunca bize de bir iki kelam etmek düştü.
İhale, 'rekabet koşulları sağlanamadığı' gerekçesiyle iptal edildi. Zaten ihaleye Turkcell dışında katılan da olmadı. diğer operatörler özellikle 'numara taşınabilirliğinin bulunmaması sebebiyle' ihaleye katılmadıklarını altını çizerek belirttiler. Yani bu teknolojiyle buluşmak için biraz daha beklememiz gerekiyor.
3G ile ilgili sıkıntıları ilk yazımda belirtmiştim. Maliyetler, Türkiye şartları ve teknolojik gereksinimler bu teknolojiyi daha çok cüzdanı sağlam kullanıcıların tekelinde bırakabilir. En azından başlangıçta öyle olmasını bekliyorum. Zaten ihale de iptal olduğundan ve yeni ihale tarihi henüz belirlenmediğinden 3G'ye ne zaman kavuşacağımız belli değil.
Öte yandan ihaleyi kazanan Turkcell hala Ekim ayın başında düzenlenecek CeBIT fuarında yeni teknolojinin kullanımını gösterecek.
Düzenlediği basın toplantısıyla da bunun sinyallerini verdi. Operatörlerin en azından kendi binalarında deneme amaçlı 3G şebekeleri kurduğu bilinen bir gerçek. Yani aslında bu şebeke teknik olarak hazır. Tabi mesele tüm yurda yaymak ve altyapı sorunlarının üstesinden gelmek.
Ülkemizdeki telefon operatörlerinin 3G konusunda henüz bir uzlaşmaya varmadıkları düşünülürse ihale yenilense bile Turkcell'den başka katılımın olup olmayacağı şüpheli. Tabi o zamana kadar şartlar değişirse ne olur bilinmez.
Bunlarla beraber 3G gelse bile uygulamanın nasıl olacağı ve ücretlendirme konusunda birçok sıkıntı var. Türkiye'de telefon konuşmaları üzerinden (sabit ya da cep telefonu farketmiyor) yüksek bir vergi alınıyor. 3G'de de benzer durum olursa (ki kuvvetle muhtemel) bu alanda fazla bir ilerleme beklememek gerekiyor.
3G NELER GETİRİYOR
Üçüncü nesil cep telefonu şebekesi olan 3G'nin getirdiği en önemli yeniliklerden biri de yüksek hızlı data transferi. Kullanıcılar cep telefonlarıyla dosya alıp gönderirken sıkıntı çekmeyecekler. GSM şebekelerindeki en büyük sorunlardan biri bu darboğazdı. 3G'de ise video konferans bile yapabileceksiniz. Ayrıca MP3 indirmek, İnternet'e girmek ve hatta büyük boyutlu dosyalar göndermek bile sorun olmayacak. Örneğin yurtdışındaki bir futbol karşılaşmasına giden foto muhabir çektiği fotoğrafları cep telefonu yardımı ile bilgisayardan hızlı bir şekilde gönderebilecek. Uzun lafın kısası bu teknolojinin kullanım alanları çok geniş.
Bu teknolojinin cep telefonu kullanım alışkanlıklarını değiştireceğine kesin gözle bakıyorum. Eh bu konuda pek haksız da sayılmam çünkü günümüzde sektörün önünde iki büyük sorun var: Vergiler ve data aktarım hızlarının yavaşlığı. Vergileri bilemem uzmanlık alanım değil. Ama 3G bu darboğazı giderecek.
Bu hafta da 3G konusunu masaya yatırdık ve ilk yazıdan bu yana değişen şartları değerlendirdik. Önümüzdeki hafta farklı bir konuda buluşmak üzere...