Güncelleme Tarihi:
Veterinerler ellerinde sağlık çantaları ile çok sayıda attan kan örneği alıp tahlile götürürken, aileler gelişmeleri yakından takip ediyor.
Bilindiği gibi Türkiye'ye ithal edilen atların, kulüplerce alınmadan önce, resmi veterinerler tarafından genel sağlık muayenesinden geçirilmesi ve aşı kayıt kontrolünün yapılması gerekiyor.
ANKARA'DA BÜYÜK PANİK / WEB TV
Gerek binicilik yarışlarında gerekse toplumsal olaylarda polisin kullandığı atlar için önlemler artırılırken, öldürülen 3 atın da Emniyete ait atlardan olduğu ihbarları geliyor. Emniyet ise atların ölmediğini iddia ediyor. Tarım bakanlığı kulüplere açıklama yapmayın ve bizi bekleyin talimatını verdi.
Ankara emniyeti olayı henüz doğrulamazken, Ankara Binicilik Kulübü yetkilileri Emniyette üç atın ilaç ile uyutulduğunu açıkladılar.
KARANTİNA 21 DAHA SÜREBİLİR
Gençlik ve spor genel müdürü Mehmet Baykan konu ile ilgili olarak Binicilik Federasyon başkanı ve Binicilik sporu yapılan illere talimat vererek geniş bilgi istedi. Baykan, sorunun geniş bir şekilde araştırıldığını, yakın temas ile bulaşması endişesi taşıyan virüs olayının akibetini takip ettirdiklerini ve gerekirse tüm tesislerin sporculara, üyelere ve halka 21 gün daha kapatılmasının gündeme geldiğini belirtti.
Tarım bakanlığı tarafından tüm illerdeki atlardan alınan kan örneklerinin sonucu bügün veya yarın belli olacak. Bu konuda endişe taşıyan binicilik sporu ile uğraşan ve tesislerde çalışan personelin aileleri ne yapacaklarını bilmedikleri için Tarım Bakanlığı'nın yapacağı açıklamaya göre hereket edecekler.
BİNİCİLİK FEDERASYONU'NDAN İLK UYARI 23 MAYIS'TA YAPILMIŞTI: "AT GRİBİ"NE DİKKAT !
Türkiye Binicilik Federasyonu, Avrupa'nın bazı ülkelerinde görülen at gribi nedeniyle ilk uyarı mesajını 23 Mayıs'ta yayınlamıştı.
Federasyonun resmi internet sitesinde yer alan "Acil ve Önemli" ibareli açıklamada, Avrupa'da tespit edilen at gribine (Equine Influenza) dikkat çekildi ve kulüpler uyarılmıştı.
Yapılan uyarıda, "Avrupa Birliği ve kıta Avrupası'nda mukim ülkelerden yarışma amaçlı veya kesin ithalat yoluyla Türkiye'ye ithal edilen atların, kulüplerce alınmadan önce, resmi veterinerler tarafından genel sağlık muayenesi ve aşı kayıt kontrolünün yapılması, Türkiye'de düzenlenen yarışmalarda organizasyonu yapan kulüp dışından yarışmaya gelen atların, kulüp ahırlarına alınmadan önce genel sağlık muayenesinin yapılması, pasaportunda aşı kaydı eksik olan atların ahırlara alınmadan yarışmadan ihraç edilmesi, atlarda görülebilecek olası ateş, öksürük, burunda akıntı, iştah kaybı gibi durumlarda, vakit kaybetmeden veteriner hekimlere bildirilmesi" hususlarına dikkat edilmesi istendi.
Federasyon il temsilcilikleri, kulüp başkanlıkları, veterinerler, at sahipleri ve sporculara yönelik uyarıda, Avrupa'da görülen virüsle ilgili olarak Fransa'da tespit edilen hastalığa maruz kalan atların, Mart-Nisan aylarında, İtalya'daki Arezzo Toscana Tour yarışmalarına da katıldığı hatırlatıldı.