Suriye’deki Türkmenlerden askeri çatı kararı

Güncelleme Tarihi:

Suriye’deki Türkmenlerden askeri çatı kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2015 00:01

Suriye Türkmen Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suriye’nin değişik bölgelerindeki silahlı Türkmenleri “Sultan Murad Tugayları” adı altında toplama kararı aldıklarını söyledi. Mustafa, bunun ileride “Türkmen Ordusu” olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

SURİYE’de Esad rejimi, IŞİD ve PYD’nin hedefi olan Türkmenler, yaşadıkları bölgeleri ve nüfus yapısını korumak için askeri olarak tek çatı altında birleşme kararı aldı. Suriye Türkmen Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, Hürriyet’e, Suriye’nin değişik bölgelerindeki silahlı Türkmenleri “Sultan Murad Tugayları” adı altında toplama kararı aldıklarını söyledi. Bunun ileride “Türkmen Ordusu” olarak tanımlanabileceğini belirten Mustafa, “Suriye Türkmen Meclisi, Suriye Ulusal Koalisyonu’nun bir üyesidir. Dolayısıyla yeni askeri oluşumun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesinden ayrılması söz konusu değildir” dedi.

‘TEHDİT ARTTI’

Temmuz başında Gaziantep’te Halep, Golan, Mumbuç, Cerablus, Lazkiye-Bayırbucak, İdlib, Rakka, Tel Abyad ve Humus bölgelerindeki Türkmen kökenli askeri ve sivil temsilcilerle bir araya geldiklerini ifade eden Mustafa şunları söyledi: “Suriye’de Türkmenler’in bulunduğu bölgeler stratejik yerlerdir. Bu nedenle hem rejim, hem DAEŞ (IŞİD), hem de PYD’nin hedefi durumundalar. Eskiden her Türkmen bölgesindeki askeri güçlerimiz o bölge için çarpışıyordu. Hepsi için ‘Sultan Murad Tugayı’ diyorduk. Ancak Türkmen varlığına tehdit artınca askeri güçlerimizi tek çatı altında çoğul hale getirerek ‘Sultan Murad Tugayları’ diye toplama kararı aldık. Bir bölgedeki Türkmen varlığı tehdit altındaysa, diğer bölgedeki tugay o bölgeye yardıma gidecek. Bölgeden bölgeye Türkmen askeri gücü sevki yapacağız. İleride şartlar oluştuğunda bunu Suriye Türkmen Ordusu olarak tanımlayabileceğiz.” PYD’nin IŞİD’den ele geçirdiği Tel Abyad’ta Türkmenleri bölgeden sürerek demografik yapıyı bozduğu iddiasını sürdüren Mustafa, Sultan Murad Tugayları’nın 400 bin Türkmen’in yaşadığı Halep’te benzer bir olaya müsaade etmeyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!