Güncelleme Tarihi:
Basketbol ailesinin en tecrübeli hakemlerinden olan Recep Ankaralı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, basketbolda bir ülkede hakemlerin ve takımların başarılı olmasının birbirine paralel olduğunu, ülke basketbolunun ne kadar ilerde olduğuna bağlı olarak, hakemlerin de iyi seviyeye geldiğini söyledi.
Türk basketbolunda da böyle bir eşzamanlı gelişim yaşandığını ifade eden Ankaralı, “Hakemlerimiz de takımlarımız da iyi bir noktaya geldi. Erkeklerde ve kadınlarda bir çok takım Avrupa'da mücadelesini sürdürüyor. Milli takımlarımızın yakaladığı başarılar ortada. Benim dışında Murat Biricik, Rüştü Nuran Avrupa liginde görev yapıyor. Bunun haricinde 10 FIBA hakemimiz var. Özellikle son 2-3 senedir iyi bir ivme yakaladık” diye konuştu.
Basketbol kuralları
Ankaralı, basketbolda bu sezon başında gündeme gelen “oyun kuralları değişikliği” konusuna da değinerek, bir kural değişikliğinin söz konusu olmadığını, sadece FIBA'nın, hakemlerin uygulamadığı bazı konular hakkında uyarılarda bulunduğuna dikkati çekti. FIBA'nın bu uyarıları, seyir zevkini artırmak için yaptığını dile getiren Ankaralı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“FIBA, hakemlerin, oyuncuların elle yaptığı kontrole düdük çalmadığını görmüş. Bu nedenle hakemlere bunu önlemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Disiplin uygulamalarıyla ilgili olarak da 'antrenörler hiç itiraz etmeyecek mi ?' diyorlar. Öyle bir şey yok. Seminerlerde de söylüyorum, 'bir antrenör soru sorduğu zaman eğer müsaitseniz cevap verin' diyorum. Dolayısıyla basketbolda kural değişikliği yok. Sadece, kitapta yazılanlar iyi uygulanmadığı için bunlara dikkat edilmesi istendi.”
7 sene daha hakemlik yapmak istiyorum
Ankaralı, FIBA'nın sistemi gereğince 2006'dan beri TBF Hakem Eğitim Koordinatörü olarak görev yaptığını, aktif hakemin bir yandan bu işi yapmasının zor olduğunu söyledi. Takımların oyuncu kalitesi açısından altyapının önemli olduğunu, aynı şeyin hakemlik için de geçerli olduğunu belirten Ankaralı, şöyle konuştu:
“Ben de hakemlerimiz için aynı şeyi düşünüyorum. Bizim il hakemlerimiz 'minik takımımız', (C) klasman hakemlerimiz 'yıldız takımımız', (B) klasman hakemimiz 'genç takımız' ve (A) klasman hakemimiz de (A) takımımız. Bu süreçte MHK'nın da çok büyük desteğini alıyorum. Şu anda (C) klasman hakemlerimiz inanılmaz iyi bir nesil. İyi eğitimli, fizikleri çok düzgün. Tabii ki bu bir süreç, zaman geçtikçe onlar daha iyi noktalara gelecekler. Türk hakemliği gelecekte daha da iyi olacak. Fatih Söylemezoğlu, Mehmet Keseratar, Murat Biricik gibi tecrübeli isimler var, ben de daha 43 yaşındayım ve 7 sene daha hakemlik yapmak istiyorum. Gelecek bir sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum.”
Bankacılığa devam etmedi
Ankaralı, bir bankada reklam ve halkla ilişkiler müdürü olarak görev yaptığı dönemde 1995'te uluslararası hakem olduğunu ve 1999'a kadar bu görevi hakemlikle birlikte sürdürdüğünü belirterek, “Hakemlik sadece maçı yönetmek değil. Maç öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler var, bunlar da zaman gerektiren işler. Hakemliğin profesyonel olarak yapılması gerekiyor. Ancak, sadece hakemlik yapan kişi sayısı az” dedi.
-Futbol hakemliği-5Futbol maçlarını düzenli olarak takip etmeyi sevdiğini ifade eden Ankaralı, futbol ve basketbol arasında hakemlik açısından farklılıklar bulunduğunu söyledi. Daha önce Cüneyt Çakır'ın kendisine basketbol hakemliğinin, futbola göre daha zor olduğunu söylediğini anlatan Ankaralı, şunları kaydetti:
“Basketbolda saliseler içinde karar vermeniz gerekiyor. Futbolda bu süre bir kaç saniyeyi bulabiliyor. Örneğin basketbolda maçın bitimine 2 saniye kala anlık bir karar vermeniz gerekebiliyor, bu da maçın sonucunu etkileyebiliyor. Futbolda 40-45 bin kişi önünde kararlar vermeniz gerekebiliyor. Bu nedenle teknik olarak basketbol hakemliği, psikolojik olarak da futbol hakemliği daha zor diyebilirim.”
“Oyuncularla maç içinde konuşmaya devam ediyorum”
Ankaralı, kariyerinde FIBA hakemi olduğu 1995 senesinin kendisi için çok önemli olduğunu, daha sonra ilk olarak Kadınlar Ronchetti Kupası finalinde görev yaptığını belirterek, “Bu aralar daha az yapmaya başladım ama oyuncularla maç içinde konuşmaya devam ediyorum. Oyuncular atış kaçırdığında iyi çalışmamışsın, biraz daha çalışmalısın gibi diyaloglar kuruyorum. Antrenörlük yaptığı dönemde Çetin Yılmaz'ın bir pozisyona itiraz ederken, nüfus kağıdını çıkarıp, 'Hocam insaf et, ben de Ankaralıyım' dediğini unutamıyorum” diye konuştu.
İstanbul'da 10 Nisan 1968 İstanbul doğan Recep Ankaralı, 1989 yılında İstanbul'da Kadir Özçelik ve Necip Kapanlı tarafından açılan basketbol temel hakem kursunu tamamlayarak “aday hakem” olarak görev yapmaya başladı. 1992 yılında (A) klasman hakemi olan ve 1995'den itibaren de FIBA hakemi olarak görev yapan Recep Ankaralı, 2006'dan beri de Türkiye Basketbol Federasyonu bünyesinde hakem eğitim koordinatörü görevini sürdürüyor.