Paylaş
İran, İspanya-Portekiz’li gruptan çıkıyordu neredeyse. Dünya devleri Almanya Kore’ye, Kolombiya Japonya’ya kaybettiler. Salah’lı Mısır’ı evine puansız gönderen sürprizi Suudi Arabistan yaptı. 2018 Dünya Kupası’nı 15 Temmuz’da bir Avrupalı ya da bir Güney Amerikalı evinde götürecek ama turnuvanın kazananlarından biri de Asya kıtası oldu kesinlikle.
Aslında Asya futbolunun bu kupada kıpırdanacağını öngörmek çok zor değildi; zira kıtanın zengin ligleri bir süredir futbola çok büyük yatırımlar yaptılar. Katar, Çin, Japonya ve Arabistan liglerindeki yükselişin yerli futbolcularına da olumlu yansıyacağı muhakkaktı. Tabii bunun üzerine Almanya Ligi’nin Japon, Rusya Ligi’nin İranlı, İspanya Ligi’nin Arabistanlı lejyonerlerini de ekleyin. Asya yükseliyor. Ve bu noktada Türkiye için önemli bir fırsat var.
Katar, Arabistan, Çin gibi turnuvaların Süper Lig’e ilgisi olağanüstü. Yıllardır olgun yabancıları pahalıya alıp, üstüne para vererek gönderen Süper Lig, nihayet iyi birkaç müşteri buldu bu futbolculara. Demba Ba, Ersan, Podolski, Tuncay gibi onlarca futbolcumuz, son 5 yılda Asya yolunu tuttular. Bu, bizim için muhteşem bir fırsat. Şimdi yapılması gereken bu ilişkiyi karşılıklılaştırmak. O ülkelerden futbolcu transferi yapmak. TFF, yabancı sınırını 13+1 (ya da 14+1) olarak revize edip 1 Asyalı transferini teşvik etmeli. Neredeyse tamamı batakta olan, finansal fair-play çıkmazındaki kulüplerimizin, ekonomik olarak çıkış yolu Asya’da çünkü.
VİDEO HAKEM NEYİ DEĞİŞTİRDİ?
Nasıl İngiltere’66’yı Hurst’ün golüyle, Meksika’86’yı Tanrı’nın eliyle hatırlıyoruz; yıllar sonra bu turnuvayı da VAR kararlarıyla anımsama ihtimalimiz yüksek. VAR müdahaleleri şu ana kadar sınıfı geçti; oyunu fazla bölmedi ve olumlu katkılar yaptı. Belki bu turdan sonra skandal bir karar olacak, bilemiyoruz. VAR, zaten sıfır hata vadetmiyor, “daha az hata” amaçlanan şey.
VAR’ın yarattığı hava da olumlu:
1-Hakemler daha rahatlar. Çaldıkları düdüğün ölüm-kalım meselesine dönmeyeceğini biliyorlar, mobbinge uğramıyorlar, “bir ihtimal daha var” diyorlar itiraz edenlere.
2-Futbolcular da rahat. Aynen gol çizgisi teknolojisinin yarattığı gibi bir hava var sahada. Teknolojinin çizgiyi geçmediğini söylediği topa itiraz etmek ne kadar anlamsızsa, video hakem kararına direnmek de o kadar anlamsız geliyor.
Dün Cengiz Semercioğlu yazmış: “Bundan 3-5 yıl sonra futbolun nasıl yıllarca VAR’sız oynandığına şaşıracağız” diye. Meselenin özeti de bu bence.
2. TURUN SÜRPRİZ ADAYI
İsveç Federasyonu’nun Zlatan’ın küstah tavırlarına karşı kararlı duruşuna bayıldığımı dile getirmiştim. Hak ederek ikinci tura çıktı İsveç.
Ve ben Zlatan’sız İsveç’in bu kupanın esas hikayesi olacağını düşünüyorum.
2. TURUN YILDIZ ADAYI
Ivan Perisic, belki de dünya futbolunun değeri en az bilinmiş futbolcusu. Zeki, dinamik, çalışkan. Hırvatistan’da spotlar Rakitic ve Modric’i gösteredursun, Perisic’in de her geçen maç yükselen bir performansı var.
CEZA SAHASINDAKİ İTMELER
Rusya’da hakemlerin hemen her akşam buluşup kararları değerlendirdiklerini öğrenmiştim orada. Çok hassas oldukları bir konu, ceza alanındaki itmeler-çekmeler. Hem daha fazla uyarı yapıyorlar, hem de video hakem tehdidi meseleyi daha ciddileştirmiş. Futbolcular artık hakemin arkasında itip-çekmenin cezasız kalmayacağını biliyorlar. Çünkü bir de video hakem odası var sahayı gözleyen.
VAR’ın futbolda değiştireceği en önemli şeylerden biri sanırım ceza alanındaki güreş kareleri olacak. Azalarak bitecek bu itme-çekme rezaleti.
BASKI SAMPAOLI’NİN ÜSTÜNDE
Dörtlü savunmaya dönüş olumlu. Messi’yi rahatlatan esas şeyin yetenekli bir orta saha olduğunu da kavradı, Banega’ya forma verdi. Artık hataya kredisi yok, Fransa karşısında en doğru 11’i ve dizilişi sahaya sürmek zorunda.
BU DETAYA DİKKAT
İlk maçta hepimizin burun kıvırdığı Suudi Arabistan turnuvaya, Arjantin ve Portekiz’den daha yüksek pas isabeti tutturarak veda ediyor. İspanya’nın yüzde 91’le başı çektiği tiki-taka liginde S.Arabistan yüzde 86,3’le beşinci.
Paylaş