Güncelleme Tarihi:
Ordu, yargının kararını uygulayacağını açıklayıp milletvekillerinin meclis binasına girmesini yasaklarken, Müslüman Kardeşler, orduyu “siyaseti tekeline almaya çalışmak” ile suçladı ve yargının kararının referanduma götürülmesini istedi. Demokratlar, laikler, Hıristiyanlar ve Kıptiler, Mursi’nin kazanması halinde Mısır’ı dini kurallara göre yöneteceğinden korktukları için Şefik’e oy vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Mursi’ye oy verenler ise ‘Mübarek döneminin artığı’ olarak niteledikleri Ahmed Şefik’in ordunun gölgesinde ülkeyi yöneteceği kuşkusuyla yine baskı altında kalacakları düşüncesiyle rahatsız.
Devrimden sonra geçici hükümeti idare eden Yüksek Askeri Konsey, yetkilerini 1 Temmuz itibariyle sivil iktidara devredeceğini belirtmişti. Ancak Müslüman Kardeşler ile El Nur Partisi'nin genel seçimleri birinci ve ikinci sırada bitirmesine rağmen seçimin yasalara aykırı olduğuna karar verip 166 milletvekilliğini iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerden 24 saat önce alması sandık başına giden vatandaşı tedirgin etti.
Müslüman Kardeşler'in Cumhurbaşkanı adayı Mursi oyunu Zekazik kentinde Şefik ise Kahire'de kullandı. Taraftarlarının sloganları eşliğinde gelen Mursi'nin oyunu kullandığı seçim bürosu etrafında geniş güvenlik önlemleri alınırken, Ahmed Şefik oyunu kullandıktan sonra açıklama yapmadan ayrıldı.
MUAMMER ELVEREN HÜRRİYET DÜNYASI İÇİN MISIR HALKIYLA SANDIK BAŞINDA / FOTO GALERİ
"300 METRE UZAKTA YORUM YAPIN"
Oy vermeye gelen vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde Mursi’ye oy verdiğini söyleyenlerin konuşmalarına çok dikkat ettiğine şahit olduk. Mursi’ye oy verdiğini belirten Abdullah Muhammed oy verilen yere yakın konuşmak istemediğini zira bağlı olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin kendilerine verdiği talimatta sandık mahallinden 300 metreden az mesafede herhangi bir yorum yapmamalarını tavsiye ettiğini zira bunun daha sonra aleyhlerinde kullanılabileceğini söyledi.
Muhammed’le oy verdiği yerden uzaklaştıktan sonra, “Bakın herkesi Mursi’nin şeriati getireceği söylentileriyle korkuttular, böyle bir şey yok, dünya eski dünya değil artık ekonomik ve siyasi ilişkiler farklı sistemleri dayatıyor. Örneğin Türkiye’deki durum pekala Mısır’da da uygulanabilir. Hiçbir sorun da çıkmaz camiye gitmek isteyen camisine, kiliseye gitmek isteyen kilisesine gider. Ancak bizim düşüncemiz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar gibi çeşitli bahaneler uydurarak ordunun kolay kolay görevi devretmeyeceğidir” dedi.
"MURSİ ŞERİATI GETİRECEK"
Hıristiyanların yoğun olduğu mahallede oy verdikten sonra konuştuğumuz ismini vermek istemeyen bir Mısırlı ise, “Biz Mursi’nin ülkeye şeriatı getireceğinden eminiz, bakmayın öyle yumuşak açıklamalar yaptıklarına 60 yıllık yasaklı oldukları dönemin kini var, bunu unutmazlar, ben sevdiğimden değil ama sivil devleti temsil ettiği için Ahmed Şefik’e oy verdim. Mursi ise İslamcı devleti temsil ediyor. Benim inancıma göre din Allah’la kul arasındadır. Devlet idaresinde dinin işi olmamalıdır, herkes istediği gibi ibadetini yapmalıdır. Bu ezelden beri Mısır’da böyledir. Neden devlet veya yöneticiler bana nasıl ibadet edeceğimi dikte ettirsinler? Fakat bakın Mısır halkı iki arada kaldı. Bir tarafta dinci diğer tarafta baskıcı rejimin bir adayı. Ne yapacaksınız? Ya oy kullanmayacaksınız ki o da kesin karşı olduğunuz adayın işine yarayacak ya da benim gibi ‘kerhen’ istemediğiniz ‘laik’ diye belki Mübarek döneminden ders çıkartıp düzelmiştir diye kendinizi avuttuğunuz birine oy vereceksiniz. Maalesef bugün sandığa giden vatandaşların büyük çoğunluğu bu huzursuzluk içinde oy vermiştir” dedi.
Yüksek seçim kurulu yetkilileri yaklaşık 51 milyon seçmenin 13 bin merkezde oy kullandığı seçimlerin ilk gününün genellikle sakin geçtiğini belirtti. Güvenlik birimleri ise Münye kentinde sabah saatlerinde Mursi ve Şefik taraftarları arasında sandık başında tartışmalar yaşandığını, Süveyş kentinde de Mursi taraftarlarının polisle çatıştıklarını ancak olayların büyümeden kontrol altına alındığını belirtti.