105 yaşındaki masöze şaşırdım
İstanbul’da yaşayan Filiz Mercan (30), yüzmeyi, kitap okumayı ve yoğun çalışma temposundan fırsat bulduğunda seyahat edip yeni yerler görmeyi, yeni insanlarla tanışmayı seviyor.
Bu sene Ramazan Bayramı tatilini Endonezya’nın Bali Adası’nda geçirdi. Mercan “Balili dansçıların kıyafetleri, makyajları hemen dikkat çekiyor ve sizi cezbediyor. Çok farklı bir kültür olması da merak uyandırıyor” diyor.
Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Yoğun bir çalışma tempom var. Milli ve dini bayram tatilleriyle yaz döneminde kullandığım yıllık izinlerim sayesinde seyahat etme fırsatı bulabiliyorum. Hafta sonları yakın yerlere kısa geziler yapıyorum.
Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Yurtiçinde Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri haricinde pek çok yeri gezdim. Yurtdışında da farklı kıtalarda değişik ülkelere seyahat ettim. İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya, İsveç, Suriye, Tayland, Mısır, Katar gibi.
Bali’de ne kadar kaldınız?
- 8 günlük bir seyahatti, 6 günü Bali’de geçirdim.
GECE HAYATININ MERKEZİ KUTA
Nerede kaldınız, nereleri gezdiniz?
- Bali’nin güneydoğusundaki Nusa Dua bölgesinde Inna Putri Bali adında 5 yıldızlı bir otelde kaldık. Nusa Dua, adanın daha gelişmiş olan, daha çok lüks oteller ve mağazaların bulunduğu bir bölümü. Biz tatil boyunca tüm adayı ancak gezebildik, çevresindeki adalara gitmek için fırsatımız olmadı çünkü Bali oldukça büyük. En güneyinden en kuzeyine kadar gitmek 3-4 saate yakın sürüyor. Buna yoğun trafik de eklenince bu süre 5 saate kadar çıkabiliyor.
Gece hayatı nasıldı?
- Gece hayatı genel olarak adanın güney bölgesinde Kuta denilen bölgesinde yoğunlaşmış ve oldukça hareketli. Tüm turistler ve özellikle Avustralya’dan gelen sörfçüler bu bölgedeki gece kulüplerine ve barlara akın ediyor. Ancak eğlence hayatı çeşitlilik açısından biraz kısır, bar ve diskolarda çoğunlukla DJ’ler sahneye çıkıyor. Grup ya da müzisyen yok. Ancak birkaç yeni mekanda gruplar sahneye çıkmaya başlanmış.
Bali etnik danslarından nasıl haberdar oldunuz?
- Gitmeden önce Bali’de görülmesi gerekenler ile ilgili kısa bir araştırma yaptığınızda karşılaşacağınız ilk şeylerden biri, yerel danslar. İnternet üzerinde görsellere göz attığınızda gerek dansçıların kıyafetleri gerekse makyajları hemen dikkatinizi çekiyor ve sizi cezbediyor. Ayrıca yakın çevremizdeki kültürlerden çok farklı bir kültür olması da merakınızı uyandıran bir başka husus.
Geleneksel dansları nerelerde izleyebiliyorsunuz?
- Bu danslar mutlaka görülmesi gerekenler arasında geçtiğinden katılacağınız yerel turların hepsinin içeriğinde var. Kendiniz gitmek istediğinizde de sabah saat 09.30 ve akşamüstü 18.30’da birkaç farklı mekanda bu dansları izleyebilirsiniz. Özellikle güneşin batışını seyredebileceğiniz oldukça egzotik bir yer olan okyanus kenarındaki Uluwatu Tapınağı’nda hava karardıktan sonra Kecak&Fire (Monkey) dansını seyretmek çok keyifli. Dansçılar, genellikle 10-11 yaşlarından itibaren bu dansları ailelerinden öğreniyor fakat dans grubu içerisinde 11 yaşında çocuklar da 60’lı yaşlarında dansçılar da var. Kadın dansçılar gösteriye girmeden önce sizi Bali çiçekleriyle karşılıyor ve istediğiniz taktirde sizinle fotoğraf çektiriyor. Gösteriden sonra ise tüm dansçılarla sahnede fotoğraf çektirme şansına da sahipsiniz.
Turistler danslara iştirak edebiliyor mu?
- Hayır. Tüm dans gösterilerinde yapabileceğiniz tek şey dansçılarla fotoğraf çektirmek, dansa iştirak gibi bir şey söz konusu değil.
ROMANTİK TATİL İÇİN LOMBOK VE LEMBONGAN
Bu seyahatiniz sırasında ilginç bir anınız oldu mu, anlatır mısınız?
- Adanın orta kısmında Ubud bölgesinde içerisinde maymunların yaşadığı ve ünlü bir tapınağın olduğu Maymunlar Adası var. Orada gezerken fotoğraf çekmek için köprü gibi yapılmış kısımda oturup poz veriyordum. Birden bir maymun yanıma atlayıp çantamı açıp içinden bir şeyler almaya çalıştı. O anki şaşkınlığımı gezi boyunca unutamadım. Bir de okyanus kenarında kumsalda gezerken 105 yaşında inanılmaz dinç görünen ve benimle İngilizce konuşup masaj isteyip istemediğimi soran bir Balili kadınla tanıştım. O kadar sağlıklı ve bilinci yerindeydi ki 105 yaşında olduğunu torunları ve çocukları gelip de teyit edinceye kadar inanamadım.
Oraya gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Öncelikle akıllardan çıkarılmaması gereken şey, Endonezya halkının yüzde 90’ı Müslüman olduğu. Dini bayram tatillerinde adaya yerli turist akını yaşanıyor, bu nedenle gezilecek bölgelerde gerek insan gerekse yollarda araç trafiği oldukça yoğun. Adanın kendisi tamamen kültür turizmine yoğunlaşmış, halkın yaşam biçimi pazarlanıyor turistlere. Hinduizm, yerel sanatlar, gümüş işlemeciliği, tahta oymacılığı, resim, yerel danslar, pirinç tarımı gibi... Bali’ye giden herkese, çok daha turistik olan güney bölgesinden tropikal, doğa harikası olan kuzey bölgesine kadar gezmelerini tavsiye ediyorum. Güneşin doğuşunu ya da batışını yakaladığınızda bunun neden Bali klasikleri arasında bahsedildiğini çok iyi anlayacaksınız. Maceraseverler de gerek dalga sörfü gerekse rafting deneyimini mutlaka yaşamalı. Romantik bir tatil geçirmek isteyenler ise, otomobilin bulunmadığı, doğa ile baş başa kalınan, Bali’nin çevresindeki Lembongan, Lombok gibi adalara gitmeli, aksi halde Bali’ye vardıkları anda hayal kırıklığı yaşayabilirler.
Bir de Bali’ye gitmek isteyenler mutlaka uzun uçuşu göze almalı, toplam uçuş süresi 16 saat. Can güvenliği, emniyet ya da yemek konularında endişe duymaya kesinlikle gerek yok, yemekleri oldukça lezzetli ve bizim damak tadımıza uygun. Ada halkı da Hinduizmin
etkisi ile oldukça saygılı, yardımsever, güleryüzlü. Suç oranı toplamda sadece yüzde 2.
KECAK’DA DANSÇI TRANSA GEÇİYOR
Adada Barong, Legong, Kecak gibi yerel danslar var. Barong dansı, Barong&Kris Dans olarak biliniyor. Dans, iyi ile kötü arasındaki içsel savaşı anlatıyor ve toplam 5 bölümden oluşuyor. Dansçılar Gamelan adı verilen müzisyenler eşliğinde sahneye çıkıyor. Dansçılar, müziğin iniş-çıkışlarına keskin el-kol hareketleri ve mimiklerle eşlik ediyor. Kecak Ateş dansı ise Monkey Dance olarak da biliniyor. Çok eski bir dans değil. İlk gösterimi 1930’da yapılmış. Ancak kökleri çok eski bir dans olan Sanghyang’a dayanıyor. Sanghyand, trans dansı olarak biliniyor ve bir kişi transa geçerek Tanrı ile iletişime giriyor dans sırasında. Dansın özü, trans haline geçmeye dayandığından Kecak dansında, dansçılar aynı zamanda koro halinde hipnoz etkisi yapan kecak-kecak ritmini söylüyorlar.
Kecak dansı bize kutsal prens Ramayana’nın hikayesini aktarıyor ve toplam 5 bölümden oluşuyor.