Her aktiviteye, her zevke, uygun Daday
Daday, Kastamonu iline yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Ilgaz ile Küre Dağları arasında. Bir anlamda ülkemizin ‘oksijen çadırı’ olarak adlandırılan yöresinde. Öyle bir coğrafyada ki, burada her türlü turizme ve aktiviteye uygun tatil yapılıyor.
Daday çevresi çam ormanlarıyla kaplı, 3 bin 500 nüfuslu, Kastamonu’ya bağlı bir ilçe. Bu ilçede 2009 yılı aralık ayında bir tesis açıldı. Tesisin adı İksir Resort Town. Emekli matematik öğretmeni İksir Sema Aydın ve ailesi, hayallerindeki yaşamı, memleketi Kastamonu Daday’da hayata geçirmek için yola çıkıyor ve burayı açıyorlar. İksir Sema Aydın şöyle anlatıyor;
“Ben, Kastamonu Dadaylıyım. Kastamonu’da doğdum. Babamın görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli yerlerini gezdik. Balıkesir Eğitim Fakültesi mezunuyum. 23 yıl matematik öğretmenliği yaptım. 1980’li yıllardan sonra İstanbul’a yerleştik. Ancak Daday, bizim için çok özeldi. Hayalimizdeki yaşam, doğayla iç içe tatil anlayışı, ailece hepimizin düşüncesiyle örtüşüyordu. Bu tesisi kurmaya karar verdiğimizde bize gelen herkes istediği tatili yapsın fikrinden yola çıktık. Burada, sakinlik isteyen dinleniyor, hareket ve adrenalin isteyen hareket ediyor, doğayla olmak isteyen doğayla iç içe oluyor, yerel yaşamı isteyen yerel yaşamın içinde zaman geçiriyor. Aynı zamanda, ahşap sanatının yaşaması için, ahşap atölyemizde Daday sandalyesi yapımı ve ahşap oymacılığı, küçük hediyelik eşya yapımı gibi atölye çalışmalarını başlattık. Herkes farklı bir deneyim yaşarken, hayalindeki tatili yapıyor. Burada doğal ürünleri yemek, geniş doğa içinde kanodan trekking’e onlarca aktiviteyi yapmak mümkün. Örneğin Yumurtacı Göleti’ne bisikletle gidiliyor, orada olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği yapılıyor, barbekü partileri düzenliyoruz. Ayrıca profesyonel binişler ve doğada atlı safariler de yapılıyor. Böylelikle keyifli vakit geçiriliyor. Doğa gezilerinin yanı sıra, tarihi ve kültürel değerlere geziler düzenliyoruz. Yakın bölgemizdeki çeşitli faaliyetlere yönelik gezi rotaları oluşturduk. Otel misafirlerimiz, isterlerse yerel rehberler eşliğinde veya kendilerine verdiğimiz gezi rotası ile doğayla baş başa kalıyorlar.”
İÇİNDE KONAK VAR
10 milyon dolar harcama ile yapılan İksir Town’ın içinde 1926 yılında yapılmış bir tarihi konak var. Konağın 1200 metrekarelik kullanım alanında misafirler için odalar var. Sofalarında klasik müzik dinletileri yapılıyor. Konuklara gelincik, kızılcık şurupları ikram ediliyor. Doğal reçeller, marmelâtlar ikram ederek uğurluyorlar. Tesis 60 dönümlük arazideki kurulu. Yılın 12 ayında birçok aktiviteyi gerçekleştirme imkânı var. İksir Aydın, “Biz orada bir ilki başardık,” diyor ve devam ediyor: “Daday, bereketli topraklar anlamına geliyor. Biz doğayı seven, atlı sporlara ilgi duyan bir aileyiz. Bu bölgede atçılık çok sevilir. Tesiste profesyonel ölçülerde açık, kapalı manejlerde biniş alanları yaptık. Burada hizmette olan 13 at var. Antrenörler eşliğinde binişler yapılıyor. Geçen yıl Türkiye Binicilik Federasyonu ile işbirliğiyle bir ilki gerçekleştirdik. Engel atlama, atlı dayanıklılık yarışması burada yapıldı. Ulusal yarışlara profesyonel biniciler yetiştirmek için eğitimlerde veriyoruz.
BAHAR MANTAR ZAMANI
Mantar seminerleri düzenliyoruz. Kapalı yüzme havuzumuz, SPA’mız toplantı salonlarımız da var. Özellikle, ilkbahar aylarında gelincik tarlaları görülmeye değer. Eğer, Monet burayı görseydi, resimlerini burada yapardı. Çam ormanlarında ilkbaharda cincile, sonbaharda kanlıca, teltel ve melez mantarları toplanıyor. Bunlarla da çorba ve börek yapılıyor. Otelimizde 60 odada, 156 yatak kapasitesi var. Ayrıca, Ballıdağ’daki tesiste ise 6 odada 15 kişi konaklayabiliyor. Konuklama fiyatları mevsime, oda tipine, değişiyor. Oda-kahvaltı ve yarım pansiyon konseptleriyle çalışılıyor. Fiyatlar kişi başı 95 TL’den başlıyor.”
HANGİ AY NE YAPILIR?
Mayıs: Koç mantarı, kuzu mantarı, çiğdem çiçeği turları, göçmen kuşların rotasında olduğu için kuş gözlemciliği.
Haziran: Gelincik tarlalarının doyumsuz güzelliklerini izleme. Gelinciklerden şurup ve reçel yapımını öğrenme. Dağ çiçeği toplama, foto-safari.
Temmuz: Alıç, dağ çiçeği, ıhlamur toplama, marmelât yapımı, nadir bulunan melez mantarı toplama.
Ağustos: Kızılcık, böğürtlen, teltel mantarı toplama. (Teltel mantarından, turşu, mıhlama, ekmeği vs yapılıyor.)
Eylül ve Ekim: Kanlıca, cincile, teltel mantarı toplama, foto-safari.