Güncelleme Tarihi:
Facebook’un şeffaflık raporuna göre, 2014’ün ilk yarısında hükümetlerin Facebook’tan bilgi talebi dünya çapında 34,946’ya ulaşıyor. 2013’ün son yarısını kapsayan rapora kıyasla bu oran %24 artmış. Ülkelerin yerel yasaları baz alınarak, Facebook’a ulaşan içerik kısıtlaması taleplerine bakıldığında ise artış oranı % 19.
Türkiye’den Facebook’a 153 bilgi talebi
Türk hükümetinden gelen toplam talep sayısı 153. Ayrıca Facebook’tan 249 hesabın bilgisi istendi. Suç teşkil eden durumlarla ilgili taleplere yanıt verdiğini belirten Facebook, bu taleplerden %60’ına olumlu yanıt verdi ve kullanıcı bilgilerini paylaştı.
BTK kararları ve Türk yasalarını göz önünde tutarak, özellikle Atatürk’e eleştiri ve hakaret konularında hassas davranan Facebook’un kısıtladığı içerik sayısı ise 1893.
Kısıtlanan içerikte Türkiye 2. ülke
Dünya sıralamasına bakıldığında, Hindistan kısıtlanan içerik sayısında 4.960’la rekoru elinde tutuyor. Hindistan’ı 1893’le Türkiye takip ediyor. İçeriğin en fazla kısıtlandığı 3. ülke ise 1.773’le Pakistan.
Facebook, içerik kısıtlamasının gerekçesiyle ilgili hiçbir ülkenin raporunda ekstra bir not düşmezken, sadece Türkiye raporunda konunun Atatürk’e hakaretle ilgili içeriklerde hassas davrandıklarından kaynaklandığı belirtiyor.
Diğer ülkelere bakıldığında ise şu sayılarla karşılaşıyoruz:
Fransa: 22
Almanya: 34
Avustralya: 7
İtalya: 3
Bilgi talebinde rekor ABD’de
Facebook’tan en fazla bilgi talebi ise 15.433’le ABD’de. Talep edilen hesapların sayısı 23.667. Facebook taleplerin yüzde 80’ine olumlu dönüş yaptı. Bilgi talebi sayısıyla bayrağı göğüsleyen ABD hükümetinin, Türkiye’ye nazaran içerik kısıtlamasıyla ilgili bir talebi görünmüyor.
Rusya ise Facebook’a hiçbir bilgi talebi göndermemesiyle dikkat çekiyor.