Naylon poşet kullanılmasın

Güncelleme Tarihi:

Naylon poşet kullanılmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 11:08

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağa değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebildiğini söyledi.

Özlü,  naylon poşet kullanımının Türkiye'de ve dünyada çok yaygın olduğunu belirtti.

Dünyada her yıl üretilen poşet sayısının yaklaşık 500 milyar adet olduğunu ifade eden Özlü, “Kullanılan naylon poşetlerin sadece yüzde biri geri dönüştürülüyor, geri kalan yüzde 99'u ise doğada kalıyor. Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, sadece toprağa değil, içine koyduğumuz sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebiliyor” dedi.

Her gün milyonlarca naylon poşetin doğaya bırakıldığına dikkati çeken Özlü, “Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl alan bu malzemenin, bu kadar yaygın ve sınırsız olarak kullanımı doğru değil. Bizler doğanın sahibi değil, emanetçisiyiz. Çocuklarımıza yaşanabilir bir doğa bırakmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye'de neredeyse tüm mağazalarda ve alışveriş alanlarında naylon poşetlerin tüketiciye ücretsiz ve sınırsız olarak sunulduğunu dile getiren Özlü, “Kağıt veya dönüştürülebilir diğer ürünler yerine naylon kullanılması yanlıştır. Bu ürünün ücretsiz sunulması, ihtiyacın üzerinde poşet kullanımını teşvik ediyor. Oysa bir çok gelişmiş ülkede alışveriş sonrası kasiyer, müşteriye poşete ihtiyacı olup olmadığını sorar. Cevap 'evet' olursa, bedeli hesaba ilave ederek istenilen sayıda poşet verir” dedi.

“TÜRKİYE'DE DE NAYLON POŞET KULLANIMI SINIRLANMALI”

Prof. Dr. Özlü, dünyanın pek çok ülkesinde naylon poşet kullanımına yasaklamalar getirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Artık ülkemizde de naylon poşet kullanımı sınırlanmalıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmelidir. Gereken hukuki düzenlemeleri yaparak, naylon poşet kullanımını azaltacak önlemler almalıdır. Örneğin naylon poşetler üzerinde hiçbir şekilde tanıtım amaçlı mesajların yer almasına izin verilmeyebilir. Bu amaçla kağıt veya kumaş gibi diğer alternatif ürünlerin kullanımı teşvik edilir. Özendirici, şık naylon poşetlerin kullanımına özel vergiler getirilebilir. Mağazalarda naylon poşetlerin ihtiyaçtan fazla kullanımını azaltmak üzere, tüketiciye ücretsiz naylon poşet verilmesi engellenebilir. Okullarda, halk eğitimlerinde, medyada naylon poşet kullanımıyla ilgili bilgilendirici eğitim programları yapılabilir.”

Gıda sektörü dışında naylon poşet kullanımı zaruri olan alanlarda, yeniden dönüştürülen materyal kullanımının teşvik edilebileceğini belirten Özlü, “Yeniden dönüşümü teşvik etmek üzere, eğitim çalışmaları yapılmalı ve naylon poşet toplama sistemleri geliştirilmelidir. Naylon poşetler için açık alanlarda belediyeler, kapalı alanlarda kurum veya işletme sorumluları ayrı çöp toplama kutuları tahsis etmelidir. Dünyamızı naylondan korumak üzere adım atmakta, daha fazla gecikmememiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!