Güncelleme Tarihi:
ŞİKE soruşturmasının gölgesinde kalan ve sıkışık bir maç trafiğine sahne olan Spor Toto Süper Lig, futbolun olmazsa olmazlarının başında gelen seyirciyi de tribünden kaçırdı. Bunu biz değil, rakamlar söylüyor. 18 kulübün yöneticilerinden aldığımız bilgiler, tribünlere giden seyircilerin statların kapasitelerinin yarısını bile dolduramadığını gösteriyor. 18 kulübün maçlarını oynadığı 17 stadın toplam seyircisi kapasitesi 451 bin 472. Bu sezonun ilk yarısında bu statlara giden seyircilerin ortalaması ise 212.500.
Yani yarısı bile değil. Rakamlara vuracak olursak; yüzde 47’si... G.Saray ve F.Bahçe, maç başına 37 bin seyirci ile ligin zirvesinde yer alıyor. Peki, seyirciler tribünlere hangi kriterleri göz önünde bulundurarak geliyor? Sıralamayı şöyle yapabiliriz...
Seyirciyi tribünlere çeken faktörler
1- Takımın popülaritesi (Yurtiçi ve yurtdışı başarıları, taraftar sayısı)
2- Yaptığı flaş transferler ve beklentilerin yüksekliği...
3- Maçlarını oynadığı stadın kapasitesi ve konforu
4- Seyirciyi tribüne çekme konusundaki beceri...
5-Statlara ulaşım kolaylığı....
Bu kriterleri daha da çoğaltabiliriz.
Ancak, ortada bir gerçek var ki, gözardı etmemekta fayda var... Ligimiz bu sezon olağanüstü bir dönemden geçiyor. 3 Temmuz’da başlayan şike soruşturması, ligin kimyasını alt üst etti. Nasıl mı?
Seyirciyi tribünden kaçıran faktörler
1- Süreçle başlayan gecikme ve beraberinde gelen statü değişikliği.
2- Şike soruşturmasından etkilenen takımların güçlerini kaybetmeleri.
3- Futbolseverler heyecanlarını yitirdiler, maçlara gitme oranı azaldı.
4- Dört büyük takımın kendi aralarında oynadıkları maçlarda deplasmana taraftar götürmeme anlaşması (Sadece Beşiktaş, F.Bahçe taraftarını kabul etti)
5- Üç puanlı sistemde (1987-88 sezonundan beri uygulanıyor) en az gol atılan ilk yarıyı (ortalama 2.30) geride bıraktık.
Popülarite, sportif başarı ve konfor
 G.Saray, F.Bahçe ve Beşiktaş, popülariteleri, başarıları ve yüksek bütçeleriyle başa oynayan kulüpler. Statlarının kapasiteleri ve konforları da ligimizin üstünde. Ligin dibindeki Ankaragücü’nün 10 bin seyirci ortalamasına oynaması en dikkat çekici noktalardan biri. Anadolu takımlarından Gaziantepspor, Mersin İdmanyurdu ve Samsunspor ortalama 8 bin seyirciyle oynuyor ve beklentileri bir ölçüde karşılıyor.
Bazı statlarda konfor da işe yaramıyor
 Bir de beklentilerin altında olan kulüpler var. Türkiye’nin en konforlu ve ulaşımı kolay statlarından (Kadir Has) birine sahip olan Kayserispor’un yalnızca 7 bin 500 seyirciye oynadığını biliyor muydunuz? 76 bin 92 kapasiteliÂAtatürk Olimpiyat Stadı’nda oynayan İstanbul BÅžB, ortalama 4 bin seyirciyi tribünlere çekiyor. Ä°kitelli’ye ulaşımın zorluÄŸu maçlara da yansıyor.
25 sezonun en kısırı
Ligin ilk yarısında oynanan 153 maçta top tam 352 kez ağlarla buluştu. 2,30’luk ortalama, son 25 sezonun en düşük rakamları olarak dikkat çekiyor.
SPOR Toto Süper Lig’de son 25 sezonun en kısır ilk yarısını geride bıraktık. Geride kalan 153 maçta fileler 352 kez golle buluşurken, maç başına gol ortalaması 2,30 oldu. Bu, 1987-88 sezonundan beri uygulanan 3 puanlı sistemin en kısır ilk yarısı olarak kayıtlara geçti. En son, 2 puanlık sistemin uygulandığı 1986-87 sezonunda ilk yarıda gol ortalaması 2,15 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan geçen sezonun ilk yarısında bu sezona göre 44 gol fazla atılmıştı.
İki maçta 8’er gol atıldı
Bu sezon en gollü maçlar, 7. haftadaki Kayserispor-Sivasspor ve 16. haftadaki Karabükspor-Mersin İY mücadeleleriydi. Kayserispor, Sivasspor’u 6-2 yenerken, Mersin İY, Karabük deplasmanından 5-3 galip ayrılmıştı.
iÅžTE STAT KAPASiTELERi VE SEYiRCi ORTALAMALARI |
Not: Seyirci ortalamalarının hepsi, kulüplerin Hürriyet’e verdiği bilgilerdir ve rakamlara kombineler de dahildir. |
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
İşte Avrupa’daki maçların doluluk oranıNOT: Bilgiler, Alman istatistik sitesi transfermarkt.de’nin verilerine bakılarak alınmıştır. Seyirci (milyon), Ortalama (bin), doluluk (yüzde)