Birisi ölmeden bu sese kulak verin

Güncelleme Tarihi:

Birisi ölmeden bu sese kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 15:472dk okuma

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin hastanelerce karşılanmasına ilişkin uygulama tebliğinin son derece iyiniyetli olmakla birlikte, bu şartlar altında uygulanma şansı bulunmadığını” savundu.

İstanbul Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürsoy, tebliğin yürürlüğe girdiği 1 Ocak'tan bu yana özellikle üniversite hastanelerinde ameliyatların ertelendiğini ya da hastaların başka hastanelere gönderildiğini öne sürdü.

Durumun, henüz nasıl çözüleceği konusunun da açıklığa kavuşmadığını kaydeden Gürsoy, “Bir çıkmazın, bir tıkanmanın, bir krizin eşiğindeyiz. Şu ana kadar bu hastanelerde ciddi bir eksiklik, bir ölüm, bir kötüleşme olayı yaşanmadı ama bunun eşiğinde olduğumuza dair endişelerimiz devam ediyor” dedi.

Gürsoy, yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin hastanelerce karşılanmasını olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirerek, “Ancak bunun böyle olması işlerin uygun şekilde çözüleceği anlamına da gelmiyor” diye konuştu.
“Hastanelerin, mevcut koşullar ve bürokratik engeller içinde bu ihtiyaçların karşılanamayacağını daha önce ilgili bakanlık yetkililerine ilettiğini” anlatan Gürsoy, hastanelerde hala bu ihtiyaçları karşılayabilecek mekanizmanın kurulamadığını iddia etti.

Buna engel olarak ihale bürokrasisi, ekonomik zorluklar ve birikmiş alacakların ödenmemesini gösteren Gürsoy, şunları kaydetti:

“Türkiye'de piyasada 7 bin civarı ilaç mevcut ve bunlardan en az 500 tanesinin bu kurumlarda mutlaka bulunması gerekiyor. Bunun yanında fiyatları ilaçlara göre çok daha yüksek 200-300 malzemenin de bulunması lazım. Özellikle ortopedi, nöroşürürji gibi alanlarda binlerce YTL'ye varan malzemenin, ilaçlarla birlikte hastanede bulundurulması bu koşullarda maddeten mümkün değil. Dolayısıyla bu tebliğin niyeti son derece iyi olmakla birlikte, bu şartlar altında uygulama şansı yok.”

ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK

Gençay Gürsoy, henüz konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumundan net bir çözüm önerisi gelmediğini belirterek, “Sistemin mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Yeni bir ertelemenin de tek başına olayı çözmeyeceği anlaşılmıştır. Tarafların yan yana gelerek bu işin nasıl çözüleceği konusunda soğukkanlılıkla, birbirini suçlamadan, kurumlar arası gerginliğe yol açmadan meseleyi gözden geçirmeleri lazım” dedi.

Gürsoy, geçmiş borçlar yeteri kadar ödenemediği için üniversitelerin açtığı ihalelere şirketlerin girmediğini de öne sürdü.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan da, İstanbul'da en zor durumda olanların üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim hastaneleri olduğunu savunarak, ildeki üniversite hastanelerinin hiçbirinin ilaç ve malzeme konusunda hazırlıklarını yapamadığını iddia etti.

“İstanbul'daki üniversite hastanelerinde pahalı protezlerin kullanıldığı tüm ameliyatlar durdu” iddiasında bulunan Aktan, bunların başlıcalarını ortopedi ve beyin cerrahisinin yaptığı ameliyatların oluşturduğunu söyledi.

Aktan, son günlerde hekimlere yönelik şiddet olaylarına da değinerek, “aksayan sağlık sorunlarını hekimlerin çözmesinin beklendiğini ve hasta ile hekimlerin karşı karşıya geldiğini” öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!