Güncelleme Tarihi:
Türk piyasaları 'Süper Salı' olarak tanımlanabilecek olağanüstü bir gün yaşandı.
Piyasa oyuncularının gözü Başbakan Binali Yıldırım'dan gelecek Kabine açıklaması ve Merkez Bankası faiz kararındaydı.
Yıldırım'ın açıkladığı listeye göre, ekonomi yönetiminde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal görevini devam ettirdi.
Ekonomi Bakanı olarak Nihat Zeybekçi göreve geldi.
Uzmanlar Şimşek'in görevine devam etmesini beklediklerini belirtmişti.
Yatırımcılar, ekonomi yönetiminin açıklanmasının ardından gözlerini Merkez Bankası'na çevirdi.
MERKEZ POLİTİKA FAİZİNE DOKUNMADI, ÜST BANDI İNDİRDİ
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.50 puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.
PPK'nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 10.00’dan yüzde 9.50’ye indirildiği belirtildi.
Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.
Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a gerilemişti.
MERKEZ KARARI SONRASINDA DOLAR DAHA DA GERİLEDİ
Bu sabah Kabine belirsizliği ile birlikte 3,01'e kadar yükselen dolar, haberlerin ardından 2,97'e kadar gerilemişti.
Merkez Bankası kararı sonrasında dolar TL karşısında 2,9650 seviyesine indiği görüldü.
FT TL'DEKİ HAREKETİ BU GRAFİKLE ANLATTI
ASH: BEKLENDİĞİ GİBİ...
Japon banka Nomura’nın Gelişen Ülkeler Direktörü Tim Ash, "Beklendiği gibi geldi. MB Başkanı Murat Çetinkaya güvercin (piyasa yanlısı) bir görüntü çiziyor. Türkiye deflasyon trendine girmiş durumda ve bu da Merkez Bankası için faiz indirimlerinin devamını olanaklı kılıyor" dedi.
Ash Şimşek'in Kabine'de kalmasıyla ilgili de yorum yapmış ve şöyle demişti:
"Hem Şimşek hem de Naci Ağbal görevde kaldı. Piyasalar için olumlu haberler bu da Türkiye için ekonomik reform kapılarının açık olması anlamına gelecek."
PİYASADAN TEPKİLER
Şimşek'in Kabine'deki görevine devam etmesi, piyasada olumlu karşılandı.
SALAR: ŞİMŞEK FİYATLANAN BİR ŞEY DEĞİLDİ, OLUMLU GELİŞME
Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, “Mehmet Şimşek’in kalışı fiyatların içerisinde olan bir şey değildi. Bunu da olumlu karşılıyoruz. Bu isimler zaten temsil ettikleri felsefe açısından önemliler, daha teknisyen teknotrat bakanlar bu isimler. Ekonominin yapılması gerekenlerini ön planda tutan isimler. O açıdan piyasa için oldukça önemli” değerlendirmesini yaptı.
TURŞUCU: MERKEZ'DEN SÜRPRİZ GELİRSE TL'DE BASKI GÖRÜLEBİLİR
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “TCMB beklentilere paralel olarak üst bantta 50bp indirim yaparak Marjinal fonlama oranını yüzde 10 seviyesinden yüzde 9.50 seviyesine indirdi. Politika faizini yüzde 7.50’de, alt bant olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 7.25’de değiştirmeden bıraktı. Kararın ardından TL’de rahatlama oluşmasıyla birlikte 2.97 seviyelerinden 2.96 sınırına gevşeme görülüyor.Karar metninin en önemli değişikliği küresel oynaklıklarda artış görüldüğünü belirtmiş olması. 20 Nisan tarihli karar metninde küresel oynaklıklarda düşüş olduğu ifade edilmişti. Başka deyişle Merkez Bankası’nın dış koşulları daha olumsuz bulduğunu ve önümüzdeki dönemde daha temkinli olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca metinde önceki metinden farklı olarak ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını arttırdığı ifade ediliyor.Sonuç olarak Merkez Bankası enflasyonu izlemeye devam ediyor. Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin sınırlı olduğunu yeniden işaret ederken, sıkı duruşun süreceği politikasını koruyor. Önümüzdeki dönemde küresel gelişmelerin yakından izleneceğini ve enflasyondaki gelişmenin yanısıra küresel oynaklıklarında faiz kararında etkili olması beklenebilir. Küresel oynaklıklardaki artış ifadesi, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin artık daha zorlaşabileceğini gösteriyor. Ancak Haziran ayında Fed’den gelecek mesajlar belirleyici olacak. Buna ilave olarak gelecek aylarda düşük baz etkilerinin devreye girmesi ile birlikte yıllık enflasyondaki düşüş eğilimi yavaşlayabilir yada durabilir. Bu nedenle bundan sonraki toplantılarda faiz indirimi beklentileri azalabilir. Bu durum TL üzerinde destekleyici etki yaratabilir.65.hükümet açıklandı. Piyasanın ılımlı yaklaştığı isimler olan Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan yeni hükümette de görev alıyor. Birkaç gündür bu iki ismin yeni hükümette olmayacağına yönelik belirsizlikler vardı. Hükümet’in açıklanması ile bu belirsizlikler ortadan kalktı. Özellikle Mehmet Şimşek isminin açıklanmasının ardından dolar/TL’de 3 seviyesinden hızlı bir geri çekilme gözlendi. Açıklanan hükümetin Piyasa dostu bir hükümet olduğu, piyasa ile fazla restleşmek istenmediği söylenebilir. En azından belirsizliğin ortadan kaybolmuş olması piyasaları olumlu etkileyecektir. TL’de değerlenme bir miktar daha devam edebilir" yorumunu yaptı.
PİYASALARDA 'SÜPER SALI'
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan bugünü 'Süper Salı' olarak tanımladı ve şöyle dedi:
"Merkez Bankası piyasa beklentilerinin oldukça çeşitlenmiş olduğu bir ayda sadeleştirme politikasına devam ettiğini gösterdi ve faiz koridoru üst bandı olarak bilinen gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirim daha yaptı. Geçen ay beklentiler bir alanda yoğunlaşmıştı. Bunun nedeni de fiyat istikrarının daha sağlam bir patikada olması, haliyle sadeleşme yönünde daha öngörülebilir bir ortam olmasıydı. Bu ay ise senaryolar çeşitlendi: 25 baz puan indirim, 50 baz puan indirim ve hiç indirim olmaması yönünde. Tabii Mayıs dönemini farklı kılan belli başlı unsurlar var. Bunları sadece içeriye bağlamak doğru olmaz, çünkü fiyat mekanizmasında dışsal etkilerin de riskler yarattığı aşikar. Özellikle de Fed’in faiz artırımını daha çok dile getirmeye başlaması. Belli ki Haziran FOMC’ye kadar faiz artırımı spekülasyonları devam edecek ve dolar güçlü kalacak. Bu aynı zamanda küresel piyasalarda da oynaklık demek. Merkez Bankası da politika açıklamasında küresel oynaklıkların bir miktar artış gösterdiğine değiniyor. Sadeleşme politikasındaki göstergelerden birinin VIX ve Move endekslerinin seyri olduğunu düşünecek olursak; oynaklıkların artmasının frenleyici bir etkisinin olması gerekirdi. Belki de Haziran PPK’sında olacaktır, önümüzdeki 1 ayın gelişmelerine bağlı."
"KABİNE AÇIKLAMASI SONRASI TL DEĞER KAZANIYOR"
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, “ Piyasalar yurtiçinde yeni kurulan kabinede başbakan yardımcılarında değişiklik olmaması ve ekonomi yönetiminin piyasaların beklentileri içinde gerçekleşmesi sonrası TL değer kazanıyor. Mali disiplinin korunacağı ve reformların devam edeceğine yönelik mesajlar TL’yi bir miktar daha destekleyebilir. TL Mayıs ayında bu yana diğer gelişmekte olan ülkelere göre(Güney Afrika Randı hariç) ortalama yüzde 3,5 daha fazla değer kaybetti. Politik risk sürecinin azalmasıyla birlikte bu risk primini TL geri alabilir. Teknik görüntüye baktığımızda, Yeni ara düşen trendin başlayabilmesi için 2,9580 destek seviyesinin geçilmesi önemli olabilecektir. Bu seviyenin aşağısında geri çekilmeler 2,9480 seviyesine doğru sürebilir” değerlendirmesinde bulundu.
ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, "Bu sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Binali Yıldırım'ın açıkladığı yeni kabine listesinin piyasa kaygılarını ortadan kaldırmasıyla birlikte TL cinsi fiyatlamalarında aşağı yönlü sert hareketler görüldü. Ekonomin başına Nihat Zeybekçi’nin gelmesi piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Eski Ekonomi Bakanı olarak çalıştığı dönemde yabancı ve yerli yatırımcıların yıllardır sorunlarını ve isteklerini dinleyen Zeybekçi’nin piyasalar tarafından bilindik bir isim olması yabancı yatırımcı algısı bakımından da pozitif karşılanacağı gerekçesiyle piyasalarda iyimser bir hava esti. Bu bağlamda AKP’nin bilindik ekonomi politikasından da önümüzdeki dönemde bir sapma beklenmemekle birlikle rasyonel politikalarına devam edeceği anlamına geliyor. Ekonomi yönetimi tarafının belirlenmesiyle piyasalardaki belirsizliğin bu anlamda azalması yurtiçi piyasalarını rahatlattı. Ayrıca Mehmet Şimşek’in kabine içinde yer alarak Başbakan Yardımcılığı görevine soyunması küresel risklerin ve Fed faiz artırımı beklentilerinin yükseldiği dönemde ekonomi yönetiminde daha güçlü bir yapı ortaya konulmak istediğinin göstergesi olarak algılanabilir" dedi.
InvestAZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın, "Günün ikinci yarısında ise TCMB’nin Para Politikası Kurulu faiz politikası ve ekonomik verileri değerlendirmek için toplandı. Son toplantısının ardından hem yurt içi, hem de özellikle Asya piyasaları ve GOÜ piyasalarında yaşanan ekonomik riskler TCMB’nin gözden geçireceği riskler içerisinde bulunuyordu. Faiz koridoru üst bantında 50 baz puanlık indirim beklentisi genel olarak hakimdi. TCMB tarafından da piyasaların beklediği şekilde gecelik faiz oranları marjinal fonlama oranı yüzde 10’dan yüzde 9,50’ye indirildi, borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı yüzde 11,50’den yüzde 11’e indirildi. Ağustos ayından itibaren para politikası araçlarının uygulanması yönünde yol haritası belirleyen TCMB, geçilen süre zarfında kullanılan araçların olumlu sonuç verdiği vurgusunu yaptı. Küresel piyasalarda yakın dönemde oynama olsa da ekonominin dış şoklara dayanıklı hale gelmesi faiz indirim kararında önemli rol oynadı.Açıklamanın 100 baz puan gibi radikal bir indirim şeklinde olmaması sebebiyle DolarTL paritesi ilk etapta satış tepkisi vererek 2,9760 desteğinin altına sarktı. Yakından takip edeceğimiz direnç noktaları 3,02 - 3,0350 - 3,0540 olurken 2,9450 destek noktası kırılmadığı sürece yukarı yönlü trendin devam edebileceğini bekleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
TOKTAY: TL YÜKSELİŞE DEVAM EDEBİLİR
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "65. Hükümetin yeni kabine listesi ve özellikle Sn. Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak görevini koruması Türk Lirası cinsi varlıklarına talep yarattı. Şimdi gözler 65. Hükümet’in üretime dayalı ekonomik büyümeyi desteklemek adına atacağı adımlara çevrildi. Bu anlamda Mayıs ayı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Toplantısı’ndan (TCMB) çıkacak karar önemliydi. TCMB piyasa beklentilerine paralel Mart ayında başlayan sadeleştirme politikası çerçevesinde koridorun üst bandında 50 baz puan faiz indirimine gitti. Politika faizi %7,50 seviyesinde korunurken, faiz koridoru alt bandı %7,25 olarak değişmedi. Merkez Bankası küresel piyasalarda dalgalanmanın bir miktar arttığına ancak iç talepte artış, cari dengede iyileşme ile ılımlı ve istikrarlı büyümenin devam ettiğine dikkat çekiyor. Banka çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı olmasının sonucu olarak sıkı duruşun korunması gerektiğini ve bu doğrultuda Para Piyasası Kurulu’nun üst bantta 50 baz puanlık faiz indirimi ile ölçülü bir adım attığını ifade ediyor. TCMB’nin faiz kararının piyasalarda destek görmesi halinde Türk Lirası değer kazanmaya devam edebilir. Aksi takdirde, Amerikan Merkez Bankası Fed faiz artırım ihtimali ve küresel piyasalarda güçlenen Dolar ile parite 3,00 seviyesinin üzerine yerleşebilir" dedi.