Sosyal medyanın son favorisi: İstanbul Okurken

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medyanın son favorisi: İstanbul Okurken
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 16:44

Son dönemde sosyal medyada çok popüler bir internet sitesi var: İstanbul Okurken. Duymayan kalmadı aslında ama varsa da kısaca İstanbul’da toplu taşıma araçlarında kitap okuyan insanların fotoğraflarından ibaret olduğunu söylemek yeterli bir açıklama olacaktır. Pekiyi nereden, kimden, nasıl çıktı bu site? Bu soruların cevapları da aşağıda…

Haberin Devamı

İstanbul Okurken’in ardında üç kişilik bir takım var: Deniz Cem Önduygu ile Gizem Kendik ve Didem Kendik kardeşler.

Aslında ekibin üyeleri de toplu taşıma araçlarında bol bol zaman geçiren ve bu zamanı çoğunlukla kitap okuyarak dolduran insanlar.

Önduygu, gündelik sohbetlerinde sık sık bu konudan bahsederek, “Yolda da okumasak hiç okuyamayacağız” dediklerini, en sonunda da böyle bir site projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini belirtiyor. Bu kararda dünyadan “Hot Dudes Reading” gibi örneklerin bir anda viralleşmesinin de etkisi olmuş, elbette.

"'BİZİ DE ÇEKSENİZE' DİYE MESAJLAR ALIYORUZ"

Siteye beklediklerinin çok üzerinde ve çok olumlu tepkiler gelmiş. Medyada, internet sitelerinde çıkan haberler, sosyal medya hesaplarında bir anda artan takipçi sayıları İstanbul Okurken’cileri hayli şaşırtmış.

Haberin Devamı

Önduygu, “Sürekli mesajlar alıyoruz. İnsanlar, ‘Ben de yolda okuyorum, beni de çekin’ diye istekte bulunuyor” diye anlatıyor bu pozitif tepkiyi.

Ekibin siteyle ilgili çok kesin kuralları var. Örneğin fotoğraflar kalite standartları düşmesin diye akıllı telefon vs. ile çekilmiyor, sadece profesyonel fotoğraf makinesi kullanılıyor. Bu teknik kısıtlamadan dolayı çekimleri şimdilik sadece Didem Kendik yapıyor. Dolayısıyla şimdilik yayınlayabildikleri fotoğraf sayısı çok az.

FOTOĞRAFI ÇEKİLEN KİŞİDEN İZİN ALINMASI ŞART

Önduygu ekibi büyütmek istediklerini ancak projeyi katılımcı olarak kendi yakın çevreleri dışında kimseye açmak istemediklerini söylüyor. Bunun nedeni de izin zorunluluğuymuş: “Fotoğrafları yayınlamadan önce mutlaka izin almamız gerekiyor. Dolayısıyla bunu yapacağına kesinlikle emin olduğumuz kişiler dışında kimseyi ekibe katmak istemiyoruz” diyor Önduygu. 

Lakin sitedeki fotoğraflardaki insanlar hep kendi hallerinde kitaplarını okurken görünüyorlar. Bu durumda akıllara “Haberim yokmuş gibi çek mi oluyor?” sorusu geliyor haklı olarak. Zira hem izin alıp hem de doğal fotoğraflar yakalamak kolay olmasa gerek.

'BUGÜN GÜZEL DEĞİLİM, YARIN ÇEKSENİZ?'

Bunun için de şöyle bir çözüm bulunmuş: Aracın kalabalığına, okuyan kişinin oturma açısına vs. bağlı olarak ya önce fotoğraf çekilip sonra izin alınıyor ya da fotoğrafı çekilecek kişi bilgilendirilerek onayı alındıktan sonra gerçekten haberinin olmadığı bir anda deklanşöre basılıyor. Önduygu, “Poz vermek filan kesinlikle söz konusu değil” diyor.

Haberin Devamı

“İnsanların tepkisi nasıl oluyor? ‘Çekme kardeşim!’ diyen olmuyor mu?” diye soruyorum. Önduygu şöyle cevap veriyor: “Her dört kişiden biri fotoğrafının kullanılmasını istemiyor. Ama sert tepki verenle henüz karşılaşmadık. Daha ziyade kadınlardan, ‘Bugün güzel değilim, yarın çekseniz olmaz mı?’ itirazları geliyor. Onun dışında sorun olmuyor.”

BOĞAZ'I GEÇENLER EN ŞANSLI

Bendeniz de İstanbul’un çekilmez trafiğini kitap okuyarak çekilir hale getirenlerden biri olarak, benim gibilerin aklındaki o soruyu da sormadan edemiyorum: “İstanbul Okurken’de yer alabilmek için nerede okuyalım?”

Fotoğrafları çeken Didem Kendik, genellikle Avrupa ve Anadolu yakaları arasında gidip geldiği için en fazla Marmaray, metrobüs ve Boğaz’ın iki yakası arasında gidip gelen vapurlardan kareler var. 

Haberin Devamı

YENİ YOLLAR, YENİ YOLCULUKLAR

Dahası ileride ekibi genişletebilirlerse dolmuş, minibüs gibi araçları da arşive katmak istiyorlar. Özetle siz Didem Kendik'le aynı güzergahları kullanmıyorsanız bile umudunuzu kaybetmeyin; hiçbir şey kesinlikle olmaz değil.

Hatta en iyisi her fırsatta okuyun kitabınızı. Kaybedeceğiniz bir şey olmadığı gibi talihiniz yaver giderse bir anda İstanbul Okurken’in yıldızı da olabilirsiniz.


BAKMADAN GEÇME!