Acıbadem Hastanesi'nden açıklama

Güncelleme Tarihi:

Acıbadem Hastanesinden açıklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 16:00

Eskişehirsporlu futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu'nun vefatının ardından, kulübün sağlık kontrollerini yapan Acıbadem Eskişehir Hastanesi basın açıklaması yaparken TFF Sağlık Kurulu Üyesi Gökhan Metin de bir bildiri yayınladı.

Haberin Devamı

İşte Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nin yaptığı basın açıklaması;

Vefat haberiyle tüm futbol camiası ve kamuoyunda olduğu gibi kurumuzda da büyük üzüntü yaratan Eskisehirspor Kulübü futbolcusu Ediz Bahtiyaroğlu'nun, sağlık durumuyla ilgili sezon öncesi yapılan sağlık kontrollerine dair Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik'in açıklamasını, aşağıda kamuoyunun dikkatine sunuyoruz;

"Vefatından dolayı büyük üzüntü duyduğumuz Eskisehirspor futbol takımının değerli oyuncularından Ediz Bahtiyaroğlu, 29.06.2012 tarihinde Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde, diğer tüm Acıbadem hastanelerinde de uygulandığı gibi sezon öncesi rutin sağlık kontrollerinden geçmiştir. Sezon öncesi rutin sağlık kontrolleri kapsamında; tüm sporcu ve teknik heyete olduğu gibi Ediz Bahtiyaroğlu'na da kulak burun boğaz, genel cerrahi, göz, ortopedi, iç hastalıkları ve kardiyoloji muayeneleri ile birlikte ayrıntılı tüm kan ve idrar tetkikleri, Eforlu EKG testi ve Ekokardiyografisi yapılmıştır. Bu tetkik ve muayeneler doğrultusunda kendisinin, genel sağlık durumunda herhangi bir problem görülmemiş, spor yapmasına engel bir durum tespit edilmemiştir.

Haberin Devamı

Acıbadem Eskişehir Hastanesi olarak Ediz Bahtiyaroğlu'na Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm futbol camiasına başsağlığı dileriz."

TFF SAĞLIK KURULU'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Metin, Eskişehirsporlu futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu'nun vefatı ile gündeme gelen sporcu sağlığı konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Gökhan Metin, sporcu ani ölümlerinde ilk sırayı kalp rahatsızlıklarının aldığını belirtirken, bazı kalp rahatsızlıklarını tespit etmenin güçlüğüne ve genetik taramaların önemine dikkati çekti.

Ani ölümle sonuçlanan kalp rahatsızlıklarında üç temel sebep olduğunu anlatan Metin, şunları söyledi: “Birincisi, normalin üzerinde kalp büyümesi, ki bu kalıtsal ve genetik bir durum. İkincisi, kalbi besleyen damarları düzeninde bozukluk. Üçüncüsü de kalpteki büyük damarların darlığı. Sporcu ölümlerinde kalp büyümesi rahatsızlığı ön plana çıkıyor. Bunu tespit etmek oldukça güç. Ne yazık ki futbolcularla gündeme geliyor ancak diğer branşlarda, he türlü spor disiplininde bunu görebiliyoruz. Yapılan her türlü tetkike rağmen şüphesi ancak genetik taramalarla mümkün. Genetik tarama rutin bir işlem olmamasına karşın, buna rağmen de yakalanamayan vakalar olabiliyor.”
Ediz Bahtiyaroğlu'nun ölüm nedeninin ancak adli raporu açıklandıktan sonra netleşeceğini dile getiren Prof. Dr. Metin, kalp rahatsızlığı olup olmadığı veya bugüne kadar neden işaret vermediği konusunun rapordan sonra irdelenebileceğini anlatarak, “Bugün için, belki de son yaptığı idmanda daha aşırı bir yüklenme ile kaşıya karşıya kalması veya beslenme, sıvı alımının düzgün olmaması, ya da o gün yaşadığı değişik bir vücut problemi bunu daha ön plana çıkarmış olabilir” şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı

-“Genetik harita çıkarılması önleyici olabilir”-

Tıpta bu tür vakaları tespit amaçlı olarak insanların genetik haritalarının çıkarıldığını dile getiren Metin, “İnsan organizmasını şekillendiren genetiğidir. Bu ırsi genetik yapıların haritası çıkartılırsa, bu tür hastalıkların tespiti belki daha mümkün olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Gökhan Metin, kulüplerin ve hastanelerin sporcu sağlığıyla ilgili yaptığı çalışmalardaki testlerin doğru yöntemler olduğunu da vurgularken, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben TFF Sağlık Kurulu üyesiyim. Federasyonumuzun zorunlu kıldığı sağlık testleri yapılıyor. Bu testler yapılmazsa zaten lisans da verilmiyor. Sonuçta bu üzücü olayın, ihmal edilen bir durum olarak değerlendirilmesi mümkün değil. Sağlık işlemleri rutin olarak yapılmış. TFF Sağlık Kurulu, FIFA ile paralel dünya ölçeğinde bir sağlık politikası yürütüyor. Teknik imkanlar, bilimsel gelişmeler neyi gerektiriyorsa, anında takip ederek kulüplerimize ve takip eden sağlık kuruluşlarına rapor olarak sunuyor, karşılıklı istişarelerle bunu gerçekleştiriyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!