Güncelleme Tarihi:
Her yıl Edirne'de düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yanı sıra, Türkiye'nin değişik bölgelerinde yapılan güreşlere onlarca pehlivan katılırken, bu etkinlikleri ise binlerce kişi heyecanla takip ediyor.
Er meydanı, pehlivan, kıspet, yağ gibi unsurların sıkça kullanıldığı güreşlerde, pehlivanlardan sonra ana unsuru cazgırlar oluşturuyor.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri başta olmak üzere, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki güreşlerde baş cazgırlık yapan Şükrü Kayabaş yaşamının 46 yılını er meydanlarında geçirdi.
Kayabaş yaptığı açıklamada, 2009 yılında, meydanlarda mesleğinin 46. yılını dolduracağını, 50'nci yılında ise artık çayırlara veda edeceğini söyledi.
Genç bir cazgır olarak 1963 yılında başladığı mesleğinde, ustası Şirin Mustafa'nın rahatsızlanmasıyla 1982 yılında Kırkpınar'da ilk kez baş cazgırlığı getirildiğini anlatan Kayabaş, “İnşallah 50. yılımda bu işe veda edeceğim. 30 tane çırağım var” dedi.
“ATA SPORU GELENEKLERDEN UZAKLAŞIYOR”
Kayabaş, eskiden Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne 10-15 arasında baş pehlivanın, toplamda ise 400-500 pehlivanın katıldığını, günümüzde ise bu güreşlerde 2-3 bin güreşçinin mücadele ettiğini söyledi.
Pehlivan sayısının fazlalığı nedeniyle, Kırkpınar'daki güreşlerin 3 güne sığmadığını anlatan Kayabaş, “Böyle olduğu için yeni yönetmelik gereği güreşlerde bazı kısıtlamalar getirildi. Baş pehlivanlık müsabakaları 30 dakikayla sınırlandırıldı. Güreşlerde puanlamayla sonuç alınmaya çalışılıyor. Tüm bunlar Kırkpınar geleneklerine ters” diye konuştu.
Kayabaş, şunları söyledi: “Bütün er meydanlarında kıran kırana güreşler yapılmalıdır. Fakat yönetmelikten dolayı pehlivanlarımız bunu yapamıyorlar. Ata sporumuz yavaş yavaş eski geleneklerinden uzaklaşıyor. Bu da pehlivan sayısının çokluğundan kaynaklanıyor. Bu yıl Kırkpınar'da bunun için tedbir alındı. Büyük ortaya kadar olan kategorilerde ilk 64'e girene ödül ve yolluk verilecek. Hiç güreşmemiş ya da güreşi bırakan pehlivanlar da güreşlere alınmayacak. Kırkpınar, yağlı güreşin olimpiyatıdır. Orada cazgırın da pehlivanların da kaliteli olması gerekir. Biz, Kırkpınarımıza olimpiyat diyorsak oraya 32 tane baş pehlivan katılmalı. Bugün 65 tane başpehlivan var.”
“CAZGIR, PEHLİVANLARI İYİ TANIMALI”
Şükrü Kayabaş, eskiden cazgırlığın usta çırak ilişkisiyle olduğunu, şimdi ise Güreş Federasyonu'nun “cazgırlık kursu” açarak, bu işe hevesli, hitabeti güçlü ve üretici cazgırlar yetiştirmek için çaba gösterdiğini, kursiyerlerin er meydanlarında denendiğini ve başarılı olanlara lisans verildiğini bildirdi.
Kendisinin yıllardan bu yana baş cazgırlık yaptığını anlatan Kayabaş, “Cazgırın pehlivanları iyi tanıması, onların yaptığı oyunları çok iyi bilmesi ve memleketleriyle halka tanıtması gerekir. Cazgırın kendisini yetiştirmesi de önemlidir” dedi.