Saray’da üçlü zirve

Güncelleme Tarihi:

Saray’da üçlü zirve
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 22:59

Göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapan CIA Başkanı Mike Pompeo, dün Ankara’da kritik temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CIA Başkanı Pompeo ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile üçlü zirve yaptı. Görüşmelerde masadaki en önemli başlık El-Bab ve Rakka Operasyonu ile terörle mücadele oldu.

Haberin Devamı

CIA Başkanı Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 45 dakikalık telefon görüşmesinden saatler sonra ilk yurtdışı ziyaretini Ankara’ya yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Başkan Trump’ın telefon görüşmesinde Türkiye’ye gelmesi kararı alınan Mike Pompeo’yu Esenboğa Havalimanı’nda ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevlileri ve Türk yetkililer karşıladı. CIA Başkanı daha sonra, aprona gelen araçla kargo kapısından çıkarak alandan ayrıldı.

PROGRAMI SIR GİBİ SAKLANDI

Ankara temaslarının içeriği paylaşılmayan Pompeo, Esenboğa’dan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne geçti. Burada yaklaşık 1.5 saat dinlenen CIA Başkanı Pompeo’nun Ankara’daki ikinci durağı MİT Müsteşarlığı oldu. CIA Başkanı Pompeo ile MİT Müsteşarı Fidan bir süre görüştükten sonra birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME 1.5 SAAT SÜRDÜ

Erdoğan’ın Devlet Günü kapsamında 16.30’da MİT Müsteşarı ile yapacağı görüşme ise 16.35’te başladı. Ankara’yı hareketlendiren zirveyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MİT Müsteşarı ve CIA Başkanı Pompeo ile birlikte görüştüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fidan ve Pompeo arasında yapılan kritik görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmeyle ilgili iki cümlelik açıklama yapıldı, görüntü paylaşılmadı. Pompeo daha sonra Fidan’la birlikte MİT’e gitti. İki istihbarat başkanı 3.5 de MİT’te görüştü.

TERÖRLE MÜCADELE MASADA

CIA Başkanı Pompeo’nun temaslarında Suriye’deki gelişmelerin yanısıra FETÖ, PKK, PYD-YPG terör örgütleriyle mücadelenin yanısıra El-Bab ve Rakka operasyonları gündeme geldi. Erdoğan ile Trump arasındaki ilk telefon görüşmesinde operasyonlarda ortak hareket etme kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu somut bir plan olduğunu açıklamıştı. Erdoğan ile Trump, Suriye’de terörden arındırılmış güvenli bölgenin oluşturulması konusunu da ele almıştı.

POMPEO’DAN ÖNCE PUTİN’LE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pompeo görüşmesinin öncesinde ise yine Devlet Günü kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı kabul etti. Erdoğan, “üçlü zirveden” önce ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!