Güncelleme Tarihi:
Çocuk yetiştirmek zor işmiş. 9 ay önce bunu söyleyeseler 'evet öyledir' derdim ama yaşayarak öğrenmek her zaman farklı oluyor. Sevgili kızım Ayşe Nil, 3 ay sonra 1 yaşına basıyor. Oünun hayatımıza girmesiyle birlikte yaşantımız tamamen değişti. Bu değişimden etkilenen unsunların başında teknolojik alışkanlıklarımız yer alıyor.
Kızımın gelmesiyle birlikte evdeki ilk teknolojik değişiklik kablosuz ağ ile ilgili oldu. Kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da kablosuz ağların çocuğa zarar verebilme ihtimaline karşı evdeki sistemi iptal ettim. Hoş alt ve üst komşulardan ziyadesiyle kablosuz ağ tacizi var ama onları da kapatacak halimiz yok. En azından aynı kattakini iptal ettik. 2 yaşına kadar da açmayı düşünmüyorum. Şimdilik kablo ile idare ediyoruz. Zaten salonda da bilgisayarla çalışmasam da olur.
Kızım 6 aylık olunca ve etrafla iletişim kurmaya, hareketlenmeye başlayınca farkettik ki televizyon onun için çok ciddi bir tehlike. Bizim için sorun olmayan hızlı hareketler, parlak resimler ve imgeler, 6 aylık bir bebeğin zihninde çok farklı izdüşümlere yol açabiliyor. Ayrıca bilimsel olarak televizyon karşısında çok vakit geçiren çocukların ilerki yıllarda farklı sorunlarla karşılacağı da ispatlanmış durumda. Buradan ailelere seslenmek istiyorum: Televizyonu çocuğunuzun uslu durmasını sağlayan bir cihaz olarak kesinlikle kullanmayın. Kısa vadede olumlu sonuç alırsınız belki ama uzun vadede çok sıkıntılar doğurabilir bu uygulama.
Televizyondan uzak tutmak söylendiÄŸi kadar kolay deÄŸil. Biz izlerken mutlaka bakıyor. Buna en kesin çözümü ise televizyonu kaldırmakta bulduk. Televizyonu paketleyip memlekete gönderdik. Uydu alıcınısını da bir kenara kaldırdım. Onun yerine 22 inç bir LCD ekran, DVD çalar (DivX desteÄŸi ve VGA giriÅŸi olan) ve 2+1 ses sistemi koydum. AkÅŸamları kızım uyuduktan sonra hanımla birlikte film izliyoruz. Bu arad aÅŸunu farkettim: Televizyon çok vaktimizi alıyormuÅŸ. 5-10 dakika takılırım diye karşısına oturup saatlerce vaktimizi heba ediyormuÅŸuz da haberim yokmuÅŸ. Güzel oldu. 3 aydır televizyonsuz yaşıyoruz pek aradığımızı da söyleyemem.Â
Gelelim en büyük sorun cep telefonuna: Bu devirde cep telefonuyla oynamayı sevmeyen çocuk görmedim. AyÅŸe Nil için de benzer bir durum var tabi. Telefonu görür görmez ona vermemimizi istiyor. Aksi takdirde aÄŸlıyor. Telefonla ilgili aldığımız önlem ise mümkün mertebe uzak tutmak. 5 metreden fazla yaklaÅŸtırmamaya çalışıyoruz telefonlarımıza. Özellikle biz telefonla konuÅŸurken kesinlikle uzak tutmaya çalışıyoruz. Bu konu çok tartışılan bir konu. Halen cep telefonunun oluÅŸturabileceÄŸi sorunlarla ilgili net bir araÅŸtırma yok. Olmamasının en önemli sebebi ise bu cihazın henüz çok yeni olması. Ãœzerinde araÅŸtırma yapılacak kadar uzun bir zaman geçmedi. Yine de tedbirli olmakta fayda var. Sigara için de bir zamanlar herhangi bir kısıtlama yoktu. Ancak günümüzde en büyük saÄŸlık düşmanlarından biri olduÄŸu ortaya çıktı.Â
 Teknoloji güzel şey. Ancak bazen güzel şeylerin de zararlı yönleri olabiliyor. Özellikle çocukların bizim gibi savunma mekanizmalarına sahip olmadıklarını hesaba katın ve 'biz böyle büyüdük bir şey olmadı' demeyin.
Â