17 yeni üniversite tasarısı görüşülmeye başlandı

Güncelleme Tarihi:

17 yeni üniversite tasarısı görüşülmeye başlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2007 21:39

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan tasarıyla ilgili CHP'li Özyurt, iktidarın üniversite açmaya taraftar olmadığını savunarak, “Eğer olsaydı, 2005'te kurulan 15 üniversiteye rektör atardı” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda, verilen bir saatlik aranın ardından 17 ile üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine başlandı. Tasarı üzerine CHP grubunun görüşlerini açıklayan Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, 2005'te 15 üniversite kurulduğunu ancak rektörlerinin atanmadığını anımsattı. İktidarın, “canı gönülden” üniversite açmaya taraftar olmadığını savunan Özyurt, “Olsaydı bu kurulan üniversitelere rektör atardı” diye konuştu. Özyurt, kurulacak üniversitelerin “tabela üniversitesi” olacağını, gerçek anlamda üniversite olmayacağını ifade etti. 15 üniversitenin, kurulduğundan bu yana sadece 29 yayını çıktığını belirten Özyurt, aynı dönem içinde bu sayının İstanbul Üniversitesinde bin 161, Hacettepe Üniversitesinde bin 17 ve Ankara Üniversitesi'nde 904 olduğunu vurguladı. Özyurt, AKP iktidarında öğrenci sayısının yüzde 22 artmasına rağmen öğretim görevlisinin binde 4 artış gösterdiğini belirterek, “Bu oranla mı 17 üniversiteyi dolduracaksınız?” diye sordu.

Haberin Devamı

“EĞİTİM İLE OLACAKTIR”

AKP Çankırı Milletvekili Hikmet Özdemir de partisinin görüşlerini dile getirirken, eğitimin önemine işaret etti.
İnsan eğitimiyle beşikten mezara kadar meşgul olmaları gerektiğini vurgulayan Özdemir, yatırımların en hayırlısının, insana yapılan olduğunu kaydetti. Özdemir, eğitim sisteminin, çağa ve teknolojiye ayak uyduracak seviyeye geldiğini söyledi. İnsana hak ettiği değeri vermedikleri için beyin göçü yaşandığına ifade eden Özdemir, “İnsanımıza değer, imkan vermeliyiz, önünü açmalıyız. Bunlar eğitim ile olacaktır” dedi. Özdemir, üniversitelerin, milletin geleceğinde önemli bir rolü olduğunu dile getirdi. Kurulacak 17 üniversite ile okullaşma oranının artacağını ve bunların “tabela üniversitesi” olmayacağını vurgulayan Özdemir, üniversite sayısının 110'a ulaşacağını söyledi.

“DÜNYADA GÖRÜLMEDİ”

AKP Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu da rektörlerin bilim üreten insanlar arasından seçilmesi gerektiğini kaydetti. Mevcut rektör seçimi sistemini eleştiren Dumanoğlu, bunun kökten değişmesi gerektiğini, böyle bir sistemin dünyada görülmediğini belirtti. Dumanoğlu, 1992'den bu yana rektör ataması yapıldığını ifade ederek, “İş AK Parti'ye gelince, bu, Anayasaya aykırı oluyor” dedi. Aydın Dumanoğlu, son 4 yılda üniversite sayısının yüzde 50 arttığını anımsattı. Görüşmelerin ardından tasarının maddelerine geçildi.

Haberin Devamı

CHP'Lİ ŞİMŞEK: NEDEN 9 İLDE YOK?

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de eğitim reformu yapılması, meslek liselerinin sayısının artırılması ve buradan mezun olanlara istihdam alanı yaratılması gerektiğini söyledi. Şimşek, “Meslek lisesi denince, hükümet olarak sizin aklınıza imam hatip liseleri geldiği için diğer meslek liselerini görmediniz” dedi. Bir ili kalkındırmak için sadece o ile üniversite açmanın yanlış olduğunu ifade eden Şimşek, “72 ilde üniversite var neden 9 ilde yok? Birileri öz, birileri üvey mi?” diye sordu. Şimşek, “Bu hak ve hakkaniyet içinde yapılsaydı 71 ilde değil, 81 ilde üniversite kurulurdu” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yeğeninin 29 Nisan'da evlendiğini bildiren Şimşek, elindeki düğün davetiyesini göstererek, davetiyeye ek olarak “Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yeğeni” yazılı bir kart bulunduğunu söyledi. Şimşek, Bakan Çelik'e, “Yeğeninizin düğününe gelen bürokratlar harcırah aldı mı?” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

“KARGALAR DUYSA GÜLER”

Hükümet adına söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP'li Berhan Şimşek'in konuşmasında söylediği “yalan rüzgarı” ifadesine değinerek, “başbakana bu sıfatı yakıştıran kişiye, bu sıfatın yakışacağını” kaydetti. Yeğeninin, oğlu gibi olduğunu, milletvekillerini düğüne davet ettiğini, davetiyede gelin ve damadın anne-baba adlarının da yazıldığını anlatan Çelik, insani bir nezaketin aleyhinde kullanmasını eleştirdi. Çelik, “Rol yapmaya alışmış arkadaşlarımızın, bunu terk etmesi lazım” dedi. Şimşek, “İşi şahsiyete indirgeyerek böyle basit meseleleri gündeme getirmek, Meclisin huzurunu işgal etmek bir milletvekiline yakışır mı? 'Harcırah ödenmiş midir?' Bunu kargalar duysa güler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tasarının 3. maddesi üzerinde görüşmeler sürerken, birleşime kısa bir ara verildi. Aranın ardından komisyonun yerine oturmaması nedeniyle TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!