Sıfırdan 100 bine

2009 yılı kazancı 100 bin doları bulan sporcu, “Eğer tenis antrenörlüğünü seçmiş olsaydım ayda 4-5 bin lira kazanacaktım. Şimdi bu parayı haftada kazanıyorum” diyor.

ŞU ana kadar Türk tenisinde en başarılı isim olan Marsel İlhan ile bu röportajı yapmamın asıl amacı, Türkiye’de tenisin artık bir meslek olduğunu vurgulamaktı. Marsel 2004 yılında Özbekistan’dan Türkiye’ye geldi. Geldiğinde maddi olanakları zayıf ve antrenmansızdı. Bizim tenisçiler ulusal turnuvalarda onu hep yeniyorlardı. Ancak aradan 5 yıl geçti ve o tarihlerde sıfır puana sahip olan Marsel, bugün dünyada 155 numara oldu.
Marsel bu süreç içerisinde diğer tenisçilerle aynı ortamda çalıştı. Peki ne oldu da Marsel ilerledi, bizimkiler yerinde saydı? Onlardan daha mı yetenekli? Hayır... Kesinlikle değil.

Para ikinci planda

Ama Marsel, tenisle yatıp kalkıyor. Lise mezunu ama profesyonel tenisçi olma kararını 6. sınıfta verdi. 2006’da profesyonel tenisçi oldu. 2008 yılında ise sadece 35 bin dolar para kazandı. Bu para Marsel’in ve antrenörü Can Üner’in hiçbir masrafını karşılamıyordu.
2009 yılı ise Marsel’in çıkış yılı oldu. ABD Açık’ın ana tablosunda 2. tura çıktı. Yıllık kazancı 100 bin doları buldu. Marsel profesyonel tenisindeki parasal konuyu şöyle değerlendiriyor: “Eğer tenis antrenörlüğünü seçmiş olsaydım ayda 4-5 bin lira kazanacaktım. Bu parayı şimdi tenisçi olarak haftada kazanıyorum. Bu kararı alırken bir riskin altına giriyorsunuz. Ama ben tenisçi olacağıma bütün azmimle inandım ve inanmaya devam ediyorum.”
Marsel için para ikinci planda. İyi sonuç daha önemli. Belki de bundan dolayı bu kadar başarılı. Profesyonel kariyerinde dünya 40 ve 70 numaralarını yenen Marsel İlhan’ın, genç tenisçilere verdiği örnek şu:

2010 hedefi ilk 100

“Özbekistan’dayken, oradaki iyi tenisçilerin yüksek hayat standartlarına baktığımda tenisin bir meslek olduğuna inandım. O zamanlar aylık 50-75 dolar kazanıyorduk. Raketler ise 150 dolardı. İlk raketimi hocamın emanet verdiği raketle kazandığım turnuvadan aldığım parayla satın aldım.”
22 yaşındaki raketin başarısını antrenörü Can Üner, şu iki anahtar sözcükle yorumluyor. Azim ve güven. Marsel ise hedeflerini şöyle anlatıyor: “2010’daki hedeflerim ilk 100’e girmek. En az bir ATP turnuvasında final oynamak, bir Grand Slam’de çeyrek final oynamak, TED OPEN ve İzmir Cup’da şampiyon olmak.”

Hindistan’a hazırlanıyor

MARSEL İlhan şu an 30 Aralık’ta başlayacak olan 600 bin dolar para ödüllü Hindistan’daki ATP turnuvasına hazırlanıyor. Tenis Federasyonu ve Turkcell’in katkılarıyla hazırlandığı bu şampiyonanın elemelerinde seri başı olacak. Turnuvanın ana tablosundaki bir numaralı tenisçi ise Robin Soderling. Marsel daha sonra 13 Ocak’ta başlayacak Avustralya Açık’ın ön elemelerine katılacak.
Tenisçimiz turnuvalara kulübü Yeşilyurt’ta tam bir kamp ortamında hazırlanıyor. Ayrıca bir de antrenman partneri var. Adı Andrey Kumantsov. Rus ve dünyada 366 numara.

Marsel’in Günlük Programı

06.00 Kalkış
09.00-12.00 Antrenman
12.00-14.00 Yemek
14.00-15.00 Türkçe Dersi
15.00-16.00 Antrenman
16.00-18.30 Kondisyon çalışması, masaj, streching vs.
Yazarın Tüm Yazıları