Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Twitter yasağının "yok hükmünde" olduğunu belirterek, 12 milyon twitter kullanıcısını mağdur eden kararın "Acilen kaldırılması" için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Feyzioğlu, "Twittera erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir" dedi.
HSYK VE ANKARA BAŞSAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSU
Feyzioğlu, “yok hükmündeki” bu kararı veren ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki savcılar, Ankara ve Samsun’daki kararı veren hakimler hakkında, “insan haklarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle HSYK’ya ve “yok hükmündeki” bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını da açıkladı.
İŞTE O AÇIKLAMA
Feyzioğlu'nun twitter açıklaması şöyle:
"TMK 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararı yok hükmündedir.
MİLYONLARCA YURTTAŞIMIZ MAĞDUR
Söz konusu yasaklama kararıyla Türkiye Barolar Birliği ve milyonlarca yurttaşımız kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan, ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir sebeple Twitter’a erişememekte ve mağdur olmaktadır.
GENEL ERİŞİM YASAĞI AİHS'E AYKIRI
Twitter’a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve inernet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırıdır.
ACİLEN KALDIRILMASINI İSTEDİK
Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştur.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Ayrıca yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.
TWITTER'A NASIL BAĞLANILIR
TİB'E TWITTER BAŞVURUSU
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın önceki günü Bursa mitingde “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız” demesinin ardından gece saatlerinde paylaşım sitesine erişim engellenmesi deprem yaratırken, Ankara Barosu’ndan twitter kullanıcısı olarak TİB'e jet hızıyla ilginç bir başvuru geldi.
Ankara’daki genel arama kararını da itiraz edip kaldırtan Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, mahkeme kararının sadece linklere erişimi yasakladığı, internete ve twittera girişin yasaklanmasının hukuka aykırı olduğu ve kaldırılması için BTK’ya başvurduklarını söyledi. Aksoy, İstanbul ve Samsun’daki üst mahkemelere de kararın kaldırılması için itiraz edeceklerini de açıkladı. Aksoy, Hürriyet Dünyası’na şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gece hazırlanıp BTK’ya twittera giriş yasasının kaldırılması için müracaatımızı yaptık. Ankara Barosu olarak biz de twitter kullanıcısıyız. Bu hakkımız var. Aynı şekilde 12 milyon twitter kullanıcısını da haklarını aramak üzere BTK’ya başvurmaya çağırıyoruz. Burada mahkeme kararları sadece bazı kullanacıların linklerine erişimin engellenmesine ilişkin. Buna rağmen BTK, ‘bu mahkeme kararları yerine gelmiyor’ diye genele teşmil edilerek tüm kullanıcıların internete erişimini engelledi.
MAHKEME KARARI UYGULANMIYOR YENİ KARAR YARATILIYOR
Bu bakıma mahkeme kararı uygulanmıyor yeni bir karar ihdas ediliyor. BTK tarafından sadece o linklere erişimi engellemesi gerekirdi, ama twitter yasaklandı. Bu anayasanın haberleşme özgürlüğüne ilişkin hükümlerine ve en son çıkan 5651 İnternet Yasası’nın getirdiği usulü de aykırı. Kendi çıkardıkları kanuna aykırı uygulama yapıyorlar. Bu kanunda internete değil içeriğe erişimin engellenmesi öngörülüyor. Dolasıyla hem kanuna hem de anayasaya aykırı uygulama yapılıyor.
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK UYARISI
Ankara Barosu olarak biz de twitter kullanıcıyız menfaatimiz var. Yasa yollarına sonuna kadar başvuracağız. 2 milyon twitter kullanıcısını da hak aramaya ve BTK’ya başvurmaya çağırıyoruz. Başvurumuzda aksi halde başta BTK yetkilileri ve tüm ilgililer hakkında cezai ve hukuki sorumluluk doğacağını belirterek uyarımızı yaptık. Twitter açılmazsa, cezai, idari ve mali sorumluluk doğar.”