"Engelliler karateyle öz güven kazanıyor"

Güncelleme Tarihi:

Engelliler karateyle öz güven kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 12:28

"Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi" kapsamında açılan karate kursuna aralarında bedensel ve işitme engellilerin de bulunduğu 61 çocuk katılıyor.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca desteklenen "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi" çerçevesinde Tokat'ta bir süre önce açılan karate kursu devam ediyor. Tokat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde görevli karate antrenörü Abdurrahman Acar'ın nezaretinde Hüseyin Akbaş Spor Salonu'nda verilen kursa, aralarında 3 işitme engelli, bir otistik ve 7 bedensel engelli bireyin de bulunduğu 61 çocuk katılıyor.

Antrenör Acar, yaptığı açıklamada, "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi" kapsamında engelli çocukları sporla tanıştırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Küçük yaştaki engelli çocuklarımızla çalışmalara başladık çünkü milli takım için altyapı oluşturuyoruz. Bedensel engelli öğrencileri milli takıma hazırlamak için bir araya toplamış olsak da asıl isteğim öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sporun engellilere faydasına değinen Acar, şunları kaydetti:

"Buraya gelen bedensel engelli ve otistik öğrencilerimizden özellikle bazıları, kursa başladıktan sonra uzuvlarını daha iyi kullanmaya başladı çünkü çalışmalar sonucu öğrencilerimizin kolu ve bacağı kuvvet kazanıyor, elastikiyet (esneklik) kazanıyor. Bu durum da çocuğumuza öz güven veriyor. Otistik öğrencilerimizde ise büyük bir dikkat dağınıklığı ve hırçınlık söz konusu. Bu hırçınlık, karate teknikleriyle tamamen kayboluyor, uysal bir çocuk oluyor ve kendine olan güveni yerine geliyor. Karate kursuna gelen öğrencilere ilgi göstermemiz gerekiyor, işin temelindeki püf nokta bu. İlgi gösterdiğimiz zaman engelli çocuklarımız, gösterdiğimiz teknikler doğrultusunda çalışarak öz güven kazanıyor ve rahatsızlıkları da bir nebze de olsa geçmiş oluyor."

Otistik bir çocuğun karate kursuna başladıktan sonra ilaç kullanmayı bıraktığını belirten Acar, "Çocuğumuz otistikti, dikkat dağınıklığı sorunu vardı. Bu çocuğumuz sürekli ilaç tedavisi görüyordu. Ankara'ya kontrole gittiklerinde doktor, çocuğun iyi olduğunu görüyor ve ilaçları bırakmasını, karate sporunu yapmaya devam etmesini söylüyor. Bu çocuğumuz, hem derslerinde başarılı hale geldi hem de karatede başarılı oldu, sağlığını kazandı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Kolumu artık kaldırıp indirebiliyorum"

Doğuştan bedensel engelli olan ve sağ kolunu önceden hareket ettiremeyen 13 yaşındaki Gizem Gümüş de kursun kendisi açısından faydalı olduğunu belirterek, "Eskisine nazaran kolumu daha çok kaldırabiliyorum. Buraya geldiğimde stresimi de atıyorum. Kolumun durumu nedeniyle psikolojik sorumlarım oldu. Okulda, çevremde benimle sürekli dalga geçtiler. Karate kursuna geldim, hem stresimi attım hem de kolumda değişiklikler oldu, artık daha çok kaldırabiliyorum, gözle görülür farklar oldu. Buraya geldiğim için mutluyum, kolumu artık kaldırıp indirebiliyorum" dedi.

Kursa katılan 10 yaşındaki Alperen Kırcalı ise karate kursuna katılmaktan mutluluk duyduğunu ve derslerinde daha başarılı olduğunu söyledi.

Kırcalı'nın annesi Reyhan Kırcalı da "Oğluma dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi konuldu. Bu hastalığın doktor kontrolü dışında çarelerini ararken spor faaliyetine gitmesini uygun bulduk, seçimimiz de karate oldu. Çok doğru bir karar verdiğimizin şu an bilincindeyiz. Alperen, geçen yıl karateye başladı, bayağı enerjisini attı, evde daha uyumlu oldu, ilacı bile kesme noktasına geldik. Doktorumuz da karate sporunu uygun buldu" diye konuştu.

Oğlunun karate kursuna katılmasının ardından ders notlarının düzeldiğini, insanlarla iletişiminin arttığını ve yeni arkadaşlar edindiğini belirten Kırcalı, "Karate onun için hayatını değiştiren sosyal bir etkinlik oldu. Ailelere, çocuklarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu varsa bu hastalığı önemsemelerini ve çocuklarının karateye başlatmasını tavsiye ediyorum" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!