Son dakika... İstanbul'da 1 Mayıs'ın adresi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İstanbulda 1 Mayısın adresi belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 11:59

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “1 Mayıs kutlamaları konusunda sendikalarla anlaştık. Taksim’e bir heyet gidecek. Miting ise Bakırköy pazar yerinde yapılacak” dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bazı sivil toplum kuruluşları da 1 Mayıs'ın Bakırköy'de kutlanması konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

DİSK Genel Merkezi'ndeki basın toplantısına DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, TTB Başkan Yardımcısı Raşit Tüken ve TMMOB Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Süleyman Solmaz katıldı. 1 Mayıs programına ilişkin açıklamayı Kani Beko yaptı. 1 Mayıs kutlamalarına dair talebin İstanbul Valiliği'nce reddedildiğini belirten Beko, "1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamaları, bir kez daha hukuk dışı bir biçimde engellenmek isteniyor. İstanbul Taksim’de düzenlemek istediğimiz 1 Mayıs kutlamalarına dair talebimiz, İstanbul Valiliği’ne tepeden inen bir emirle reddedildi" şeklinde konuştu.

GÜVENLİK VURGUSU

Türkiye'nin son 9 aydır içinden geçtiği dönemde halkın yaşam hakkının defalarca ihlal edildiğini savunan Beko, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öte yandan, Türkiye’nin son 9 aydır içinden geçtiği dönem maalesef halkın en temel hakkı olan yaşam hakkının defalarca ihlal edildiği bir dönem olmuştur. Dört örgüt tarafından düzenlenen son büyük miting olan 10 Ekim Emek-Barış-Demokrasi mitinginde yaşanan katliam maalesef hala hafızalardadır. Bu mitingde bizlerin güvenliğini sağlamak ile yükümlü olanların en hafif ifadeyle görevlerini yapmadıkları belgeleriyle ortaya konmuştur. 10 Ekim’de yitirdiğimiz barış güvercinlerimizi andığımız için bizler hakkında soruşturma açanlar, katliam ile ilgili haber yapan gazeteciler yargılanırken, “görevini yapmayan” tek bir kamu görevlisi dahi yargılanmamaktadır. Böyle bir ortamda, bizlerin güvenliğini sağlamakla görevli olanlar, 1 Mayıs arifesinde “görevlerini yapmamak” ile yetinmemekte, aksine güvenliğimizi tehdit edeceklerini açıkça ilan etmektedir."

Haberin Devamı

'BU YILA MAHSUS...'

Beko, 1 Mayıs kutlamalarının bu yıl nerede kutlanacağına ilişkin de şunları söyledi:

"Bu koşullar altında, işçilerin, emekçilerin, tüm ezilenlerin taleplerini güçlü bir biçimde haykırdığımız 1 Mayıs kutlamalarını, güvenli bir biçimde yapmayı öncelikli bir görev olarak benimseyen dört emek ve meslek örgütü olarak, bu yıla mahsus olmak üzere 1 Mayıs kutlamalarını İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirmeye karar verdik. 2016’ya özgü bu karar üyelerimizden, 1 Mayıs’larda yıllarca omuz omuza verdiğimiz dostlarımızdan ve halkımızdan gelen talepler dikkate alınarak verilmiştir." 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HAK İŞ BAŞKANI: HEP BERABER DUR DİYECEĞİZ

Öte yandan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan da, "Sadece toma, su, cop ve gazların görüldüğü 1 Mayıs'ları artık Türkiye'de istemediklerini" belirterek, halkın değerleriyle çatışarak değil halkla beraber bu günü kutlayacaklarını söyledi. 

1 Mayıs'ların belli alanlara hapsedilmesini asla kabul etmediklerini vurgulayan Arslan, ülkenin bütün alanlarını 1 Mayıs alanı olarak gördüklerini aktardı.
Arslan, Türkiye'de 1 Mayıs'ın kavga, çatışma ve gerginlik günü olmaktan kurtarılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"AK Parti hükümeti 2008 yılında tarihi bir adım atmıştır. 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edilmiştir. 2009'da 1 Mayıs resmi tatil yapılmıştır. Dolayısıyla bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir ve önemli bir gelişmedir. Emekçilerin, çalışanların 1 Mayıs'ta etkinliklerini rahat yapabilmeleri için resmi tatil ilan edilmiştir. Biz 1 Mayıs'ta bütün bu gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizin içinden geçtiği zorlukların farkında olarak, kaosa, kargaşaya, provokasyonlara ve Türkiye'yi yanlış istikamete götürmek isteyenlere karşı bu meydandan hep beraber 'dur' diyeceğiz. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun, birlikte Türkiye olduğumuzun altını çizeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!