Cep'te virüse dikkat

Güncelleme Tarihi:

Cepte virüse dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 07:26

Cebinizde bir "saatli bomba" taşımamak için bu önerilere mutlaka kulak verin.

Haberin Devamı

Cep telefonlarımız, en az bilgisayarımız kadar kişisel verilerimize ev sahipliği yapabiliyorlar. E-posta hesabınızdan konum geçmişinize, web geçmişinizden uygulama kullanımınıza hepsi, cebimizdeki küçük bilgisayarda depolanıyor. Bu yüzden, telefonumuzu korumak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekli.

Cep virüsü diye bir şey var

Zararlılar, telefonunuzdaki verileri sızdırmaktan, kredi kartı bilgileri gibi belirli verileri ele geçirebilir, uygulamaları bozabilir ve genel anlamda hayatınızı zorlaştırabilirler. Ortada dolaşan milyonlarca risk var ve bu risklerin sizi bulma ihtimali düşük. Ancak böyle bir ihtimal yok değil.

Akıllı cep virüsleri, yayılmak için SMS mesajlarını, web tarayıcınızdaki açıkları veya telefonunuzun ağ işlevlerindeki açıkları kullanabilirler. Bu yüzden "virüsü indirmemek" her zaman sorunu çözmeyebilir.

Haberin Devamı

Hiçbir platform tamamen güvende değil ancak...

Kullandığınız mobil platformun maruz kaldığınız risklerle yakından ilişkisi bulunuyor. En popüler ve en açık platform olan Android, tahmin edebileceğiniz gibi güvenliği en düşük olan platform. Bunda aslında Google'ın suçu yok; Android'in kullanıcı sayısı, onu hedef alanların da çok olması anlamına geliyor.

Apple'ın iOS platformu, daha sıkı kontrol edildiği için daha güvenli. Firma, uygulama mağazasına eklenen uygulamaları sıkı biçimde denetlerken, farklı konumlardan uygulama yüklenmesine izin vermiyor. iOS'da bazı güvenlik açıklarına rastlansa da, şimdiye kadar virüsün izine rastlanmadı (bununla birlikte kural dışı davranan bazı uygulamalar var).

BlackBerry'de virüslere rastlanabilse de, bu platformdaki virüslerin pek yaygın oldukları söylenemez. Windows Phone'un ismi ise henüz virüslerle hiç anılmadı.

Güvenlik uygulamaları her zaman korumayabilir

Tüm bu riskler, muhtemelen sizi en yakın güvenlik uygulamasını kullanmaya itecek; ama dikkatli olmalısınız. Her güvenlik uygulaması aynı seviyede koruma sunmadığı gibi, bazıları size hiçbir fayda sağlamayabilir.

Android kullanıcıları, kararlarını AV Test ve AV Comparatives'in son raporlarına göz atarak verebilirler. Bu kurumlar, antivirüs çözümlerini zararlılarla test ederek, farklı kategorilerde puanlandırıyorlar. Kaspersky, Bitdefender, Avast, genellikle testlerde en üst sıralarda yer alıyorlar. Ancak üst sıralarda ESET ve AhnLab gibi farklı firmalara da rastlamanız mümkün olabiliyor.

Haberin Devamı

Bu sırada sahte antivirüs uygulamalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Nisan 2014'te ortaya çıkan, 4 dolara satılan Virus Shield, en çok indirilen uygulamalar listesinde en üste yükselse de, hiçbir işe yaramıyordu.

Kısacası özellikle yeni mobil güvenlik uygulamalarını kullanmadan önce onları araştırmanızda büyük fayda var.


Android 4.4 KitKat'lı telefonlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!