Güncelleme Tarihi:
LİDERLER büyük göç krizine çözüm ararken insan kaçakçılığının merkezi haline gelen Basmane’nin ara sokaklarında, Ege kıyılarındaki sahillerde kaçış telaşı sürüyor. Can yeleği pazarı, transfer arabalarındaki telaş akşam basınca artıyor. Basmane’nin arka sokaklarına taşınıyor.
400 DOLAR VERDİK
Çeşme’de mültecilere açık otellerin tamamına yakını Afgan göçmenle dolu. Çok az sayıda Suriyeli ve Iraklı var. Maryam kardeşinin eşi ve çocuklarıyla kaçakçılarla anlaşmalarını şöyle anlattı: “Tam 9 gün yürüdük. İran’ı geçip Van’ın arkasından karlı dağlardan geldik. İnsan kaçakçıları yolda sınıra kadar bıraktı. Oradan da onlar aracılığıyla bizi buraya getirecek kaçakçılarla buluştuk. Çok yorgunuz. Küçük çocuklar hasta. Ancak Taliban vahşetinden bıktık. Sınırda sorun olduğunu biliyoruz. Bizim için Türkiye’de yaşamak imkânsız. İş yok, Suriyeliler gibi olanaklar yok. Yunanistan’a geçip şansımızı deneyeceğiz. Kaçakçı oteli, can yeleklerini botu ayarladı. Plastik bota binmek için kişi başı 400 dolar verdik. Şimdi az sayıda insan geçmek istediği için indirimli olduğunu söylediler.”
İNSAN KAÇAKÇISI ANLATIYOR
Basmane’nin karanlık sokaklarında buluştuğumuz A. insan kaçakçılığı yapıyor. İşlerin yaza göre çok düştüğünü anlatıyor: “Düşüş yarı yarıya diyebilirim. Bunda kış başında yaşanan ölümlü kazaların etkisi çok. Bir de Avrupa ile yapılan anlaşma sonrası sınırlarda kalacaklarından, geri gönderileceklerinden korkuyorlar. Ama bizim bildiğimiz kadarıyla Suriyelilere geçiş serbest.”
UMUT YOLCULUĞUNUN TARİFESİ
EMNİYET kaynaklarından elde edilen bilgilere göre:
Karayoluyla girenleri giriş noktasında karşılayanlar: 200-400 lira
Karayoluyla çıkışlar: 1500-2000 Dolar (Sahte seyahat belgesinden, Meriç botla geçilecekse gibi faktörlere göre değişiyor)
Havayoluyla çıkış: 5 bin-8 bin Euro
Yük gemileriyle: 4500-6000 dolar
Bot ve tekneler: 350-1500 dolar
Sürat teknesi ve yat: 2000-7000 dolar
Jet ski: Kaptanlı 5 bin-10 bin dolar/ Kaptansız 20-30 bin dolar
Bebeğin fotoğraflarını yayınlayan Yunan basını ”Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi” diye sordu.
İDOMENİ ÇIKMAZI
MAKEDONYA sınırının açılması umuduyla 13 bin mülteci ve göçmenin haftalardır beklediği Yunanistan’ın İdomeni kasabasında, 6 Mart’ta doğan bir bebeğin yaşam mücadelesinin fotoğrafları şok etkisi yarattı. Günlerdir yağan şiddetli yağmur nedeniyle adeta bataklığa dönüşen kasabada, önceki gün birkaç saatliğine de olsa güneş çıkmasını fırsat sayan 4 çocuklu bir mülteci ailesi, yeni doğan bebeklerinin üzerindeki çamuru bir şişe su ile temizlemeye çalıştılar. / Yorgo KIRBAKİ/ATİNA
SURİYELİLERE SIKI ÖNLEM
TÜRKİYE’DEN Avrupa’ya yaşanan göçmen akını, AB ülkelerinin Türkiye ile işbirliğini artırması, sürdürülen müzakereler, ülkelerini terk eden Suriyeliler ile ilgili yeni ve sıkı önlemleri de beraberinde getirdi. Türkiye’ye kaçak yollarla girenlere uygulanması gereken kuralların esnetilerek uygulandığı Suriyelilere de başta Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelenlere olduğu gibi bazı yaptırımlar uygulanacak. Buna göre, geçici seyahat belgesi olmayan Suriyeliler kamplara gönderilecek, kamp dışında kalanların oturma izni alması zorunlu olacak, şehirlerarası seyahatlere sınırlama getirilecek. Çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye gelenler alınmayacak, sınırın Suriye tarafındaki kamplara yerleştirilecekler. / Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA
3 MİLYONDAN FAZLA GÖÇMEN
TÜRKİYE’de 1 Mart itibariyle kayıt altına alınarak biyometrik kimlik verilen 2 milyon 587 bin Suriyeli bulunuyor. Bu Suriyelilerden 285 bini AFAD’ın kontrolündeki 26 barınma merkezinde kalırken, geri kalanı ise Türkiye’ye dağılmış durumda. Kayıt dışındaki Suriyeliler ile başta Irak, Afganistan gibi ülkelerden de gelenler hesaba katıldığında Türkiye’de 3 milyonu aşkın göçmen-sığınmacı bulunuyor. Güvenlik önlemleriyle birlikte AFAD’ın kontrolündeki barınma merkezlerinde sığınmacıların giriş çıkışlarında parmak izi kullanmaya başlandı.