GeriSeyahat Şubat güneşinde BODRUM
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şubat güneşinde BODRUM

Şubat güneşinde BODRUM

Yazın gözde tatil mekanı Bodrum ise müdavimleriyle huzurlu günler yaşıyor. Sokaklarda itiş kakış, işyeri kapılarında çığırtkan, eğlence mekanlarında fahiş fiyatlar yok.

Cahit AKYOL
 
Sinemaları, alışveriş merkezleri açık. Kış tatilcileri “Bodrum’un keyfini çıkarmak için en güzel zaman” diyor. Homeros’un “Ebedi Mavilikler Ülkesi”, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in “Engin Göklerin Memleketi” Bodrum şubat ortasında kışın ılık günlerini yaşıyor. Türkiye’nin büyük bölümü soğuktan donarken, Bodrum’da denizsuyu sıcaklığı bile 15 derece. Bodrum’un müdavimleri, büyük şehirlerden kaçan emekliler, bu mevsimin fırsatlarını değerlendirip hafta sonu kaçamağı yapanlar sokaklarda, kafelerde huzurun keyfini çıkarıyor. Yazın telaşından, gürültüsünden eser yok. Her şey yavaş ilerliyor. Arada bir üstlerinden yağmur bulutlarının hışımla geçmesi, güneşin saklanması bile neşelerini bozmuyor. Güneş çıktığında balkon kapıları açılıyor, kahvaltı sofraları kuruluyor. Yağmur yağdığında kafelerde keyifli sohbetlere girişiliyor.

SOKAKLARDA RÜZGAR SESİ

Limanın başındaki Denizciler Kahvesi her zamanki gibi hareketli. Kahvesini yudumlarken selamlaşanlara bakılırsa, herkes birbirini tanıyor. Kış boyunca açık kalan restoranlarda, otellerde yazın hayal bile edilemeyecek fiyatlar uygulanıyor. İster istemez “Burada insanın ömrü uzar” diye düşüyoruz. Turizmin Bodrum’da 12 aya yayılamaması şaşırtıcı.

Bodrum’da kışın ne yapılır derseniz, deniz, güneş yok ama bunlar dışında her şey var. Mesela konumu itibariyle ilçenin her noktasından kolay ulaşım olanağı sağlayan Oasis Alışveriş, Kültür ve Eğlence Merkezi iyi zaman geçirmek için çok sayıda alternatif sunuyor. İçinde her türlü marka ve zincir şirketin şubelerinden oluşan 239 mağaza var. Sekiz ayrı salonuyla Bodrum’un tek sineması burada. Tüm salonları dijital dolby ses sistemiyle donatılmış. (Tel: 0252 317 00 01) Filmler cuma günleri değişiyor. Oasis’in sekiz hatlı bowling salonu, hobi-eğlence alanları ve çocuk oyun alanları bulunuyor. 455 kişilik tiyatrosu, sanat galerisi çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yazın olduğu kadar kış aylarının da Bodrum’un en fazla ilgi gören mekânlarından birisi de kuşkusuz Bodrum Yatcht Club. Kulüpte haftanın her günü canlı müzik var. 5 Çıpalı Bodrum Marina’sı bünyesindeki Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü yıl boyunca yat yarışları düzenliyor. “Kış Trofesi” kategorisindeki yarışların tarihleri şöyle: 6-7 Mart, 3-4 Nisan, 24-25 Nisan, 8-9 Mayıs, 29-30 Mayıs.

ERHAN YAZICIOĞLU
Kanseri burada yendim

Bodrum tutkunlarından birisi de İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu. Kendisi gibi sanatçı olan Emin And (55) ve emekli sanayici dostu Ali Dönmez’le (70) Bodrum’un kışının bir başka olduğunu söylüyor. Üçlü kış aylarının büyük bölümünü Bodrum’da geçiriyor. Yazıcıoğlu “İstanbul’a gittiğimde, gereksiz bir gün bile geçirmeden hemen Bodrum’a dönüyorum. 1995’te tiroit kanseri oldum. Doktor, doktor dolaştım. Çözümü Bodrum’un havasında buldum. Nemsiz havasında bu hastalığı yendim. Londra’daki doktorum bile sonuçlara şaşırdı” diyor.

ANNETTE ERTAN
Tatile gelmiştim Bodrumlu oldum

Bodrum’a tatil için gelmiştim. Aşık oldum, evlenip buraya yerleştim. Danışmanlık ve tercüme bürosu açtım. Almanya’ya sadece tatil için gidiyorum. Bodrum’u kış aylarında çok seviyorum. Gürültü, trafik yok, yazın çok pahalı yediğimiz yemekler şimdi ucuz. Kışın keyfini anlatmakla bitiremem.

MEHMET ALTUNKAYA
Yazın para, kışın dost kazanıyoruz

Yazın yat kaptanlığı yapıyorum, turistlere koyları gezdiriyorum. Kış gelince Barlar Sokağı’ndaki meyhanemin başına geçiyorum. Yaz boyunca merkeze inmeyen, koylardaki evlerine çekilen gerçek Bodrum tutkunları bu aylarda ortaya çıkıyor. Yaz boyu oturamadıkları restoranın, meyhanelerin tadını çıkarıyor. Yazın Bodrum’da iyi para kazanıyoruz, kışın ise müşterilerimizle gerçekten çok güzel günler geçiriyoruz.

MELKON AVETYAN
Allah beni kışın bile Bodrum’dan ayırmasın

Çocukluğum İstanbul’da, Büyükada ve Caddebostan’da geçti. Ailem Kadıköy’ün tanınmış ayakkabıcılarından Antranik’in sahibiydi. Hayatımı değiştirmeye karar verdim. Önce Kanada’ya gittim. 11 yıl önce, Bodrum’a yerleştim, restoran açtım. 21 metrelik bir tekne aldım, teknede yaşıyorum. Yazın turist gezdiriyorum. Kışın Bodrum’da turist gibi yaşıyorum. İstanbul ve İzmir’den yakın arkadaşlarım geliyor. Onlarla tatil yapıyoruz. Allah kışın bile Bodrum’dan ayırmasın, diye dua ediyorum.

PINAR ERTETİK
Modern ve sihirli bir köye dönüşüyor

Uzun yıllar bir şarap firmasında çalıştım. 10 yıl önce her şeyi geride bırakıp Bodrum’a yerleştim. La Pasion adlı İspanyol restoranını kurdum. Teknede yaşıyorum, suyun üzerinde tertemiz havada uyanıp güne başlıyorum. Balıklara her gün yiyecek atıp, sevdiğim insanla istediğim gibi bir hayatı paylaşıyorum. Kışın mont, yazın tişörtleyim. Lastik çizmelerimle bir hafta gezebilirim. Bodrum’un özellikle kışlarını seviyorum. Çünkü en soğuk günde bile bahçeye çıkmak, deniz kıyısına inmek mümkün. Kışın bir de hava güneşliyse Melekler Şehri filmindeki gibi herkes deniz kıyısına koşuyor. Bazen bitkiler bile yanılıp kışın ortasında çiçek açıyor. Tatilcilerin bırakıp gittiği öksüz köpekler bile sokaklarda özgür dolaşıyor. Yolun ortasında dört ayağı bir yana açılmış, sırtüstü uyuyan bir köpek fotoğrafı görürseniz, mutlaka Bodrum’da çekilmiştir. Çünkü burası modern ve sihirli bir köye dönüşüyor.”

False