Güncelleme Tarihi:
İzmir Barosu’na üye avukat Tülin Türk Uygan’ı, dün ve önceki gün çeşitli il ve ilçelerden çok sayıda kişi telefonla aradı. Ayvalık, Ödemiş ve İstanbul’da
DEVREYE SAHTE AVUKAT GİRİYOR
Av. Uygan’a ait olduğunu söylediği numarayı veren kişi bu kez şebekenin bir diğer elemanı ile görüşüyor. Telefonu açan kişi, sahte icra memurunun verdiği bilgileri doğruluyor. Sigorta şirketine 3 bin 500 lira borcunun bulunduğunu, bu borcu kapatması halinde haciz masrafından kurtulacağını söylüyor.
ARANAN KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Paniğe kapılan kişiler ya para bulmak için bankaya koşuyor ya da, bir yakınına başvurarak durumu anlamaya çalışıyor. Av. Uygan, önceki gün ve dün kendisini bir çok kişinin aradığını söyledi. Uygan, Ödemiş’te bulunan bir kişinin gelen bu telefon nedeni ile kalp krizi geçirdiğini söyledi. Av. Uygan, aranan yaşlı kişilerin durumdan tedirgin olduğunu, bir an önce para bulma yoluna gittiklerini söyledi.
İZMİR EMNİYETİ'NE BAŞVURDU
İnsanların daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Av. Uygan, adını kullanana kişiler ile ilgili İzmir Emniyeti’ne bildirimde bulunduğunu söyledi. Av. Uygan, sorumlular hakkında dava açma yoluna da gidebileceğini aktardı.
'GERÇEK AV. CENK GÜMÜŞ BENİM!'
İstanbul Barosu'na üye avukat Cenk Gümüş de benzer bir sıkıntıyı yaşayan isimlerden. Av. Gümüş, son günlerde 60-70 kişinin kendisini aradığını söyledi. Av. Gümüş, "Adım ve avukatlık ünvanım kullanılarak insanlara mesaj gönderiliyor. Borçları olduğu ödeme yapmaları isteniyor. Ne yazıkki bir çok insan da kanıyor bunlara. Beni arayanlar arasında emniyet müdürleri dahi var" dedi. Av. Gümüş, arayan kişilerin özel sağlık sigortası adı altında check up hediye etmeye çalıştıklarını söyledi. Av. Gümüş "Aradan bir süre geçtikten sonra da sizlerden ödenmeyen poliçe iddiasıyla para talep ediyorlar. Ortada düzenlenmiş bir poliçe yok. Sizlere sadece ses kaydınızın yeterli olduğunu iletiyorlar. Ben savcılığa şikayette bulundum. Henüz savcılık şikayetimden de bir sonuç çıkmadı. Zira aranan numaralar yabancı uyruklu kişiler adına alınıyor ve savcılık bu numaraların sahiplerini tespit edemiyor. Arayan numarayı Av. Cenk Gümüş olarak aramış olduğumda da Av. Cenk Gümüş’ün aslında kendileri olduğunu belirterek benim sicil numaramı belirtiyorlar. Kendilerinin suç işlediğini şikayet edeceğimi belirttiğimde de 'ne yaparsan yap ben Av. Cenk Gümüş’üm' diye sizi umursamadan cevap veriyorlar. Durum sanılandan daha ciddi" dedi.
AĞAOĞLU: TÜKETİCİLER DİKKATLİ OLMALI
Tüketicilerin her an dolandırılma riskiyle karşı karşıya olduğunu, bunun için kişisel verilerin paylaşılmasını önleyecek yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Geliştirdikleri yeni yöntemlerle sınırları zorlayan dolandırıcılara karşı tüketicilerin dikkatli olmalı. Telefonla arayıp kendisini avukat, icra memuru, sigorta şirketi temsilcisi olarak tanıtan kişilerin tamamı sahtekâr. Bu tür dolandırıcılık olayına muhatap olan vatandaşların mağdur edilmese bile şikayette bulunmaları gerekir" dedi. Ağaoğlu, “Tüketiciler bu tür durumlarla karşılaştığında korkmadan üzerine gider ve en yakın Savcılığa yazılı şikayette bulunursa benzer dolandırıcılıkların önüne geçileceği kuşkusuzdur” şeklinde konuştu.
DOLANDIRICILAR ŞİMDİ DE AVUKATLARIN ADINI KULLANMAYA BAŞLADI
Benzer bir sorunu bir süre önce yaşayan Av. Şamil Demir de yaşadı. Av. Demir’in adı kullanılarak aranan kişilere, banka veya bir sigorta şirketinin haksız yere tahsil ettiği iddia edilen paranın tahsil edilebileceği aktarılmıştı. Telefondaki kişiye 6 bin TL’lik parasının tahsil edilebileceği söyleniyor ancak bunun için 350 TL’lik dosya masrafını yatırması istenmişti.