Sözde Kürt parlamentosu Roma'da ‘yemin’ edecek

Güncelleme Tarihi:

Sözde Kürt parlamentosu Romada ‘yemin’ edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sözde yeni ‘Kürt parlamentosu’ salı günü İtalyan meclisinde yemin ederek gövde gösterisine hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Şam'a giderek kanlı terör örgütü PKK'nın başı Apo ile görüşen hükümet ortağı Demokratik Sol milletvekilleri Marco Pezzoni ve Carlo Leoni'nin girişimleriyle, İtalyan parlamentosunda ortak basın toplantıı düzenleyecek olan sözde Kürt parlamentosunun, uluslararası alanda tanınması için çalışma yapılcak.

Roma Büyükelçisi İnal Batu, İtalya'nın büyük bir hata yaptığını, NATO üyesi olarak, diğer üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı ve terörle mücadele için imza attığını hatırlatarak, bu yanlışlıktan dönülmesi için girişimlerde bulundu. Sırasıyla Parlamento Başkanı Luciano Violante, Başbakan Romano Prodi ve Dışişleri bakanlığı müsteşarıyla görüşen Büyükelçi Batu'ya ‘milletvekillerinin, parlamento çatısı altında istediği kişi ve kurumlarla görüşme özgürlüğü bulunduğu’ yanıtı verildi. Violante, sözde Kürt parlamentosunun İtalyan parlamentosundaki hareketlerinin resmi bir hüküm taşımadığını ve hükümeti bağlamadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada, Salı günkü ortak basın toplantısında İtalyan milletvekilleriiyle sözde Kürt parlamentosunun üyeleri, Türkiye'yi kınayan bildiriler yayınlayacaklar ve bu parlamento üyelerinin uluslararası platformda tanınması için girişimde bulunacaklar. Ayrıca, terör örgütü PKK ile Ankara hükümetini uluslararası konferansta biraraya getirmek için atılım yapacaklarını da belirttiler. İtalyan milletvekilleri, imza toplayarak sürgündeki sözde Kürt parlamentosuna İtalya'nın bir süre ev sahipliği yapması için bir yasa tasarısı hazırlayacaklarını söylediler.

Durumu Hürriyet'e değerlendiren Büyükelçi Batu, ‘Türkiye ile İtalya arasındaki sıkı dostluğun krize dönüşmemesi için büyük gayret gösteriyoruz. Başbakan Prodi bana, elinden geleni yapacağını söyledi. İtalya’nın bu tarihi hatadan dönmesini bekliyoruz. Gelişmeleri yakından izliyoruz' dedi.

Ankara hükümeti, İtalyan parlamenterlerin girişimleri konusunda uyarıda bulunmak için, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi'ne bir mektup verdi.

Aynı parlemento sözde Ermeni soykırımını tanımak için de çalışmalarını sürdürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!