Eyüp KELEBEK/ SEYİTGAZİ (Eskişehir) (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2011 22:492dk okuma
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin içerisine Amerikan tarzı mutfak yapılması tepkilere neden oldu.
4 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında külliyenin tarihi dokusuna zarar verildiği, restorasyonu yapan müteahhit ise 12 bin 900 liralık elektrik borcunu ödemediği için külliyede elektriklerin kesik olduğu belirtildi.
SEYYİD BATTALGAZİ TÜRBESİ / FOTOGALERİKültür ve inanç turizmi çerçevesinde yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Eskişehir kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Seyyid Battal Gazi Külliyesi kaderine terk edilmiş durumda. Seyyid Battal Gazi Külliyesi 1954 ve 1957 yıllarında iki kez restore edildi. 2007 yılında Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, müteahhit firma aracılığıyla restorasyon çalışması başlattı. 1 milyon 200 bin liraya mal olması planlan onarım işlemleri, 2 yıl önce durdu. Müteahhit kullandığı elektrik parası ödemedi. Külliyenin elektriği 2 yıl önce kesilirken, borç 12 bin 900 liraya yükseldi.
Selçuklu Sultanı 1’inci Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından 1207 yılında yaptırılan Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokusunun büyük ölçüde zarar gördüğü öne sürüldü. Külliye içerisine Amerikan tarzı mutfak ve tuvaletler yaptırıldı. Aydınlatma yapılacağı gerekçesiyle spot lamba ve aydınlatma malzemeleri duvarlara çakılarak bağlandı. İddialara göre külliyenin daha önce mermer olan sütunları yerine beton sütunlar konuldu. Külliyenin türbe kısmının girişine cam bölmeler yapılıp, duvara monte edildi. Ziyaretçiler türbenin iç kısımlarını karanlık ortamda ziyaret edebiliyor.
Seyitgazi Belediye Başkanı Adnan Yalçın Şen, restorasyon çalışmalarının tarihi dokuya uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi. Külliye içerisine Amerikan tarzı mutfağın yapılmasını eleştiren Şen, "Tarihin gelecek kuşaklara aktarılması için restorasyon gerekli. Ama bu tarihe saygılı olarak yapılmalı. Ciddi kaynak aktarıldı. Müteahhit işini tamamladığını söyleyip gitti. Sonradan çok fazla problem oluştu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü geçici kabulü yaparken, genel kabulü yapamadı. Genel kabulün yapılması için bir de işletme hakkının devredilmesi gerekiyor. Tarihi doku zedelendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün harekete geçip, sorunları Kaymakamlık, Belediye, üniversiteler başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun katılımını sağladığı bir platform ile bu işin çözümünü sağlaması lazım. İçeride Amerikan tarzı mutfaklar var. Proje Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabul gördükten sonra bu yapıldı. Oradaki dolaplar ve seramikler tarihi dokuya hiç uygun olmadı. Tarihsel dokuya yakışmadı. Şimdi burada bir de yetki sorunu var. Seyyid Battal Gazi Vakfı, Seyitgazi Belediyesi, Üniversite kimse yetkili değil. Vakıflar Bölge Müdürlüğü burada bir yetkili kılarsa ortak bir çalışma yapılabilir" dedi.