Tarım Bakanlığı ne güne duruyor

HERŞEY 2005 yılı mayıs ayında bir internet sitesinde yayınlanan iddiayla başladı. Danone Tikveşli’nin ürünleriyle ilgili iddia özetle şöyleydi:

"Fransız Danone’nin Türkiye için üretilen ürünlerinin içinde çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek madde olduğu bir gerçek. Danino gibi 2-12 yaş arasındaki çocukların tükettiği ürünlere konulan maddeyle gelecek nesillerimizin zeki olmasını engelleme çabası içindeler."

İnternette değişik zincirler üzerinden dolaşan mailde, "Danone’nin çocuklara yönelik söz konusu ürünlerinin fiyatını özellikte düşük tuttuğu" iddiası da vardı. İddianın altındaki imza Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’e aitti. "Danone’nin ürünleri çocukları geri zekalı yapıyor" iddiasını içeren mailde profesör imzası görenler, ürünlerden kuşku duymaya, Danone Tikveşli’ye tepki göstermeye başladı.

Danone Tikveşli yönetimi, öncelikle Prof. Dr. Turan Karadeniz’e ulaştı. Prof. Karadeniz şaşkındı. Çünkü, maille ilgisi yoktu. Hemen düzeltme hazırladı: "Danone ürünleri ile ilgili internette, ismim ve ünvanım eklenerek, benim tarafımdan yazılmış gibi gösterilmeye çalışılan e-posta mesajı ile ilgim yoktur."

Prof. Karadeniz, bir yandan kendi imzasının iliştirildiği e-postanın karalama amaçlı olduğuna dikkat çekerken, diğer taraftan da bu olayın kendi itibarını zedelediğini, mağdur durma düştüğünü vurguladı. Konu gazetelere, "Profesore internet tuzağı", "Talihsiz profesör" diye haber oldu.

Prof. Karadeniz’in "O mesajla ilgim yok" maili, Danone Tikveşli ürünleri üzerindeki şüpheyi kaldırmaya yetmedi. Olumsuz mesaj hem internetten, hem de kulaktan kulağa yayıldıkça yayıldı.

Danone Tikveşli’ye tüketicilerden başvuru yağdı: "Danone ürünlerini güvenerek kullanıyordum. Son günlerde aldığım duyumlarla güvenim sarsıldı. Artık Danone yemiyorum, çevremi uyarıyorum."

Danone Tikveşli, bir yandan iddiayı yayan internet siteleriyle hukuki mücadelesini sürdürürken, diğer taraftan da tüketicisini doğru bilgilendirmek için çaba harcadı. Marketlerde tüketicilere 70 bin, bakkallara 102 bin 500, anasınıfı öğrencilerine 90 bin broşür dağıttı.

Ancak, 90 bin kişiye internette ulaşan iddiaların "bilinirliği" tahminlerin üzerindeydi. Nitekim "Danone Karalama e-postası Bilinirlik Araştırması"na katılanların yüzde 27.8’i "Danone’yle ilgili iddiaları duydum" yanıtı verdi, yüzde 23.6’sı, "e-mail sonrasında Danone ürünü almıyorum" dedi.

İzlenimim o ki, 2005 Mayıs’ında ortaya çıkan suçlama mesajının Danone Tikveşli’ye etkisi hálá bitmiş değil. Şirket "ürünlerim güvenli" diyor, kimi tüketiciler kuşkuyu yenemiyor.

Bu durumda iş Tarım Bakanlığı’na düşüyor... Tarım Bakanlığı, Danone Tikveşli ürünlerinin analizini yapıp, sonucu kamuoyuyla paylaşmalı...

Yapın analizi hem tüketiciyi, hem Danone Tikveşli’yi rahatlatın...

Orada 3 yıl boyunca balık tutamadık

ERTUĞRUL Fırkateyni’nin su yüzüne çıkarılması çalışmalarının yansıtıldığı www.ertugrul.jp adresine girdim, çarpıcı öyküler gördüm. Siteye 94 yaşındaki Tanioka Tokue’nin sözleri şöyle yansımış: "Geminin battığı gece, köylülerimiz büyük gürültü duymuş. Dışarı çıkmışlar ve kıyıda Türkler’i bulmuşlar. Tüm köy yardım için seferber olmuş. Ölüler balıkçı teknelerimize sığmamış. Giysilerimiz, Türk denizcilerinin ölü bedenlerini kapatmaya yetmemiş. Cesetler yıllarca kıyıya vurmuş. Onlara saygıdan, 3 yıl orada balık bile tutulmamış."

Ertuğrul Fırkateyni’nden çok trajedi çıkacak gibi görünüyor.

Erivan’da Yeni Malatya kurdular

MALATYALI İşadamları Derneği’nin (MİAD) "Malatyalı Ünlüler" toplantısı... Tarih 15 Nisan 2006... "Ünlüler" arasında Agos Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hrant Dink de var.

Hrant Dink, kendi penceresinden Malatya’yı anlatıyor: "Cumhuriyetin ilanı sonrasında Ermeni varlığını en fazla tutan kent Malatya’ydı. Oradaki Ermeniler çeşitli nedenlerle göç etti. Memleket özlemiyle Erivan’da ’Yeni Malatya’ kurdular."

Dink
, daha sonra Malatya tarihini anlatan kitaptan söz ediyor: "5 bin sayfalık bir kitap bu. 1900’lü yıllardan kalma. Onu çeviremediğim için üzülüyorum."

Dink, sözünü "Ermenistan’daki ’Yeni Malatya’ ile Malatya arasında bağlantı kurulsun" çağrısıyla noktalıyor.

Hrant Dink’in özlemi gerçeğe dönüşür mü?
Yazarın Tüm Yazıları