Güncelleme Tarihi:
Londra’ya tam olarak hazır mı geldik, yoksa iyi hazırlanamadık mı?
- İdari ve teknik boyutuyla sorun yok. Ama sportif yönünü ben bilemem. Sporculara, hocalara, federasyonlara sormak gerekir.
- Türk sporcuları Londra’dan başarısız dönerse bizi ne gibi değişiklikler bekliyor?
- Başarısızlık üzerine konuşmak bugün için doğru olmaz. Bugünün parolası başarmaktır. Başarıya inanmaktır. Başarısızlığın adını bile anmamaktır. Londra’da başarısız olmak zaten en büyük yaptırımdır bir spor insanı için. İlave bir şeye lüzum yok.
- Sporcu ve madalya açısından durumumuz 2016’da nasıl olacak?
- Sporcu sayısı arttıkça madalya sayısı da er geç onu takip edecektir. Katılımcı sayısını hafife almak yanlış olur. Katılımda rekor sayılar, zaman içinde performansı da beraberinde getirecektir. Her yeni sporcunun bu ortamı yaşaması, madalya almasa bile gelecek adına önemli. Herkes madalya istiyor. Biz ise, sporu bir yaşam kültürü olarak yerleştirmeye çalışıyoruz.
İyi hazırlandık ama daha yapacak işler var
- Spor Bakanı olarak sizin 2020 hayaliniz nedir?
- Sadece 2020’yi değil, 2020’de madalyaları da toplayan ülke olmayı arzuluyoruz. Her branşta çalışmalar buna göre dizayn edilmeli. Sportif organizasyon başarısı kadar sporcu başarısı da önemli. Ben 2020’nin İstanbul’da olacağına inanıyorum. O gün bakan kim olur, o heyecanı kim yaşar bilemiyorum ama adaylığın temellerini sağlam attık. 2020’de inşallah sporu tabana yayan, sporla iç içe yaşayan ve büyük kafilelerle madalyaları da toplayan bir Türkiye hayalimiz var. İstanbul 2020 için iyi hazırlıklar yaptık, daha geride yapılacak işler de var. Sayın Başbakan’ın tam ve güçlü bir desteği var. Hükümet olarak bu yolda kararlıyız netice almak için.
Türkler futboldan başka sporları da bilir
- Türkler futboldan başka spor bilmezler anlayışını nasıl değiştirmeyi düşünüyorsunuz?
- Güreş, boks, atletizm, tekvando, judo, voleybol, basketbol ve daha pek çok branşta Avrupa ve dünya derecelerimiz var. Sporcularımız nasıl geldi buralara? Futbolun seyir zevki diğer ülkelerde ne ise Türkiye’de de o.
Türkler başka spordan anlamaz diye bir şey yok. İşte İngiltere’deyiz. Buradaki salonlar çok mu dolu? Kompleks yapmayalım. ‘Bizden iyisi yok’ diye bakalım olaya, kendimize inanalım.
Başkanlar daha dikkatli olmalı
- Bir yanda olimpiyatlar diğer yanda havuz ve futbol kavgası. Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki söz düellosuna ne diyeceksiniz?
- Türkiye’de futbol zor bir dönemden geçti. Henüz bu süreç bitmiş de değil. Herkes birbirine yardımcı olmalı. Tribünlerde sezon öncesi sükunet ve kardeşlik havası hakim olmalı. Bu polemiklerin hiç yaşanmamasını arzu ederim. Çünkü yöneticilerin polemikleri tribünlere daha da sert yansıyor.
Şikayet zamanı değil
- Türk sporunda acilen çözülmesi gereken sorunları sıralar mısınız?
- Bu konuda ayrıntılı ve kapsamlı bir açıklamayı olimpiyatlar sonrasında yapacağız. Bugün sorunları sıralayacak gün değil. Türk toplumunun tepkisi bellidir. ‘Şikayet makamında değilsin’ derler. Üstelik şu an olimpiyatlardayız ve şikayet edecek zaman da değil. İnanalım, iyi niyetli olalım, sporcularımızın arkasında duralım, başarıya odülleri sunalım gerisi kolay.