‘Sarışınlar’ın gölgesinde sniper savaşı

Güncelleme Tarihi:

‘Sarışınlar’ın gölgesinde sniper savaşı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 00:00

Hanedana karşı bir halk ayaklanması yaşanan Tunus’ta olaylar durulmuyor. Hanedana bağlı muhafız alayı ile ordu arasında sokaklardaki ‘keskin nişancı’ (sniper) savaşı sürüyor. Her iki taraf da hareket eden her şeye ateş açıyor. Bu arada, ordu askerlerine sokakta bir araçtan ateş açıp kaçanların üzerinden İsveç pasaportu çıktı. İki yabancı sarışın provokatörü mahalle koruma mangaları polise teslim etti.

Haberin Devamı

ÖLÜM MANGALARINA KARŞI HALK BİRLİKLERİ

 

23 YILLIK Ä°KTÄ°DARI BÄ°R GECEDE SONA ERDÄ°

 

TUNUS'TA YASEMİN DEVRİMİ / FOTO GALERİ

HALK devriminin ardından kaos ve anarÅŸiye giren Tunus’ta 4 gündür sokakları savaÅŸ alanına çeviren devrik Devlet BaÅŸkanı Zeynel Abidin bin Ali’ye baÄŸlı asi askerlerden oluÅŸan ölüm timleri ile Tunus ordusu arasında ‘sniper savaşı’ tüm hızıyla sürüyor. Bin Ali’ye sadık ‘ölüm timleri’ çatılardan ve saklandıkları evlerin pencelerinden baÅŸta askerler olmak üzere sivil asker ayrımı yapmadan ölüm yaÄŸdırıyor. Tunus’a ilk giren Türk muhabiri Muammer Elveren’in kaldığı otel de sniperların açık hedefi haline gelince kapatıldı.Â

‘Domuz avlıyorlarmış’

Sokaklarda terör ve ölüm kol gezerken, sivil halkın örgütlenerek kurduğu mahalle savunma birlikleri domuz avı için geldiklerini söyleyen silahlı 9 İsveçli’yi çatışma alanın ortasında ele geçirdi. Polis, muhalefet partilerinin binasının çevresinde de 4 Alman pasaportlu şüpheliyi yakaladı.

Ülke ile aynı adı taşıyan başkent Tunus’ta helikopterler ile sniperların (keskin nişancı) önceki geceki çatışması sırasında hükümet binalarına ateş açarak kaçan 2 şüphelinin otomobilinden 2 İsveçli çıktı. Sivillerin oluşturduğu mahalle savunma timlerinin yakaladığı 2 İsveçli feci şekilde dövüldükten sonra polise teslim edildi. Ardından polis 7 İsveçli’yi daha ellerinde silahlarla çatışma bölgelerinde tutukladı. İsveçliler, ülkeye domuz avı için geldiklerini ve silahlarını ise, sokakların güvenli olmaması nedeniyle beraberlerinde taşıdıklarını söyledi. Ancak Yasemin Devrimi adı verilen sokak eylemlerinin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen İsveçlilerin neden çatışmaların en yoğun olduğu başkentte kaldıkları bilinmiyor.

Haberin Devamı

First Lady Leyla 1.5 ton altınla kaçtı

TUNUS’un devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin, yolsuzlukları nedeniyle halk tarafından nefret edilen eşi Leyla Trabelsi’nin ülkeyi kaçarken dahi soyduğu iddia ediliyor. 14 Ocak’ta başkanlık ailesinin kaçışını inceleyen Fransız gizli servisine göre Leyla Trabelsi altın külçeleri almak için Tunus Merkez Bankası’na gitti. Banka yöneticisi bu talebi geri çevirdi. Leyla Trabelsi daha sonra kocası bin Ali’yi aratınca külçeler verildi. Leyla Trabelsi değeri yaklaşık 93 milyon lira olan 1.5 tonluk külçelerle Dubai’ye uçtu. Ardından Cidde’de kocasının yanına döndü. Tunus’un önde gelen ekonomisti Moncef Cheikhrouhou da iddiayı doğruladı. Cheikhrouhou, Bin Ali’nin muhafızlarının merkez bankasına yaptıkları baskında daha fazla altın almalarını ordunun önlediğini de söyledi.
Libya hanedanın kaçmasına yardım etti
Yine Fransız gizli servisinin elde ettiği bilgilere göre bin Ali ülkeyi bu kadar hızlı terk etmeyecekti. Ancak güvenlik güçlerinin halka ateş açmayı reddetmesi üzerine kaçmak zorunda kaldı. Devrik liderin ülkeyi nasıl terk ettiği hala açık olmasa da Avrupalı elçiliklere göre Libya güvenlik güçlerinin kaçışta rolü vardı.

Haberin Devamı

İktidar çekişmesi kolay bitmeyecek

BAŞKANVEKİLİ, eski meclis başkanı Fuad Mebaza tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen, bin Ali döneminde de başbakanlık görevini yürüten Muhammed Gannuşi, yeni hükümeti duyuracağını açıkladı. Ancak siyasi gözlemcilere göre hükümet tarafından tanınmayan muhalefet grupları ile göstericiler ile yapılan birkaç makyaj değişikliğinden sonra eski rejimin kalıntılarının yeniden hakim olmasına çalışan iktidar arasında çatışmalar sürecek.

Kendini yakan yakana

/images/100/0x0/55ea5963f018fbb8f87a26e0

TUNUS’ta 17 Aralık’ta kendini yakarak ülkedeki devrimi tetikleyen Muhammed Buazizi’nin protestosu yayılıyor. Önceki gün Mısır Parlamentosu önünde bir kişi kendini yaktı. Tunus ve Mısır gibi işsizliğin yaygın olduğu Cezayir’de ise son 5 günde 4 kişi kendisini yaktı. Moritanya’da da varlıklı bir aileden gelen 40 yaşındaki işadamı, hükümetin, kendi aşiretine kötü davranmasını protesto etmek amacıyla devlet başkanlığı sarayı önünde kendini ateşe verdi.

Haberin Devamı

Mahalleleri sivil timler koruyor

GENERAL Raşid Ammar göreve gelir gelmez, her mahallede sivil gençlerden oluşan mahalle koruma timleri kurdurttu. Her mahalleye ayrı bir parola verildi. Kent merkezinde ordu hakim ancak mahallelerde bin Ali yandaşları ve yağmacılara karşı halk timleri savunma yapıyor. Zeynel Abidin bin Ali’ye bağlı asi askerler hanedanın kaçmadan önce yaşadığı Kartaca Sarayı’nda da direnişini sürdürüyor. Tanklar ve özel birlikler Sarayı kuşattı.

Saraybosna gibi

CAN güvenliğinin olmadığı Tunus’taki tek Türk gazeteci Hürriyet muhabiri Muammer Elveren, gelişmeleri şöyle anlattı: “Hükümet binalarının bulunduğu Habib Burgiba Bulvarı üzerindeki Tunusia Palace Oteli önceki gece meydana gelen saldırılarda açık hedef haline geldi. Bir grup İtalyan gazeteci ile kaldığımız otel sniperlar saldırınca kapatıldı. Bosna Hersek savaşı sırasında Sırp sniperların terörünün aynısı burada da yaşanıyor. Her an bir keskin nişancı ateşiyle vurulmak mümkün.
Halkın umudu ordu
Sokakta ise, bir anda kendimi protesto gösterisinin ortasında buldum. Binden fazla gösterici, keskin nişancı ateşine rağmen sokaklara boşaldı ve İçişleri Bakanlığı önünde gösteri düzenledi. Halk, ölüm mangaları ve yağmacılardan sivilleri korumaya çalışan orduya çok güveniyor. Ordunun bin Ali hanedanına sadık olmaması da askere karşı sempatiyi artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!