Güncelleme Tarihi:
HAYAT BÄ°R TÄ°YATRO SAHNESÄ° GÄ°BÄ°DÄ°R!
Oyun, hayatın bir parçasıdır. Hayatımız boyunca çeşitli oyunlar oynarız! Çocuklar oyun sayesinde hayatı öğrenirler: Anne, baba olmayı, meslekleri, arkadaş edinmeyi….vb.
Oyun çocukların geliÅŸimi için son derece önemli olan ve yetiÅŸkinler içinse önemi unutulan bir olgudur.Â
Çocuklar "oyun" içinde kendi kimliklerini oluştururlar. Yetişkinler ise kendilerini tanırlar (farkındalık kazanırlar) ve kendilerini geliştirerek yeni durumlara uyum sağlamayı başarırlar.
Psikodramatik açıdan oyun yaşamın kendisidir. Hayat içinde alacağımız kararların provasını, psikodrama içinde yer alan ısınma oyunları sayesinde yapabiliriz.
Oyun geçmişi netleştirmemiz ve geleceği prova etmemizi sağlayan eşsiz bir araçtır.
Her grubun kendine özgü bir yapısı ve ısınma süreci vardır. Bu süreci sağlamak için çeşitli ısınma oyunları oynanır. Böylece grubun diğer aşamalarının sağlıklı ve etkili yaşanması sağlanır.
GRUP BÄ°R "AYNA" DIR !
Eğer kendimizi bir aynada görmek istersek; bir oyuna katılmamız yeter. Grup yaşantısı bize kendimizi yeniden keşfedebileceğimiz birçok bilgi verir.
Olaylar karşısında çabuk öfkelenen, yenilgiye dayanamayan, mükemmeliyetçi ya da anlayışlı, empati yapabilen bir misiniz? Oyun içinde hemen ortaya çıkar. Çünkü oyun içinde kendimizi, farkında olmadığımız yönlerimizi keÅŸfedebilir ve tedavi de olabiliriz. Bu anlamda PSÄ°KODRAMA bence içinde oyun kavramını da barındıran ve eyleme dayanan en etkili Grup Terapisi yaklaşımıdır.Â
"FARKINDALIK", DEĞİŞİM VE GELİŞİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ANAHTARDIR!
Oyun (eylem) içinde "farkındalık" kazanmak çok daha kolay ve çarpıcı olur. Çünkü maskelerimizi bir kenara bırakarak bir anda kendi gerçeÄŸimizi keÅŸfedebiliriz. Bunları hayatın içinde tanımlayabilir, etkilerini ve iliÅŸkilerimize nasıl yansıdığını görebiliriz. Böylece günlük hayatta yaÅŸadığımız problemlerin nedenlerini anlayabiliriz. Grup terapisi sayesinde de bu problemleri çözme yollarını bulabiliriz. Â
Farkındalık, değişim ve gelişim için önemli bir anahtardır.
GRUBUN GÜCÜ
Destekleyici ve koruyucu bir ortam sağlayan grubun içinde kişi, diğer grup üyeleri ve terapistin varlığı ile kendin sınırlarını test etme imkânı bulur.
Grup içinde bireyler, kendi duygularını anlamayı, yönetebilmeyi ve paylaşmayı; davranışlarının diğerlerini nasıl etkilediğini, onlarda hangi duyguları yarattığını öğrenme şansı bulurlar. Grup üyeleri birbirini etkiler, kendileri de etkilenirler ve dinamik bir süreç başlar. Bu süreci grubun tüm katılımcıları birlikte yaşar ve paylaşırlar. Zaten grup da gücünü buradan alır.
PSÄ°KODRAMA GRUP TERAPÄ°SÄ°
Psikodrama yöntemi bireylerin yaşam içerisinde kaybettikleri spontanitelerini (kendiliğindenlik) ve yaratıcılıklarını tekrar kazanmalarını hedefler. Yalnızca sözcüklere dayalı olan çalışmalar yetersizdir, bu nedenle eyleme ihtiyaç vardır. Bu çalışmada kişiler tamamıyla kendileri ile ilgili bir yolculuğa çıkarak kendileri ile ilgili keşifler yapmaktadırlar. Sonuç olarak; kişilere yeni bakış açıları sunar.