Güncelleme Tarihi:
Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi'nde, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan eski Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç'ın Temyiz Mahkemesi tarafından serbest bırakılmasını, Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te yaşayan Hırvatlar sevinçle karşılarken, Bosnalı Sırplar karara tepki gösterdi.
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, mahkemenin kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, verilen kararla oldukça rahatladıklarını, asıl sorumlunun generaller değil o dönemdeki Hırvatistan devleti olduğunu söyledi.
"Toplam 17 yıl süren bu sürecin ardından generallerimizin evlerine dönecek olması sevindirici bir karar" diyen Milanoviç, savaşın ağır olduğunu ve hatalar yapıldığını ancak bu hatalardan Gotovina ve Markaç'ın değil Hırvatistan devletinin sorumlu olduğunu belirti.
Hırvatistan devletine ait özel uçağın Markaç ve Gotovina'yı almak üzere Lahey'e gönderildiğini bildiren Milanoviç, Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç'in de uçakta olacağını söyledi.
Temyiz Mahkemesi'nin kararı, Hırvatistan'da yaşayan Hırvatlar'ın dışında Bosna-Hersek'te yaşayan Hırvat etnik gruplar tarafından da büyük bir coşkuyla karşıladı. Hırvatistan genelinde binlerce insan dün gece kiliselere akın edip bağımsızlık mücadelelerinin sembol isimleri Gotovina ve Markaç'ın serbest bırakılması için dua etmişti.
"KARAR UTANÇ VERİCİ"
Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik ise Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararını "politik baskı altından verilmiş bir karar" olarak değerlendirdi ve kararın "utanç verici" olduğunu söyledi.
Dodik, "Hırvat generallerin açılan temyiz davasında serbest bırakılmaları inanılır gibi değil. Daha önce aldıkları cezaların azaltılması bekleniyordu, ancak beraat beklenmedik bir karar oldu. Karar, Sırp mağdurlar için aşağılayıcı nitelikte" diye konuştu.
Milorad Dodik, "Lahey'deki mahkemeye olan güvenlerinin tükendiğini, uluslararası adalet olduğuna inanan herkesin bundan böyle bu adaletin politik olduğuna emin olmaları gerektiğini" ifade etti.
Kararı AA muhabirine değerlendiren ünlü Hırvat avukat Anto Nobilo da savcılığın suç unsurunu savaş dönemimdeki aşırı bombardımana bağladığını, söz konusu aşırı bombardıman kararının da siyasi ve askeri kanadın bir araya geldiği "Briyunska Toplantısı"nda alındığını söyledi.
Nobilo, "Aslında savcılığın hazırladığı bu iddianame açık bir şekilde Franyo Tucman ve savaş dönemindeki savunma bakanı Goyko Şuşak için hazırlanmıştı. Söz konusu aşırı bombardıman iddianamenin en zayıf maddesiydi. Çünkü bu aşırı bombardıman hiçbir zaman pratiğe geçirilmedi. Aşırı bombardımanla ilgili iddia çürütülünce doğal olarak iki general hakkındaki suç ihtimali ortadan kalktı" dedi.
Mahkemenin bu ikiliyi diğer suçlara komutanlık etmelerinden dolayı suçlamadığını ikili üzerine yapılan tüm suçlamaların söz konusu toplantı yüzünden yapıldığını belirten Nobilo, bu nedenle verilen kararın doğru ve mantıklı olduğunu söyledi.