O devlet kurumu kapanıyor...

Güncelleme Tarihi:

O devlet kurumu kapanıyor...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 16:33

Başbakan Binali Yıldırım, uzun süredir üye ataması yapılmayan Şeker Kurumu'nun ve buna bağlı Şeker Kurulu'nun kapatılacağını söyledi.

Haberin Devamı

O devlet kurumu kapanıyor...
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu’na katılan Başbakan Binali Yıldırım, iş adamlarına Şeker Kurumu ve buna bağlı olarak Şeker Kurulu’nun kapatılacağını açıkladı.

Yıldırım, uzun süredir üye atanmayan kurulun kapatılacağını söylerken, bununla ilgili kararın da kısa sürede yayınlanacağını söyledi. Yıldırım, yeni dönemde Tarım Bakanlığı’nda daire başkanlığı gibi bir yapıyla Şeker Kurumu ve Kurulu’nun görevlerinin yerine getirileceğini ifade etti.

2001 YILINDA KURULDU
2001 yılında çıkarılan 4634 sayılı Şeker Kanunu’yla kurulan Şeker Kurulu, aynı tarihte kurulan Şeker Kurumu’nun karar organı niteliğinde bulunuyor. Biri başkan ve biri başkanvekili olmak üzere toplam 7 üyeden oluşan kurulda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı’nın yanı sıra sektörden de temsilciler bulunuyor. Kurulun ayda minimum iki kez toplanması gerekiyor. Olağanüstü toplantı yapma yetkisine de sahip olan kurulun oy çokluğuyla aldığı kararlar, Şeker Kurumu’nca ilgililere duyuruluyor. Ancak geçen yıl görev süresi sona eren kurula hiçbir atama yapılmadığı için, kurul bir yılı aşkın süredir herhangi bir karar alamıyor. Şeker Kurulu’nun web sayfasındaki üyeler ve başkan bölümü de uzun süredir boş bulunuyor.

Haberin Devamı

BİRÇOK GÖREVİ VAR

Şeker Kurulu’nun Türkiye şeker piyasasına ilişkin birçok görevi bulunuyor. Yasaya göre, şeker talebi doğrultusunda şeker kotalarının kanun kapsamında yer alan tüm şirketlere tahsisi görevi kurula ait. Sektördeki oyuncular üretimleri, kurulun belirlediği rakamlara uygun olarak gerçekleştirmekle yükümlü bulunuyor. Kapasite artırımı ve yeni fabrika kurulabilmesi için de, Kurul tarafından kota tahsis edilmesi gerekiyor.

Bir başka deyişle şirketlerin, kuruldan izin ve kota temin etmeksizin kapasite artırım amaçlı yatırım yapmaları mümkün bulunmuyor. Şeker Kurumu da, yurtiçi talep, üretim ve Türkiye’deki şeker piyasası konusunda birçok yetkiye sahip bulunuyor.Yıldırım, uzun süredir üye atanmayan kurulun kapatılacağını söyleyen, bununla ilgili kararın da kısa sürede yayınlanacağını ve Tarım Bakanlığı’nın bu işlevi yerine getireceğini de etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!