Güncelleme Tarihi:
Pakistan Halk Partisi lideri ve 1988'de ilk müslüman kadın Başbakan olan Benazir Butto, Ravalpindi kentindeki bir seçim mitinginde düzenlenen saldırı sonrasında öldü. Saldırıyı El Kaide üstlendi. 54 yaşındaki Benazir Butto, Dubai ve Londra'daki sekiz yıllık sürgün ardından Ekim ayında ülkesine dönmüştü. Karaçi'de karşılama töreni sırasında Butto'nun konvoyuna intihar saldırısı düzenlenmiş ve 139 kişi ölmüştü. Butto, Pakistan'a Pervez Müşerref ile vardığı iktidar paylaşımı anlaşması sonrası dönmüştü. Ancak daha sonra Müşerref ve Butto'nun ilişkileri bozulmuştu. Butto, Müşerref hükümetini radikal İslamcı militanlara karşı önlem almamakla suçluyordu. Müşerref ise aydınlanmış ılımlılık (enlightened moderation) anlayışı ile aşırı akımlarla mücadele ettiğini savunuyor. El Kaide ise Müşerref'e ve seçimlere karşı cihad ilan etmiş durumda. ABD, Müşerref ile Butto'nun işbirliğinin terörizmle mücadele için en iyi yol olduğunu düşünüyordu. Butto, yönetime gelmesi halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini açıklamıştı. 8 Ocak'ta genel seçimlerin yapılacağı Pakistan'da, Butto'nun ölümüyle ülkedeki siyasi krizin giderek daha da derinleşeceği kesindir.
Müşerref'in iktidarı kansız darbeyle ele geçirmesinden 8 yıl sonra, 2007 Mart'ında Yüksek Mahkeme'yi etkisiz hale getirme çabaları, 6 Ekim'de düzenlenen Başkanlık seçiminde Müşerref'in yeniden seçilmesi ve 3 Kasım'da ülkede olağanüstü hal ilan etmesi ülkede siyasi gerilimi arttırmıştı. Bunun üzerine uluslararası baskılara maruz kalan Müşerref, 15 Aralık'ta olağanüstü hali kaldırmıştı.
Türkiye-Pakistan siyasi ve askeri ilişkileri Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah'ın Türkiye'yi model almasından beri dostluk çerçevesinde sürmektedir. Ancak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler iki ülkenin potansiyeli gözönüne alındığında düşük düzeydedir. 1985 yılında 20 milyon Dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, 1990'lı yıllarda 300 milyon Doları ve 2007 yılında 600 milyon Doları bulmuştur. Ticari denge 1'e 3 oranında Türkiye'nin aleyhinedir. Müteahhitlik hizmetleri iki ülke arasında en dinamik sektör durumundadır. Pakistan'ın kritik günlerden geçtiğinin farkında olan Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'ın kuruluşunun ve Türkiye-Pakistan diplomatik ilişkilerinin tesisinin 60. yılı nedeniyle 3 Aralık'da bu ülkeyi resmen ziyaret etmişti. Gül, gezisinde terörizm ve aşırıcılıkla mücadeleyi, Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirve Toplantılarını vurgulamıştı.
Sonuç olarak, komşusu Hindistan örneğinde olduğu gibi parti liderlerine düzenlenen suikastlara alışık olan Pakistan'da 2007 hem siyasi krizin tırmandığı hem de terör eylemlerinin yükselişe geçtiği bir yıl olmuştu. Afganistan'a komşu olan ve Afganistan ile var olan din, dil, etnik bağlarından dolayı bu ülke üzerinde etkisi bulunan, nükleer silaha sahip tek müslüman ülke durumundaki Pakistan'ın istikrarsızlaşması arzulanan bir durum olmayacaktır. Pakistan'ın istikrarı Pakistan demokrasisinin bir süre daha askıya alınmasını gerektirebilecektir. Bu nedenle, Butto'nun ölümü sonrası Pakistan siyasetinde ve ekonomisinde en önemli güç olan askerlerin temsilcisi Müşerref'in ülkede kontrolü sağlayamaması durumunda ordu kendi içinden yeni bir lider çıkabilir.