GeriSeyahat Sarıkamış kara doydu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sarıkamış kara doydu

Sarıkamış kara doydu

Kars’ın Sarıkamış Kayak Merkezi’ne kar bu yıl 1,5 ay erken geldi. Pistler kasımda doldu, kayak merkezi hizmete açıldı. Geçen hafta 120 santimetreye ulaşan kar kalınlığıyla Sarıkamış, Türkiye’deki kayak merkezlerinin kar şampiyonuydu. Düzenlenen Karanlıkdere parkuruyla birlikte pistlerin toplam sayısı dokuza, uzunluğu 25 kilometreye ulaştı. Otel fiyatlarında geçen yıla oranla önemli bir artış görülmezken, sömestre rezarvasyonları hızla doluyor.

Sarıkamış, 2011’e kar yağışı gözleyerek girmişti. Kayak merkezindeki kar arzulanan seviyeye ancak 20 Ocak’ta erişmişti. Bu yıl 12 Kasım’da kar yağışı başladı, tesisler 21 Kasım’da açıldı.
Geçen yıl snowboard için kar parkı açılan, parkurları genişletilen kar merkezinde bu yıl da yaz boyunca pistlerdeki taşlar temizlendi, orman toprağı serilerek çimlendirildi. Karanlıkdere’deki 2200 ve 2600 metre uzunluktaki iki pist yeniden düzenlendi, yan eğimler düzeltildi. Ayrıca kayak merkezini Sarıkamış ve Kars’a bağlayan karayolunun güzergahı değiştirildi, yeni duble yol yapıldı.
Sarıkamış’taki dört otele bu yılın sonuna doğru 200 ve 400 yataklı iki yeni otel daha eklenecek. Otellerin inşaatı sürüyor. Geçen yıl pistlerde görülen Rus kayakçıların sayısı bu yıl çok azaldı. Nedeni Rusya’daki siyasi çalkantılar ve Erzurum Havalimanı’nda yer hizmetlerine yapılan zam. Ce-mar Otel’in Rusya’dan bu sezonda beklediği 11 tur, havalimanı yer hizmetlerinde sefer başına 35 bin doları bulan maliyet artışı nedeniyle iptal edildi. Bu yıl İstanbul’dan gelen kayakçıların sayısı arttı. Kayak merkezinden yararlanan her 10 kayakçıdan 6’sı İstanbul’dan. Onları Ankara ve İzmirli kayakçılar izliyor.

İSTANBUL’DAN 2,5 SAAT
/images/100/0x0/55eaab73f018fbb8f88f2fb2


Sarıkamış Kayak Merkezi, İstanbul’dan kuşuçumu 1200 kilometre uzaklıkta. Buna karşın ulaşımı Uludağ’dan daha kolay. İstanbulla uçakla Kars ve ardından otellerin özel araçlarıyla havaalanından kayak merkezine yolculuk toplam 2,5 saat sürüyor.
Sarıkamış, özel konumu nedeniyle Türkiye’deki birçok kayak tesisine oranla avantajlı. Orman içinde ve çığ tehlikesi yok. Bölgede sis oluşmaması kaybolma riskini azaltıyor. Sarıkamış’ın gururu kristal kar ise rahat kaymayı sağlıyor.
Ocak ayında Sarıkamış’ta ortalama hava sıcaklığı gündüz eksi 5, gece eksi 15 derece arasında. Nemin düşüklüğü soğuğun hissedilme oranını azaltıyor. Cıbıltepe eteklerindeki dokuz pist 2630 metre irtifadan 2100 metreye kadar iniyor, toplam uzunlukları 25 kilometre. Herbiri farklı eğimde ve zorluk derecesinde. Kayak merkezine dört kilometre uzakta, şampiyonalarda kullanılan bir başka tesis bulunuyor: 1943’te açılan 850 metrelik telesikiye sahip Osman Yüce tesisleri.

TELESİYEJE ZAM YOK

Son 10 yılın ortalamalarına göre, Sarıkamış yılda 56 gün yağış alıyor, en yoğun kar yağışı martta. Pistleri iki etaplı. Zirveden ortadaki alana beş, buradan oteller bölgesine iki parkur bulunuyor. Herbirinin genişliği 40 metre civarında. Acemi, başlangıç, orta, ileri düzeye göre kategorize edilen pistlerin en uzunu 3500 metre. 1435 metrelik telesiyej saatte 1800, 2250 metrelik telesiyej 800 kişi taşıyor. Yeni açılanla birlikte taşıma kapasitesi saatte 3600 kişiye ulaştı. Sömestre döneminde bile hafta içinde pistlerdeki günlük toplam kayakçı sayısı 500 kişiyi geçmiyor. Hafta sonunda ise 2 bin kişiye ulaşıyor.
Mekanik tesisler, kamu ve özel sektör ortaklığıyla kurulan KAR-SAR-TUR tarafından işletiliyor. Manyetik telesiyej kartları kontür sistemiyle çalışıyor ve sezon boyunca geçerli. 5 çıkışlık kart bu yıl da 20 TL, 50 çıkışlık kartlar 50 TL. Pistler uzun olduğu için günde 10-12 çıkış yeterli oluyor. Kayak merkezindeki tüm oteller müşterilerine günlük 15 çıkışlık ücretsiz kart veriyor.
Kayak merkezindeki ders ücretlerinde de geçen yılın fiyatları geçerli. Lisanslı sporcular tarafından verilen kişiye özel kayak derslerinin saati 100, snowboard’un ise 120 TL. Kış sporlarına yeni başlayanların orta düzeyde öğrenebilmek için kayakta 4-6 saat, snowboard’da 6-8 saat ders alması gerekiyor.

OCAKTA ŞENLİK VAR

Sarıkamış Kayak Merkezi bu yıl da Türkiye Kayak Federasyonu’nun düzenlediği şampiyonalara ev sahipliği yapacak. Gelecek hafta snowboard’cular freestyle kategorisinde düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’nda yarışacak. Ocak ayının son haftasında GAP Oyunları kapsamında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kayakçıları piste çıkacak. Martın üçüncü haftasında ise Uluslararası Sarıkamış Kupası düzenlenecek. En son 2010’da düzenlenen şampiyonaya 12 ülkeden kayakçılar katılmıştı. Bu yıl katılımın 20 ülkeye ulaşması bekleniyor.

NASIL GİDİLİR?

THY ve Sun Express havayolları İstanbul’dan Kars’a her gün birer uçuş yapıyor. AnadoluJet’in Ankara’dan hafta boyunca süren seferleri, üç gün çift uçuş. Sarıkamış’a karayoluyla 180 kilometre mesafedeki Erzurum Uluslararası Havalimanı diğer seçenek. Kars Havalimanı’nı Sarıkamış’a bağlayan 50 kilometrelik otoyol bakımlı, dört şeritli, yoğun kar yağışında bile açık. Çamkar ve Kar otelleri, müşterilerine havaalanından ücretsiz ulaşım sunuyor. Ce-Mar Toprak Hotel ise tek yön 20 TL ücret talep ediyor. Taksiler bu mesafe için pazarlığa bağlı olarak 80, Erzurum için 180 TL alıyor. Oteller Erzurum Havalimanı’ndan gelecek tatilcilere de minibüsle ulaşım hizmeti veriyor. 10 kişiye kadar gruplar Çamkar’ın konforlu minibüslerine toplam 300, Ce-mar’ın minibüslerine 370 TL ödüyor.

OTELLER

Yörük çadırında kaz tandır

Üç yıldızlı Çamkar Hotel kayak merkezinin yanıbaşında. 55 odalı. Bu yıl lobisi yenilendi, odaların dekorasyonları değiştirildi, restoranına yeni bir büfe eklendi, lobisine şömine ve bar yapıldı. Otelin diskosu, barı, 16 çeşit masaj uygulanan saunası, oda ve lobisinde kablosuz internet bağlantısı, butiği bulunuyor. Restoranında salı, cumartesi Sarıkamış-Kars gecesi düzenleniyor. Yerel toplulukların müziği eşliğinde, hopgri, bozbaş gibi yöre mutfağının lezzetleri ikram ediliyor. Keçikılından yapılmış 25 kişilik yörük çadırında tandırda pişen kaz, özel ritüeliyle sunuluyor. Hafta içi ve sonunda çift kişi tam pansiyon 280 TL. Kars Havaalanı’ndan otele ulaşım, her gün için 15 çıkışlık 2 kayak bileti, saat 17.00’de pasta servisi, sauna bu ücrete dahil. Sömestre döneminde otel dolu. Mart ayında “4 gece kal, 3 gece öde, kayak bizden” kampanyası yapılacak. Otelin kayak merkezinde kayağın günlük kirası 40, snowboard’un 45 TL. Eldiven, solopet, mont, gözlük takımı 15 TL, kızak 40 TL’ye kiralanıyor. Bir saatlik kayak dersinin ücreti 100, snowboard’un 120 TL. (Tel: 0474 413 65 65)

Oda sayısı artırıldı

Üç yıldızlı Kar Otel, kayak merkezine 700 metre uzaklıkta. Otelin bu yıl oda sayısı artırıldı, lobiye şark köşesi yapıldı. Diskosu, kayak odası yenilendi, restoranı genişletildi. 32 odalı otelde çift kişi tam pansiyon konaklama 240 TL. 15 kişiden büyük gruplara yüzde 20 indirimli. Kayak odasında kayakların günlüğü 20 TL, snowboard 25 TL, kızak 10 TL, ders ücretinin saati 90 TL. Telesiyej ve havaalanı transferleri ücrete dahil. (0474 413 51 52)

Üç konakta 28 oda

Alpina Konakları, kayak merkezine 500 metre uzaklıkta bir butik otel. Üç konakta toplam 28 oda, 4 suitle hizmet veriyor. Odalarında TV, internet mevcut. Otelin restoranı, minibar ve kafesi bulunuyor. Tam pansiyon hizmet veren otelde çift kişi 160 TL, sömestre döneminde ise 200 TL. Kars Havaalanı’ndan ulaşım ücretsiz. (0474 413 73 83)

Beş gece kalana çifte indirim

Ce-mar Sarıkamış Toprak Hotel, beş yıldızlı, 145 odalı. Marketi, butiği, kuyumcusu, 200 kişilik diskosu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, saunası, masaj odaları, bilardo odası var. Ayrıca suit, kral dairesi, villada konaklama imkanı sunuyor. Bowling salonuna ilaveten bu yıl paintball sahası açıldı. Herşey dahil sistemiyle çalışan otelin üç restoranından birinin mönüsü yerel mutfak ağırlıklı, alakart olanında ise deniz ürünleri öne çıkıyor. Her müşteri bir kez deniz ürünleri mönüsünden ücretsiz yararlanabiliyor. Hergün kurabiye eşliğinde beş çayı, gece sucuk-ekmek ikram ediliyor. Her akşam pub’unda 21.30-23.30 arasında otelin müzisyenleri çalıyor, saat 23.00’te disko açılıyor. Ce-mar’ın 500 kişilik konferans merkezi, 50’şer kişilik beş toplantı salonu bulunuyor. Çift kişi tam pansiyon konaklama 21-25 Ocak’ta 668, 26 Ocak-4 Şubat’ta 608, 5 Şubat sonrası 428 TL. Beş geceden fazla kalana 100 TL uçak bileti katkı payı ve yüzde 15 indirim yapılıyor. 17 Mart’ta nevruz nedeniyle özel program ve promosyon var. Turların yoğunlaştığı dönemde odaların yüzde 10’u son dakikaya kalanlara ayrılıyor. Kayak odasındaki günlük ekipman kiraları: Kayak takımı, snowboard, kızak 40 TL, elbise, mont, eldiven takım 30 TL, kayak ve giysi 95 TL. (Tel: 0474 413 41 11)

PAZAR, PERŞEMBE ŞELALELİ YÜRÜYÜŞ

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde pazar, çarşamba geceleri meşaleli orman yürüyüşü yapılıyor. Müzikçiler eşliğinde kayak merkezinin kullanılmayan pistlerine yürüyen tatilcilere, Çamkar Otel ateş başında sıcak şarap, buzdan masalarda sucuk-ekmek ikram ediyor. Kayakçılar da meşaleli gösteri yapıyor. Diğer oteller haftanın belirli günlerde açık mekanlarda varillerde ateş yakıp, DJ eşliğinde sucuk-ekmek partisi düzenliyor.

AŞIKLAR HER AKŞAM TOPLANIYOR OZAN GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

Kars merkezinde, Serhat (Kars) Kalkınma Ajansı’nca restore edilen tarihi binada her akşam saat 19.00’da Kars’ın aşıkları toplanıyor, ustalarından öğrendikleri usulde çalıp söylüyor, kaybolan aşık geleneğini gençlere tanıtıyor. Aşıklar Otağı’nı Günay Yıldız’ın (58) önderliğinde bir araya gelen 20 ozan bu yıl ağustos ayında kurdu. Kars’ın ünlü ozanlarından Karahanlı Murat Yıldız’ın oğlu olan Günay Yıldız “Geçmişte şehrimizde 6-7 aşık kahvesi vardı, ozanlar her gece çalar, söylerdi. TV ve internet’in kurbanı oldu bu gelenek. Yeniden canlandırmaya çalışıyoruz” diyor. Aşıklar Otağı’na giriş ücretsiz. Her misafire çay ikram ediliyor. Konuk hoşnut kalırsa, saza para asarak teşekkür ediyor. Programı genç ozan bir divan söyleyerek açıyor. Ardından iki usta meydana çıkıp, farklı konularda doğaçlama ezgiler çalıp, söylüyor. Atışma, taşlama yapıyor. Usta bir ozanın anlattığı destanla devam eden akşam, Aşıklar Otağı’nın kıdemli ozanlarından birinin bağlama eşliğinde söylediği hikayeyle sona eriyor. Aşıklar Otağı’nda ayda bir kez şiir, bir kez de kete ikram edilerek yemek kültürünün dile getirildiği kete akşamı düzenleniyor. (Ordu Cad. No: 138, 0532 730 82 19)
False