"Yalnız Kurt" Pentagon'un şifre kırma yarışmasında birinci oldu

Güncelleme Tarihi:

Yalnız Kurt Pentagonun şifre kırma yarışmasında birinci oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 16:53

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı Siber Suç Merkezi'nin düzenlediği uluslararası yarışmaya Türkiye'den katılan Bilgisayar Mühendisi Can Yıldızlı (25), büyük bir başarıya imza atarak birinci oldu.

Pentagon bünyesindeki Siber Suç Merkezi (The Department of Defense Cyber Crime Center's) tarafından düzenlenen Dijital Adli Tıp Yarışması'na (Digital Forensics Challenge) bu yıl 52 ülkeden bin 147 grup katıldı.

Dünya çapında büyük ilgi gören yarışmada, 3'er ve 4'er kişilik gruplar arasında bilgisayar teknolojileri üreten şirketler ve siber savaş konusunda uzman istihbaratçılar ile askeri ve polisiye birimlerde görev yapan ekiplerin yanı sıra çeşitli üniversitelerde görev yapan bilişim uzmanları yer aldı.

Sanal alemde hackerların izlerini sürme ve delil toplama ile ilgili istihbarat problemlerinin çözüldüğü yarışmada, “LoneWolf-Yalnız Kurt” adıyla “tek başına” yarışan Can Yıldızlı, yarışma süresince hedef olarak gösterilen dijital ortamdaki onlarca şifreyi kırarak resim ve müzik dosyalarının arkasına gizlenen verileri buldu. Geliştirdiği programlarla da profesyonel hackerların izlerini süren Yıldızlı, elde ettiği dijital deliller sayesinde de adını siber aleme altın harflerle yazdırdı.
Yarışma dijital delil toplama ve istihbarat alanında yapılan “en büyük ve en uzun süreli yarışma” özelliğini taşıyor. Yarışma ile bu alanda çalışacak yetenekli insanları keşfetmeyi amaçlayan Pentagon, bu sayede daha çok bilişim uzmanını siber güvenlik alanında çalışmaya teşvik ediyor.

Pentagon'dan davet mektubu

Bilgisayar Mühendisi Can Yıldızlı  yaptığı açıklamada, yarışmanın Ocak 2011'de başladığını hatırlatarak, yaklaşık 1 yıl boyunca katılımcılara çözmeleri için değişik zorlukta problemler verildiğini söyledi.

Dijital delil toplamak, şifre kırmak ve değişik istihbarat konularını ele alan problemler hakkında da bilgi veren Yıldızlı, “Senaryo gereği bir terörist tarafından dijital ortamdaki bir fotoğrafın arkasına gizlenen şifreyi çözerek içeriğindeki kriptolu mesajı buldum. Bunun yanı sıra hackerların izlerini sürerek suçları ve kimliklerinin tespitine yönelik deliller topladım” dedi.

Yıldızlı, yarışma süresince önlerine konulan çeşitli problemleri çözmek için yazılımlar da geliştirdiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “52 farklı ülkeden katılan bin 147 takım arasından birinci oldum. Rakiplerim genellikle 4'er kişilik gruplar halinde yarışırken, ben 'LoneWolf' yani 'Yalnız Kurt' olarak tek başıma yarıştım. Yarışma sonunda 4 bin 789 puanla zirveye adımı yazdırırken 4'er kişiden oluşan ikinci ve üçüncü takımlar ise 3 bin 500'lü puanlarda kaldı. Yani tek başıma olmama rağmen 4 kişilik takımlara büyük fark attım.”

Yarışmada ödül olarak ABD Savunma Bakanlığı'nın Atlanta'da düzenleyeceği uluslararası konferansa davet mektubu aldığını, ulaşım, konaklama ve diğer masraflar dahil olmak üzere bir tur kazandığını belirten Yıldızlı, burada düzenlenecek törenle plaket alacağını söyledi.

Ayrıca ödül olarak “siber terörle mücadele” için ABD tarafından Malezya'da kurulan “Siber Terörizme Karşı Uluslararası Çok Taraflı Ortaklık” (IMPACT) adlı organizasyonun ana binasına davet edildiğini anlatan Yıldızlı, bu ziyarete ilişkin de tüm masrafların Pentagon tarafından karşılanacağını belirtti.

Türkiye'de eğitim gördü ABD'de doktora yapıyor

Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan Can Yıldızlı, aynı üniversitede yüksek lisans yaptığı sırada Pentagon'a bağlı Siber Suç Merkezi'nin yarışma ilanını gördü. Başvuruda bulunan Yıldızlı, internet üzerinden on-line gerçekleştirilen yarışmada, önüne çıkan her problemi ustalıkla çözerek kısa sürede rakiplerine fark attı. Yarışmada birinci olduğu haberini tatilde bulunduğu Paris'te öğrenen Yıldızlı, yaşadığı mutluluğu üniversitedeki hocalarıyla paylaştı.

Bu sırada ABD'deki Rensselaer Polytechnique Institute'ye başvuran Yıldızlı, önümüzdeki aylarda bu enstitüde burslu olarak doktoraya başlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!